Futurinfo 2/2017

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje         3.4.2017

» Kevätkokous ja –alustus 19.4.2017
» Kaupunkitutkimuksen päivät 2017
» Ennakkotieto: kesäseminaari ’Seuraavat 100 vuotta’ 21.-22.8.2017
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Hämeen seudun toimintaryhmä
» Kuopion toimintaryhmä
» Kymenlaakson toimintaryhmä
» Lahden toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Turun toimintaryhmä
» Tapahtuu Suomessa
» Tapahtuu ulkomailla
» Tutu-julkaisuja
» Linkkivinkit
» Vuokko Jarvaa muistaen
» Toimiston muutto
» Pentti Malaskan elämäkerran julkaistu
» Call for Papers: Futura 3/2017 Tulevaisuudentutkimuksen uudet menetelmät
» Tutuväitös
» Futura 2/2017 sekä Futurinfo 3/2017

* *

» » Kevätkokous ja –alustus 19.4.2017
Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kevätkokous pidetään keskiviikkona 19.4.2017 klo 18 alkaen Tieteiden talolla (sali 505), Kirkkokatu 6, Helsinki. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Kokouksen jälkeen YTT, Kulttuuripolitiikan yliopistonlehtori (ma.) Mikko Jakonen Jyväskylän yliopistosta pitää kevätkokousalustuksen otsikolla ”Vastatieto – tulevaisuuden asiantuntijuutta etsimässä”.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Etukäteisilmoittautumiset: toimisto@futurasociety.fi. Vuosikokousasiakirjat ovat luettavissa etukäteen seuran nettisivuilla www.tutuseura.fi. Jäsenet, jotka eivät pääse kokoukseen voivat lähettää kommentteja pääsihteerille (toimisto@futurasociety.fi / 040 5028672) 14.4.2017 mennessä.

» » Kaupunkitutkimuksen päivät 2017
Tervetuloa Kaupunkitutkimuksen päiville! Tänä vuonna Tutuseura toimii pääjärjestäjänä päivillä, joiden ohjelma on nyt julkistettu ja ilmoittautuminen avattu. Tämän vuoden teema on Kaupunkien aika, jota pohditaan monitieteisesti kahden päivän ajan 27.-28.4. Tieteiden talossa Helsingissä. Päivillä esitetään noin sata puheenvuoroa aiheesta. Tule mukaan kuuntelemaan huippuesityksiä, keskustelemaan, vaikuttamaan ja verkottumaan!
Lisätietoa ja ilmoittautumiset: www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net.

» » Ennakkotieto: Kesäseminaari ’Seuraavat 100 vuotta’ 21.-22.8.2017
Tänä vuonna kesäseminaari järjestetään Nauvossa, 21.-22.8.2017. Seminaari luotaa pitkälle tulevaisuuteen ja pohtii sitä, mikä muuttuu ja mikä ei. Ajankohtaisin ohjelmatieto löytyy aina seuran nettisivuilta: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/kesaseminaari/kesaseminaari-2017.

» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa
Tilaisuudet ovat avoimia sekä maksuttomia ja jos ei muuta mai­nita, niin ne pidetään Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki.

Tiistai 11.04.2017, klo 17 – 20 Sali 505
Sosiaalinen kaupunki 2117, alustajat ent. kaupungininsinööri Reijo Korhonen ja arkkitehti Tapani Launis, juontaja Arto Salmela.

Tiistaina 12.9.2017 klo 17-20
EU:n tulevaisuus, alustajat EU-kriittinen ja myönteinen henkilö.

Tiistaina 26.9.2017 klo 17-20
Yhteistyötä vai kilpailua?
Helsinki, Tallinna, Pietari, Tukholma; mikä on kaupunkien kehitys matkailun ja elinkeinoelämän näkökulmista? Alustajina matkailun ja elinkeinoelämän asiantuntijat

Jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan tulevia tilaisuuksia, niin seuraava suunnittelupalaveri järjestetään lounastapaamisena tiistaina 22.8.2017 klo 13.30 Helsingissä. Paikka vahvistuu myöhemmin ja sitä voi tiedustella Matti Leskiseltä: matti.leskinen@iki.fi. Tervetuloa!

Lisätietoa: matti.leskinen@iki.fi
Sähköpostilista http://groups.yahoo.com/group/tutuhesa/messages
Blogi http://tutuhesa.blogspot.com/

» » Hämeen seudun toimintaryhmä
Hämeen seudun paikallistoimintaryhmä etsii uusia aktiiveja mukaan toimintaan – jos kiinnostaa niin ota yhteys seuran toimistoon: toimisto@futurasociety.fi.

