Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje 4/2021           5.11.2021

» Syyskokous ja -alustus to 25.11.2021
» Miten tutkimme tulevaisuuksia? -menetelmästä lisäpainos – tee suoratilaus nyt!
» Suomi TuTuksi Mikkeli: Delfoi-webinaari 9.11.2021
» Tulevaisuusklassikko-tilaisuus 15.11.2021
» Futura 3/21 Tulevaisuudentutkimuksen etiikka -julkkarit & pikkujoulut 9.12.2021
» Ennakkotieto: Tulevaisuus tutuksi -virtuaalikiertue v. 2022
» Paikallistoimintaryhmien toiminta (tilaisuudet: Tutuhesa, Häme, Mikkeli, Pirkanmaa, Tku)
» Tapahtuu muualla (virtuaalisesti)
» Huomionosoitukset: Vinkkaa tulevaisuusteko tai -tekijä
» Omien tietojen päivittäminen jäsenrekisteriin ja sähköinen Futura
» Kirjoittaja- ja sparraajahaku: Futura 3/2022 Paluu kestävään tulevaisuuteen?
» Kirjoittajakutsu: Tulevaisuusblogi.fi
» Linkkivinkit
» Tutu-lukemista
» Pääsihteerin vuorotteluvapaasijaisuus
» Tutua Wikipediaan!
» Futura 3/2021 ja 4/2021 sekä Futurinfo 1/2022


» » Syyskokous ja -alustus to 25.11.2021

Seuran syyskokous pidetään to 25.11.2021 klo 18.15 alkaen (Huom! alustus klo 17). Virallinen kokouspaikka on Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Helsingin toimisto (Korkeavuorenkatu 25 A 2). Koronatilanteen takia toivomme kuitenkin, että kaikki osallistuvat kokoukseen etänä. Etäyhteys järjestetään Zoom-palvelun kautta. Kokouksen osallistumislinkki lähetetään vain ao. ohjeiden mukaisesti viim. 18.11. ilmoittautuneille.

Ennen syyskokousta, klo 17–18 Tieteellisten seurain valtuuskunnan toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen alustaa aiheesta Tieteellisten seurojen tulevaisuudesta. Huom! Alustus pelkästään etänä Zoom-alustan kautta.

Vuosikokouskutsut on lähetetty sähköpostitse niille, joiden sähköpostiosoite on seuran rekisterissä; muille jäsenille kutsu lähetetään postitse. Ota yhteyttä, jos et ole saanut kutsua!
Syyskokous on vain jäsenille, mutta alustustilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, eli myös ei-jäsenille.

Pelkästään alustusta seuraamaan tulevat voivat ilmoittautua 23.11.2021 mennessä: https://bit.ly/syyskokous2021ilmo.
Facebookissa jaettava kutsu: /www.facebook.com/events/382134700280570


» » Miten tutkimme tulevaisuuksia? -menetelmäkirjasta lisäpainos – tee suoratilaus nyt!

Suosittu menetelmäkirjamme “Miten tutkimme tulevaisuuksia?” (Acta Futura Fennica 5) 3. uudistettu painos on myyty loppuun, ja olemme päättäneet ottaa siitä lisäpainoksen! Jos haluat tilata kirjan itsellesi tai vaikka opiskelijalle lahjaksi niin tekemällä tilauksen viim. 15.11. saat kirjan suoraan painosta, ilman postikuluja hyvissä ajoin ennen joulua! Jäsenille kirjan hinta on 30 euroa, muille 35 euroa. Myöhemmin tilattuna hintaan lisätään postimaksu. Tilauslinkki jäsenille: https://bit.ly/AFF5-jasenet, ei-jäsenille: https://bit.ly/AFF5-ei-jasenet.

Huom! Jos tilaat yli 5 kappaletta kerralla niin saat määräalennuksen. Ota silloin yhteyttä: tutuseura@gmail.com. Lisätietoja ja kirjan sisällysluettelo: www.tutuseura.fi/julkaisut/julkaisusarjat/aff/aff5.


» » Suomi TuTuksi Mikkeli: Delfoi-webinaari 9.11.

Delfoin käyttö amk-opinnäytetöissä
9.11.2021 klo 14-15.30 Zoomissa
Otavan Opisto, Tulevaisuuden tutkimuksen seura ja Metodix Oy järjestävät yhdessä maksuttoman Delfoi-webinaarien sarjan. Webinaarit pohjautuvat Otavan Opiston toteuttamasta tulevaisuuden tutkimuksen Delfoi-menetelmäkoulutuksesta saatuihin kokemuksiin. Aiheet vaihtelevat oppilaitoskäytöstä organisaatiomuunnoksiin. Webinaareissa seurataan myös eDelphi-verkkosovelluksen kehitystä. 
Sarjan ensimmäinen osa järjestetään ti 9.11.2021 kello 14–15.30.  Webinaarin aihe on Delfoin käyttö ammattikorkeakoulujen opinnäytetöissä. Keskustelemassa yliopettaja Merja Kylmäkoski (Humak),  Delfoi-koulutukseen osallistunut Annika Bäck (Humak) sekä hallituksen puheenjohtaja Antti Kauppi (Metodix). Keskustelua johdattelee tulevaisuuskonsultti Toni Stubin. 
Webinaarissa pohditaan Delfoi-koulutuksen roolia opinnäytetyön ohjauksessa niin opiskelijan kuin opettajankin näkökulmista. Webinaari on suunnattu ensisijaisesti ammattikorkeakoulujen opettajille ja oppilaille, mutta kuulolle voi tulla kuka tahansa menetelmästä kiinnostunut. Webinaarin jälkeen on varattu runsaasti aikaa vapaalle keskustelulle.
Ilmoittaudu webinaariin 5.11.2021 mennessä: https://ilmoittautuminen.otavanopisto.fi/delfoin_tekijat_webinaari1_2021. Linkki webinaarihuoneeseen lähetetään ilmoittautuneille ma 8.11.
Lisätietoja: https://otavanopisto.fi/delfoi-webinaareissa-kurkistetaan-delfoin-tulevaisuuteen ja https://www.facebook.com/events/257439489671330/


