Futurinfo 1/2017

» Pentti Malaskan elämänkerran julkistamistilaisuus 21.3.2017
» Ennakkotieto: kevätkokous ja –alustus 19.4.2017
» Kaupunkitutkimuksen päivät 2017: Call for Papers
» Ennakkotieto: kesäseminaari ’Seuraavat 100 vuotta’
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Hämeen seudun toimintaryhmä
» Kuopion toimintaryhmä
» Kymenlaakson toimintaryhmä
» Lahden toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Turun toimintaryhmä
» Tapahtuu Suomessa
» Tapahtuu ulkomailla
» Tutu-julkaisuja
» Linkkivinkit
» Hilkka Pietilää muistaen
» Menneiden tilaisuuksien materiaalit
» Informaatioteknologian filosofia – artikkelihaku DL 31.3.
» Tulevaisuusnimityksiä
» Toimiston muutto
» Futura 1/2017 sekä Futurinfo 2/2017

 * * * *

» » Pentti Malaskan elämänkerran julkistamistilaisuus 21.3.2017

Seuran ensimmäisen puheenjohtajan, Pentti Malaskan elämänkerta ilmestyy seuran Tulevaisuussarjassa. Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Mothership of Work:in tiloissa, Helsingissä 21.3.2017 klo 17-18:30 ja se on avoin kaikille kiinnostuneille, mutta vaatii ilmoittautumisen 15.3.2017 mennessä, os: laura.pouru@utu.fi. Tervetuloa!

» » Ennakkotieto: Kevätkokous ja –alustus 19.4.2017

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kevätkokous pidetään keskiviikkona 19.4.2017 Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kokouksen yhteydessä YTT, Kulttuuripolitiikan yliopistonlehtori (ma.) Mikko Jakonen Jyväskylän yliopistosta pitää kevätkokousalustuksen otsikolla ”Vastatieto – tulevaisuuden asiantuntijuutta etsimässä”. Kutsu sekä tarkemmat tiedot alustuksesta lähetetään Futurinfo 2/2017:n yhteydessä.

» » Kaupunkitutkimuksen päivät 2017: Call for papers

Vuoden 2017 Kaupunkitutkimuksen päivät järjestetään otsikolla Kaupunkien aika 27.-28.4.2017 Tieteiden talossa Helsingissä. Konferenssin työryhmien esitelmäkutsu/call for papers on nyt avattu ja ehdotuksia voi lähettää 12 eri työryhmään viimeistään 7.3.2017 mennessä! Esitelmien abstraktit (noin 200 sanaa) pyydetään lähettämään suoraan työryhmien puheenjohtajille. Työryhmiin hyväksytään esimerkiksi valmiita tai tekeillä olevia tutkimuksia ja hankkeita, pro gradu -tutkielmia sekä yleisempiä keskustelunavauksia. Ilmoitus ehdotuksen hyväksymisestä lähetetään esittäjille 21.03.2017 mennessä. Työryhmäkuvaukset ja lisäinformaatiota löytyy päivien kotisivuilta: www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net/tyoryhmat.

» » Ennakkotieto: kesäseminaari ’Seuraavat 100 vuotta’

Tämän vuoden kesäseminaarimme luotaa pitkälle tulevaisuuteen ja pohtii sitä, mikä muuttuu ja mikä ei. Seminaari järjestetään elokuussa. Tarkempi ohjelma ja lisätietoja Futurinfossa 2/2017.

» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa

Tilaisuudet ovat avoimia sekä maksuttomia ja jos ei muuta mai­nita, niin ne pidetään Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki.

Tiistai 14.02.2017, klo 17 – 20 Sali 505
Aluekehitys ja tuleva aluepolitiikka, alustaja Anssi Paasivirta, kommentoija arkkitehti Tapani Launis, juontaja Arto Salmela.

Tiistai 28.2.2017, klo 17 – 20 Sali 404
Facebookin tulevaisuusryhmät. Alustaja vahvistuu myöhemmin, kommentoija Yrjö Myllylä, juontaja Juha Nurmela.

Tiistai 14.03.2017, klo 17 – 20 Sali 404
Ilmalähiliikenteen vaikutus kaupunkirakenteeseen, alustaja järjestelmäasiantuntija Mirko Nieminen, kommentoija arkkitehti Matti Visanti, juontaja Reijo Korhonen. Perustietoa https://www.uber.com/elevate.pdf

Tiistai 28.03.2017, klo 17 – 20 Sali 505
Omavastuu terveydestä tulevaisuudessa, alustaja LTT Harri Vertiö, kommentoija vahvistuu myöhemmin, juontaja Pentti Räsänen.