» » Kuopion toimintaryhmä
Kuopion paikallistoimintaryhmän Facebook-ryhmä löytyy nimellä ”Tulevaisuuden tutkimuksen seura Kuopion toi­min­ta­ryhmä” ja sähköpostilla saat yhteyttä vetäjä Ari Paanalaan: ari.paanala(at)gmail.com. Ryhmällä on myös Savotutu-lista, jolle pääset laittamalla viestiä Arille.

» » Kymenlaakson toimintaryhmä
Kymenlaakson paikallistoimintaryhmä etsii uusia aktiiveja mukaan toimintaan – jos kiinnostaa niin ota yhteys Harri Kivelään: harri.kivela@kouvola.fi. 

» » Lahden toimintaryhmä
Lahden paikallisryhmä suunnittelee yhdessä Lahden kaupungin kanssa tulevaisuussessiota työnimellä ”Lahti-Ympäristö-Tulevaisuus”. Tule mukaan ensin suunnittelemaan ja sitten toteuttamaan! Lisätietoja: jukka.ilmonen@environmental.fi, 0400-70 74 78.

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
Tervetuloa mukaan käynnistelemään omia tutkimuksia ja kehittämishankkeita! Otavan Opisto ja Otavan Opiston Osuuskunta tarjoavat paja­muotoista koulutusta, jossa oppijat ovat keskiössä ja kou­lutuksen sisällöt nousevat osallistujien tarpeista ja toi­veis­ta. Pajat pidetään Mikkelissä (Lönnrotinkatu 7) ja verkossa http://otavanopisto.adobeconnect.com/delfoi).

Seuraavat pajat järjestetään 21.-22.04., 19.-20.5. ja 16.-17.6.
Perjantaina 21.4. paja kokoontuu lisäksi myös seuran uudella toimistolla: Vilhonvuorenkatu 11 C, 7. krs. Yhteyshenkilö: Osmo Kuusi, 050-3720829.

Lisä­tietoja: Hannu Linturi, hannu.linturi@otavanopisto.fi, puh. 0400 815515; http://edelfoi.ning.com, www.otavanopisto.fi/pajat/yleista-pajoista.

» » Turun toimintaryhmä
Tutu-Turku järjestää tilaisuuksia muutaman kerran vuodessa. Lisätietoja toiminnasta: Matti Voutilainen, mattivoutilainen@outlook.com ja Tarja Meristö, tarja.meristo@laurea.fi.

» » Tapahtuu Suomessa
Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kv-konferenssi:
Futures of a Complex World, 12–13 June 2017, Turku, Finland
What are the main challenges in an era of an uncertain world? How to create sustainable futures based on empathy? What is the role of futures research in identifying opportunities for action that are fair and resilient while remaining agile in a global and complex world? This futures conference aims to generate critical, multidisciplinary and stimulating discussions that promote networking between people from different backgrounds.

The conference is organised in co-operation with the Finland Futures Academy, the National Foresight Network, Finland and the Foresight Europe Network, FEN. More info: www.futuresconference.fi/2017 and futuresconference@utu.fi.

» » Tapahtuu ulkomailla
The 2nd International Conference on Anticipation
8-10 Nov 2017, London, UK
The Conference will provide an interdisciplinary meeting ground in which researchers, scholars and practitioners who are seeking to understand anticipation and anticipatory practices can come together to deepen their understanding and create productive new connections. For more information: http://anticipation2017.org

» » Tutu-julkaisuja

  • Ruotsalainen, Juho, Sirkka Heinonen, Joni Karjalainen & Marjukka Parkkinen (2016). Peer-to-peer work in the digital meaning society 2050. European Journal of Futures Research December 2016, 4:10. http://link.springer.com/article/10.1007/s40309-016-0092-2.
  • Katko, Tapio S. (2016). Finnish Water Services – Experiences in Global Perspective. 288 pp. The Finnish Association of Water Utilities. www.finnishwaterservices.fi.
  • Tulevaisuusvaliokunta (2017). Vastatieto – Tulevaisuuden tietoa ja asiantuntijuutta etsimässä. www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/julkaisut/Documents/tuvj_1+2017.pdf.

