Kiitos kaikille kesäseminaarimme kahden päivän ohjelmaan osallistuneille – alustajille, yhteistyökumppaneille, fasilitaattoreille sekä yleisölle!
Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kesäseminaari on pitkään ollut matalan kynnyksen tilaisuus kaikille kiinnostuneille, etenkin jäsenille, päästä kuulemaan ja keskustelemaan mielenkiintoisista teemoista sekä tutustumaan muihin tulevaisuudesta kiinnostuneisiin. Tänä vuonna testattiin ensimmäistä kertaa isommassa tilaisuudessa hybridiohjelmaa eli mukaan pääsi sekä lähi- että etäosallistumismahdollisuudella). Toisen päivän työpajassa taas analysoitiin ensimmäistä kertaa tehtyä eDelfoi-kyselyä seuran tavoitteista sekä toimintamuodoista. Ja koko ajan opimme uutta – kiitos kärsivällisyydestänne ja innostanne!

Erityiskiitos Kulttuurikeskus Sofialle ja Metropoliitta Ambrosiukselle sekä Sofian avuliaalle henkilökunnalle; Jukka Tikkaselle ja muulle Otavan Opiston/Metodixin yhteisölle; sekä jokaiselle alustajallemme! Alla vielä ohjelma lisämateriaaleineen. Lämmin kiitos lopuksi myös Tarja Kallio-Tammiselle ja Osmo Kuuselle, jotka keskeisesti edistivät perjantain seminaarin ohjelman syntyä. Ja kiitos Tapio lähes parinkymmenen vuoden työstäsi Futura-lehtemme puolesta – pidit vahvasti kiinni lehden tieteellisestä tasosta mutta myös humaaneista arvoista, ja toivomme voivamme jatkaa tällä viitoittamallasi tiellä.

OHJELMATIEDOT (videoidut esitykset editoidaan ja linkitetään tälle sivulle mahdollisimman pian!)

Päivä 1: Perjantai 20.8.2021 klo 10-16
Uskonto, pyhä ja nationalismi tulevaisuudessa. Tapio Tammisen muistoseminaari 
Paikka: Sofia-keskus, Kallvikinniementie 35, Vuosaari, Helsinki sekä etänä.

Syksyllä 2020 äkillisesti menehtyneen Futura-lehden pitkäaikaisen päätoimittajan, FT Tapio Tammisen toimitustyössään esiin nostamien teemojen joukosta keskeiset on poimittu seminaarin teemaksi. Tällä haluamme jatkaa keskustelua sekä samalla nostaa esiin Tammisen tärkeää työtä.  Seminaarin toteutuksessa ovat mukana Otavan Opisto sekä Tapio Tammiselle tärkeät tahot Filosofiklubi ja Kulttuurikeskus Sofia. Seminaarin avauksen yhteydessä julkistetaan myös Malaska-opinnäytepalkinnon vastaanottaja. Lisätietoa palkinnosta.

PERJANTAIN OHJELMA
klo 10 Avaus ja Malaska-opinnäytetyöpalkinnon julkistaminen
10.20 Juha Olavinen: Tapio Tamminen ajattelijana ja ihmisenä
10.50 FT Tarja Kallio-Tammisen kommentti: Uskonto, pyhä ja nationalismi Tapio Tammisen ajattelussa
11.00 Metropoliitta Ambrosius: Ortodoksinen uskonto tulevaisuuden maailmassa 
11.40 Elina Iskala, teologian maisteri: Kirkko yhteiskuntarauhan takaajana – Ortodoksinen kirkko ja nationalismi Putinin Venäjällä (pdf)
12.20-13.10 *Lounastauko*
13.10 JP Jakonen (etänä): Uskonnollisen nationalismin nykyiset ja tulevat monet kasvot
13.50 Jere Kyyrö, FT, YTM, kulttuurien tutkimuksen yliopisto-opettaja, Turun yliopisto: Mikä on suomalaisille pyhää? (pdf)
14.30 *Tauko*
14.45 Tiede, taide ja transsendenssi
– Jaana Pääsky, FT, HLL: Taiteilijat 4. ulottuvuutta ja transsendenssia ilmentämässä
– Osmo Kuusi, FT: Tieteellinen menetelmä ja transsendenssi (pdf)
15.45 Yhteinen loppukeskustelu
noin 16.10. Loppusanat.

Virallisen seminaariohjelman jälkeen on mahdollisuus jatkaa keskusteluja vapaamuotoisesti Sofia-keskuksen kauniissa ympäristössä Kallvikinniemellä.

Paikalle pääsee julkisilla Vuosaaren metroasemalta Sofia-keskuksen pääovelle bussilinjalla 816. Sopivin vuoro lähtee metroaseman pysäkiltä klo 9.30 (mutta linja kulkee vain kerran tunnissa, joten älä myöhästy!). Viimeinen bussi Sofia-keskuksesta takaisin metrolle lähtee klo 16.44., mutta muita busseja kulkee runsaan kilometrin päästä.