Tiistai 11.04.2017, klo 17 – 20 Sali 505
Sosiaalinen kaupunki 2117, alustaja ent. kaupungininsinööri Reijo Korhonen, kommentoija arkkitehti Tapani Launis, juontaja Arto Salmela.

Jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan tulevia tilaisuuksia, niin seuraava suunnittelupalaveri järjestetään lounastapaamisena tiistaina 14.3.2017 klo 13.30 Helsingissä. Paikka vahvistuu myöhemmin ja sitä voi tiedustella Matti Leskiseltä: matti.leskinen@iki.fi. Tervetuloa!

Lisätietoa: matti.leskinen@iki.fi
Sähköpostilista http://groups.yahoo.com/group/tutuhesa/messages
Blogi http://tutuhesa.blogspot.com/

 

» » Hämeen seudun toimintaryhmä

Hämeen seudun paikallistoimintaryhmä etsii uusia aktiiveja mukaan toimintaan – jos kiinnostaa niin ota yhteys seuran toimistoon: toimisto@futurasociety.fi.

 

» » Kuopion toimintaryhmä

Kuopion paikallistoimintaryhmän Facebook-ryhmä löytyy nimellä ”Tulevaisuuden tutkimuksen seura Kuopion toi­min­ta­ryhmä” ja sähköpostilla saat yhteyttä vetäjä Ari Paanalaan: ari.paanala(at)gmail.com. Ryhmällä on myös Savotutu-lista, jolle pääset laittamalla viestiä Arille.

 

» » Kymenlaakson toimintaryhmä

Kymenlaakson paikallistoimintaryhmä etsii uusia aktiiveja mukaan toimintaan – jos kiinnostaa niin ota yhteys Harri Kivelään: harri.kivela@kouvola.fi.

 

» » Lahden toimintaryhmä

Lahden paikallisryhmä suunnittelee yhdessä Lahden kaupungin kanssa tulevaisuussessiota työnimellä ”Lahti-Ympäristö-Tulevaisuus”. Tule mukaan ensin suunnittelemaan ja sitten toteuttamaan! Lisätietoja: jukka.ilmonen@environmental.fi, 0400-70 74 78.

 

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Tervetuloa mukaan käynnistelemään omia tutkimuksia ja kehittämishankkeita! Otavan Opisto ja Otavan Opiston Osuuskunta tarjoavat paja­muotoista koulutusta, jossa oppijat ovat keskiössä ja kou­lutuksen sisällöt nousevat osallistujien tarpeista ja toi­veis­ta. Pajat pidetään Mikkelissä (Lönnrotinkatu 7) ja verkossa http://otavanopisto.adobeconnect.com/delfoi).

Helmikuun paja aloitti kevään kimppapajojen sarjan, jossa on mukana suoraan tai välillisesti useita yliopistoja ja ammattikorkeakouluja. Helmikuun pajan kimppakaveri oli vuodenvaihteessa fuusioitunut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, jonka ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon monialaiset opiskelijat tekevät kevään mittaan useita tilaustutkimuksia Delfoi-tekniikalla.

Lisä­tietoja: Hannu Linturi, hannu.linturi@otavanopisto.fi, puh. 0400 815515; http://edelfoi.ning.com, www.otavanopisto.fi/pajat/yleista-pajoista.

 

» » Turun toimintaryhmä

Tutu-Turku järjestää tilaisuuksia useamman kerran vuodessa. Lisätietoja toiminnasta: Matti Voutilainen, mattivoutilainen@outlook.com ja Tarja Meristö, tarja.meristo@laurea.fi.

 

» » Tapahtuu Suomessa

Foresight Friday: Kohti jaettua ymmärrystä suomalaisen työn tulevaisuudesta
3.3. klo 8:30-11, Sitra, Itämerentori 2, Helsinki

Työn murros puhututtaa ja on myös hallituksen seuraavan tulevaisuusselonteon teema. Mikä työssä muuttuu, millaisia kuvauksia työn tulevaisuudesta on esitetty ja mihin tulisi keskittyä jatkossa? Tilaisuudessa julkistetaan dialogi, työ ja tulevaisuus hankkeen loppuraportti. Tarjolla on kahvia ja aamupalaa. Tilaisuuteen on rajallinen määrä paikkoja, joten ilmoittauduthan heti varmistaaksesi paikkasi, kuitenkin viim. pe 23.2. Esityksiä on mahdollista seurata myös etänä osoitteessa: http://tyontulevaisuus.fi/loppuseminaari.