» » Linkkivinkit
Huomasitko jo, että ennakointiin ja tulevaisuuksientutkimukseen liittyen on perustettu uusi podcast-sivu + sen Facebook-sivu? Lähetysten ensimmäistä osaa ”Ennakointi postnormaalissa ajassa” vetää Mikko Dufva ja vieraana on Johannes Koponen. https://www.facebook.com/ennakointikupla.
*
Kiinnostaako tulevaisuuden työ? Osallistu ”Ammatit 100 v – Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus” -tempaukseen, jonka tavoite on kuvata työn muutosta 100 vuoden ajalta. Opetushallitus rohkaisee ammatillisen koulutuksen ja tutkinnon järjestäjiä tarjoamaan opiskelijoille, opettajille, sekä työelämän yhteistyökumppaneille mahdollisuuden tarkastella yhdessä eri ammattien muutosta 100 vuoden ajanjaksolla. Yhteisen työskentelyn tuloksena toivotaan syntyvän yhteiseen käyttöön avoimesti jaettavia lyhyitä videoklippejä (kokonaiskesto noin 3 minuuttia) ammattien ja työn muutoksesta 100 vuoden aikana. Lisätietoja: http://www.edu.fi/kilpailut_ja_teemapaivat/suomi100/ammatit100.

» » Vuokko Jarvaa muistaen
Saimme viime viikolla yllättävän suruviestin, että seuran pitkäaikainen jäsen, VTT, dosentti Vuokko Jarva on kuollut. Vuokko toimi viime vuosina erityisen aktiivisesti seuran julkaisutoiminnassa Futura-lehden toimitusneuvoston jäsenenä sekä Futuran numeroiden 4/14 ja 1/16 vierailevana päätoimittajana. Seuran kunniajäsen Marja-Liisa Viherä kirjoittaa Vuokosta muistokirjoituksen, joka julkaistaan seuraavassa Futurassa. Jäämme kaipaamaan Vuokkoa ystävänä ja kollegana!

» » Toimiston muutto
Tutuseuran toimisto on muuttanut uusiin tiloihin. Uusi osoite on Vilhonvuorenkatu 11 C, 7. krs, 00500 Helsinki. Toimisto on auki yleensä ti-pe, mutta ilmoitathan etukäteen, jos haluat tulla julkaisuostoksille!

» » Pentti Malaskan elämäkerta julkaistu
Seuran ensimmäisen puheenjohtajan, Pentti Malaskan elämäkerta ”Pentti Malaska – ennalta näkijä, edellä kulkija” on ilmestynyt seuran Tulevaisuussarjassa. Kirjan 21.3. pidettyyn julkistamistilaisuuteen osallistui runsaasti seuran jäseniä, Pentin kollegoita vuosien varrelta, sekä muita hänen tuttujaan ja läheisiään. Kirjan voi ladata pdf-muodossa osoitteesta www.tutuseura.fi/julkaisut/julkaisusarjat/tulevaisuussarja/8_pentti-malaska. Painettua kirjaa voi tilata Tulevaisuuden tutkimuksen seuran toimistolta (tutuseura@gmail.com) postikuluja vastaan, niin pitkään kuin painosta riittää.

» » Call for papers: Futura 3/2017 Tulevaisuudentutkimuksen uudet menetelmät
Futura-lehden 3/2017 teemana on Tulevaisuudentutkimuksen uudet menetelmät. Tämä pitää sisällään mm. Big Datan ja tekoälyn hyödyntämisen tulevaisuuden tutkimuksessa, elämykselliseen ennakointiin ja uudenlaiseen osallistamiseen liittyvät menetelmät sekä kvantitatiivisten ja kvalitatiivisten lähestymistapojen yhdistämisen. Ota yhteyttä Mikko Dufvaan (mikko.dufva@vtt.fi), jos haluat kirjoittaa artikkelin, katsauksen tai puheenvuoron teemaan liittyen!
Aikataulu: aineistopäivä 1.8.2017 (referoidut artikkelit 15.7.2017).

» » Tutuväitös
Majuri Otto Sunellin väitöskirja “Turvallisuuskulttuuri julkisen hallinnon organisaatiossa vuoteen 2025 tultaessa -nykytilan kartoitus ja neljä skenaariota” tarkastettiin Tampereen teknillisessä yliopistossa 2.12.2016. Vastaväittäjinä toimivat professori Petri Tapio Turun yliopistosta ja dosentti Kari Häkkinen Oulun yliopistosta. Lisätietoja: www.tut.fi/fi/tietoa-yliopistosta/uutiset-ja-tapahtumat/vaitostiedotteet/puolustusvoimien-turvallisuuskulttuurissa-viela-kehitettavaa-x172641c2.

» » Futura 2/2017 sekä Futurinfo 3/2017
Utopiat ja dystopiat –teemainen Futura-lehti 1/2017 ilmestyi juuri ja seuraava, Futura 2/2017, ilmestyy kesäkuussa tee­mal­la Ihmistyö ja älykkäät koneet (Top Ten –seminaari).

Seu­raava Futurinfo-jäsenkirje 3/2017 ilmestyy syyskuussa.
Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

Hyvää kevättä,

Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.