Päivä 2: Lauantai 21.8. klo 10-14 
Jäsenille suunnattu visiointipäivä: Tutuseuran arvot ja toiminta muuttuvassa maailmassa

Tilaisuus pidetään täysin etänä, Zoom-palvelussa
Ei jämähdetä menneeseen! Tule mukaan ideoimaan ja keskustelemaan yhdessä muiden innokkaiden jäsenten kanssa. Pohditaan kysymyksiä kuten esim. mikä Tulevaisuuden tutkimuksen seura on tänään – ja miksi se voisi tulevaisuudessa tulla? Mitkä ovat seuran tavoitteiden ja toiminnan taustalla olevat arvot?
Päivän ohjelma sisältää yhteistä keskustelua, pohdiskelutehtäviä ja aktiivista pienryhmätyöskentelyä Zoomin välityksellä. Päivän ohjelma sisältää yhteistä keskustelua, pohdiskelutehtäviä ja aktiivista pienryhmätyöskentelyä Zoomin välityksellä. Keskustelun pohjana käytetään eDelfoi-paneelia, johon lähetetään kaikille jäsenille kutsu erillisessä viestissä. Huom! Paneeliin voi osallistua myös vaikka 21.8. tilaisuuteen ei pääsisi mukaan.
Ohjelmasta vastaavat seuran hallitus- ja paikallisaktiivit Tero Villman, Erkki Aalto, Laura Pouru-Mikkola, Tapani Martti sekä pääsihteeri Hazel Salminen.

LAUANTAIN OHJELMA
klo 10.00 -10.15 Tervetuloa ja päivän ohjelman esittely
10.15-12 Seuran tavoitteista lähtevää keskustelua; yhteistä keskustelua ja pienryhmätyöskentelyä sekä koonti
12.00 -12.30 (lounas)tauko
12.30-13.45 Miten tavoitteet konkretisoidaan? Keskustelua ja ryhmätyöskentelyä.
13.45 – 14.00 loppusanat ja -keskustelu

Hinta- ja ilmoittautumistiedot:
Pe 20.8. seminaari:
Osallistuminen paikan päällä: Koska yleisötapahtumien osallistujamääriä on rajoitettu, niin ilmoittautuminen pe 20.8. tilaisuuteen toimii jonotusperiaatteella eli mukaan paikan päälle mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistumismaksu on 30 euroa ja sisältää ohjelman lisäksi koko päivän ruokatarjoilut (lounaan, jälkiruoan sekä iltapäiväkahvit).
Etäosallistuminen: Seminaarin etänä seuraamiseen ei ole jonoa, vaan mukaan mahtuvat kaikki kiinnostuneet. Etäosallistuminen on lähtökohtaisesti maksutonta, mutta tulemme tarjoamaan mahdollisuutta pieneen vapaaehtoiseen osallistumismaksuun myös etänä osallistuville, seminaarijärjestelyjen ja -valmistelujen kustannusten kattamiseksi.

La 21.8. visiointipäivä pidetään kokonaan etänä Zoom-palvelun kautta, ja osallistuminen on maksutonta.

Ilmoittautumiset tehdään samalla lomakkeella, johon voi ruksata mihin tilaisuuteen haluaa osallistua ja millä osallistumismuodolla.

Peruutusehdot ja laskutus: Peruminen onnistuu helposti ilmoittautumisvahvistusviestissä olevan linkin kautta. Lähiosallistumisen 20.8. päivän ohjelmaan voi perua maksutta 13.8.2021 asti. Tämän jälkeen tapahtuvista peruutuksista veloitetaan ruokailujen osuus. Peruttamatta jättäneiltä veloitetaan koko osallistumismaksu. 
Etäosallistumisten osalta peruminen on maksutonta. Tarkemmat peruutusehdot löytyvät tämän sivun lopusta.
Lähiosallistumisen osalta lasku lähetetään elokuussa, juuri ennen seminaaria.

Tervetuloa mukaan, toivottavasti nähdään elokuussa!
P.S. Jos uskot, että ohjelma voisi kiinnostaa tuttujasikin, voit linkittää tätä sivua tai myös jakaa tapahtumasivuja Facebookissa: Päivä 1: https://www.facebook.com/ev ents/792765707908134 ja Päivä 2: https://www.facebook.com/events/198832815394131

Lisätietoja seminaarista: tutuseura@gmail.com.

*

PERUUTUSEHDOT

Peruminen onnistuu helposti ilmoittautumisvahvistusviestissä olevan linkin kautta. Lähiosallistumisen 20.8. päivän ohjelmaan voi perua maksutta 13.8.2021 asti. Tämän jälkeen tapahtuvista peruutuksista veloitetaan ruokailujen osuus. Peruttamatta jättäneiltä veloitetaan koko osallistumismaksu. 
Etäosallistumisten osalta peruminen on maksutonta.

Mikäli osallistuja joutuu peruumaan osallistumisensa määräajan jälkeen sairastumisen vuoksi, osallistumismaksu voidaan jättää veloittamatta tai palauttaa lääkärintodistuksen perusteella. Ruokailujen osuus (25 euroa) joudutaan kuitenkin laskuttamaan.

Toisen henkilön voi vaihtaa maksutta osallistujaksi.

Kaikki peruutukset tulee tehdä suoraan ilmoittautumisjärjestelmän kautta, tai vaihtoehtoisesti sähköpostilla os. tutuseura@gmail.com.

Pidätämme oikeuden päättää seminaarin lähiosallistujien määrästä pandemiatilanteen takia. Tällöin palautamme jo mahdollisesti maksetun osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Käytännössä kuitenkin laskut lähetetään osallistujille vasta lähiosallistumisen vahvistumisen jälkeen. Pidätämme myös oikeuden mahdollisiin aikataulu-, puheenvuoro- ja paikkamuutoksiin.

LASKUTUS

Lähiosallistumisen osalta lasku lähetetään juuri ennen seminaaria.