Lisätiedot: Tutkija Mikko Dufva, VTT, p. 040 765 8412 ja hallituksen tulevaisuusselonteon valmistelusta: erityisasiantuntija Kaisa Oksanen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 430.

Tietoa hankkeesta: https://tyontulevaisuus.fi, https://twitter.com/tyontulevaisuus, https://www.facebook.com/tyontulevaisuus

* * *

Turbulence is a brand new monthly speaker-series on issues to do with the future. The events are open to everyone and held in Turku. The Turbulence Speaker Series brings together curious minds, researchers, soothsayers and mavericks together to learn from each other, have exploratory discussions and interesting conversations. To keep track of the events, visit: www.facebook.com/TurkuTurbulence

* * *

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kv-konferenssi:
Futures of a Complex World, 12–13 June 2017, Turku, Finland

What are the main challenges in an era of an uncertain world? How to create sustainable futures based on empathy? What is the role of futures research in identifying opportunities for action that are fair and resilient while remaining agile in a global and complex world? This futures conference aims to generate critical, multidisciplinary and stimulating discussions that promote networking between people from different backgrounds.

The conference is organised in co-operation with the Finland Futures Academy, the National Foresight Network, Finland and the Foresight Europe Network, FEN. More info: www.futuresconference.fi/2017 and futuresconference@utu.fi.

 

» » Tapahtuu ulkomailla

The 2nd International Conference on Anticipation
8-10 Nov 2017, London, UK

The Conference will provide an interdisciplinary meeting ground in which researchers, scholars and practitioners who are seeking to understand anticipation and anticipatory practices can come together to deepen their understanding and create productive new connections. For more information: http://anticipation2017.org

 

» » Tutu-julkaisuja

  • Parkkinen, Marjukka & Heinonen, Sirkka (2016) Insights on Urban Tomorrows – Expert Survey on Futures of Liveable Cities. ENCORE Working Paper 1/2016, FFRC, 61 p. http://ty.fi/encore.
  • Loikkanen, Heikki A. & Seppo Laakso (2016). Tiivistyvä kaupunkikehitys – Tuottavuuden ja hyvinvoinnin kasvun perusta. Keskustelualoite. Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö. www.kaupunkitutkimusta.fi/wp-content/uploads/2016/02/Tiivistyv%C3%A4-kaupunkikehitys-TTTS_5.pdf.
  • Heinonen, Sirkka (2017). Asumisen ja työn muutos, digitalisaation vaikutukset, s. 29-38. Teoksessa: Asiantuntija-artikkelit tulevaisuuden haasteista ja kehityssuunnista Uusimaa-kaavan 2050 taustaksi. Uudenmaan liiton julkaisuja E181. www.uudenmaanliitto.fi/files/19496.

 

» » Linkkivinkit

Prof. Petri Tapio pohtii tulevaisuudentutkimuksen ja suunnistuksen yhtymäkohtia englanninkielisessä blogitekstissään: https://ffrc.wordpress.com/2016/11/17/orienteering-with-the-futures-map/

*
Jos et päässyt tammikuussa Tieteen Päiville, niin YouTubesta löytyy päivien esityksiä: https://www.youtube.com/playlist?list=PLKojCNmpmCpT94aEPESTIDdB1RU6jdzUQ (voit myös avata YouTuben ja etsiä Tieteiden päivien kanavaa)

*
Aikamme pirstaloituu ja huomiomme hukkuu, mutta luonnon rytmi voi tuoda tolkkua touhuun – Olisi hyvä lähestyä syklistä aikaa”. Seuran vpj, tulevaisuudentutkimuksen prof. Sirkka Heinonen Ylen haastattelussa: http://yle.fi/uutiset/3-9409606

 

» » Hilkka Pietilää muistaen

Saimme vuodenvaihteessa suruviestin, että seuran kunniajäsen, aktiivinen tulevaisuuden tekijä ja pitkäaikainen YK-liiton pääsihteeri, MMM Hilkka Pietilä on kuollut. Seuran hallituksen varajäsen Marja-Liisa Viherä on kirjoittanut Hilkasta muistokirjoituksen, joka julkaistaan seuraavassa Futurassa. Muistamme Hilkkaa kiitollisuudella ja lämmöllä.

 

» » Menneiden tilaisuuksien materiaalit

Seura järjesti syksyllä useamman tilaisuuden, josta löytyy materiaalia esim. pdf-esitysten ja videoiden muodossa:

– 16.11.2016 Top Ten Futures –seminaari ”Älykkäät koneet ja ihmistyön tulevaisuus”: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/top-ten-seminaari/top-ten-xi

– 21.11.2016 syyskokous sekä –alustus, jossa prof. Göte Nyman puhui otsikolla ”Menneen, tulevan ja mahdollisen uuden havaitseminen – havaintopsykologin silmin”: www.tutuseura.fi/seura/vuosikokoukset/syyskokous-2016/

1.12.2016 seuran tonttuväitöspikkujoulut, joissa tonttutohtoriksi väitteli Antti Suvanto otsikolla ”Tulevaisuuden ei-koulu”, vastaväittäjänään rehtori, tj Tapio Kujala Diakonia-ammattikorkeakoulusta: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/tonttuvaitos/

Lisäksi voit liittyä Tutuseuran Bambuser-kanavan seuraajaksi, jolloin saat ilmoituksen aina kun kanavalle tulee uusi video: http://bambuser.com/channel/tutuseura1980

 

» » Informaatioteknologian filosofia – artikkelihaku DL 31.3.

Keväällä 2011 julkaistulle Informaatioteknologian filosofia -kirjalle tehdään nyt toinen osa, jossa painottuvat oikeus- ja yhteiskuntafilosofisten näkökulmien lisäksi erityisesti informaatioteknologiaan liittyviin tulevaisuuden sovelluksiin liittyvät filosofiset kysymykset.

Teoksen toimittajat kutsuvat nyt tutkijoita kirjoittamaan teokseen artikkelin esimerkiksi seuraavista teemoista:
. oikeus- ja yhteiskuntafilosofiset näkökulmat
. tietojenkäsittelyn filosofia, käsitteet, ontologia(t), mallinnus ja logiikat
. eettiset ja moraaliset näkökulmat
. filosofinen näkökulma informaatioteknologian tulevaisuuden sovelluksiin, kuten tekoäly, massadata (big data), esineiden internet (IoT), lohkoketjuteknologia, älyliikenne, robotiikka, lisätty todellisuus, tunnistamisteknologiat ja kyberturvallisuus

Lähetä abstrakti, jonka pituus on n. 500 sanaa 31. maaliskuuta 2017 mennessä osoitteeseen suvi.lamminpaa@ulapland.fi Toimittajatiimi lähettää tiedon abstraktin hyväksymisestä. Teoksen toimittavat Mika Laakkonen, Suvi Lamminpää ja Jarno Malaprade.

Teoksen verkkosivut: www.informaatioteknologianfilosofia.fi

 

» » TULEVAISUUSNIMITYKSIÄ

Itä-Suomen yliopistossa on Metsäbiotalouden ennakoinnin professoriksi nimitetty MMT, dosentti Teppo Hujala. Professuurin tarkoituksena on vakiinnuttaa ennakoinnin asema inspiroivana ja oivaltavia ratkaisuehdotuksia tuottavana opetus- ja tutkimusalana. Ennakointimenetelmien ja niiden sovellusten kehittämisessä yliopiston rooli vahvistuu opinnäytteiden ja asiantuntijuuksien jalostamisen kautta. Professuurin rahoittaa Saastamoisen Säätiö osana Itä-Suomen yliopiston metsäbiotaloustutkimuksen ja -koulutuksen kehittämishanketta. Hujala siirtyi toimeen Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan tehtävästä. Onnittelut Teppo Hujalalle!

 

» » Toimiston muutto

Helmi-maaliskuun vaihteessa Tutuseuran toimisto muuttaa Lauttasaaresta Helsingin Sörnäisiin. Uusi osoite tulee olemaan Vilhonvuorenkatu 11 D, 7. krs, 00500 Helsinki. Kunhan muutosta on selvitty niin toivotamme kaikki jäsenet vierailulle ja julkaisuostoksille Sörnäisiin!

 

» » Futura 1/2017 sekä Futurinfo 2/2017

Seuraava Futura-lehti, 1/2017, ilmestyy maaliskuussa tee­mal­la Utopiat ja dystopiat.
Seu­raava Futurinfo-jäsenkirje 2/2017 ilmestyy huhtikuun alussa.

 

Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

 

Hyvää kevään odotusta,

Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.