» » TULEVAISUUSKLASSIKKO-TILAISUUS 15.11.2021

Tulevaisuusklassikko-keskustelussa Mika Mannermaan kirja ”Jokuveli”
Ma 15.11.2021 klo 17-18.30 (Zoomissa)
Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Tulevaisuusklassikko-tilaisuuksien sarjassa nostetaan esiin alaamme vaikuttaneita keskeisiä teoksia. Tällä kertaa vuorossa on Mika Mannermaan ”Jokuveli  – Elämä ja vaikuttaminen ubiikkiyhteiskunnassa” -kirja, joka visionäärisyydellään kestää tarkastelua ja innostaa keskustelemaan vielä 13 vuotta ilmestymisensä jälkeenkin.
Keskustelijoina tilaisuudessa prof., tutkimusjohtaja Toni Ahlqvist Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta, principal designer/muusikko Annina Antinranta Futuricesta sekä tulevaisuudentutkija ja -tekijä Marja-Liisa Viherä ViheräVerstas Oy:stä. Moderaattorina FT, dos. Osmo Kuusi.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittautumiset: https://bit.ly/Jokuveli2021. Zoom-linkki lähetetään vain ilmoittautuneille! Tervetuloa mukaan!


» » Futura 3/21 Tulevaisuudentutkimuksen etiikka -julkkarit & pikkujoulut 9.12.2021

Seuran pikkujouluja vietetään to 9.12.2021 klo 15.30–17.15 Zoomin välityksellä. Aloitamme Futura 3/2021 Tulevaisuudentutkimuksen etiikka -numeron julkistamis- ja keskustelutilaisuudella, jota isännöivät päätoimittajat Matti Minkkinen ja Juho Ruotsalainen. Mitä eettisyys tulevaisuudentutkimuksessa tarkoittaa ja minkälaisia haasteita siihen pyrkiminen tuo mukanaan? Keskustelijoina teemanumeron kirjoittajista Tarja Vuorinen, Johannes Koponen, Nina Wessberg, Santeri Räisänen ja Maija Viherä. Lehden sisällysluettelo löytyy täältä: www.tutuseura.fi/julkaisut/futura/3-2021/. 
Tämän jälkeen vuorossa on rento, jouluinen etäglögitilaisuus tulevaisuusteemalla, vapaamuotoista keskustelua ja tutustumista. Turussa olevat voivat vielä jatkaa iltaa paikallistoiminnan ohjelman parissa (ks. paikallistoiminta Turun ryhmä).
Ilmoittaudu etukäteen niin saat Zoom-linkin: https://bit.ly/julkkaripikkujoulut2021ilmo. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa! 
Ilmoittautuneet voivat halutessaan tilata painetun numeron itselleen alennushintaan 7,60 euroa + postimaksu osoitteesta tutuseura@gmail.com. Sähköisen lehden tilaamisesta voi tiedustella samasta osoitteesta.


» » Ennakkotieto: Tulevaisuus tutuksi -virtuaalikiertue v. 2022

Paikallistoiminnan etäkiertueen suosion innoittamana tulemme seuraavaksi, v. 2022 kutsumaan vastaavanlaista kiertuetta kanssamme järjestämään kaikki seuran yhteisöjäsenorganisaatiot! Noin kerran kuussa pääsemme siis tapaamaan erilaisia tulevaisuudentutkimusta tai ennakointia tekeviä ja opettavia organisaatioita eri puolilta Suomea. Helmikuun tilaisuus on jo alustavasti varattu: 16.2. klo 15-16.30 tilaisuutta koordinoi Sitra ja teemana on heikot signaalit. Laita ajankohta jo kalenteriin – tarkempaa infoa ja ilmoittautumislinkki lähetetään myöhemmin! Maaliskuussa yhteisjärjestäjänä on Tulevaisuuden tutkimuskeskus.

Jos organisaatiosi on kiinnostunut yhteisöjäsenyydestä, ota yhteyttä: tutuseura@gmail.com.


PAIKALLISTOIMINTA

» » Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa

V. 2022 tilaisuuksia on suunniteltu järjestettäväksi siten, että puolet on virtuaalisia ja puolet fyysisiä tapaamisia. Tilaisuudet alkavat suunnitelmien mukaan 1.2.2022 klo 17 ja jatkuvat siitä tiistaisin parittomina viikkoina – vuoroin virtuaalisina ja vuoron fyysisinä tilaisuuksina. Kevätkaudella fyysiset tilaisuudet ovat väistötiloissa ent. Kauppakorkeakoulun tiloissa Runeberginkadulla.  Monen tilaisuuden toteutus jäi aikoinaan pandemian jalkoihin. Yksi niistä on Luonnonfilosofian seuran kanssa valmisteltu Vallankäyttö tieteessä. Toivomme voivamme toteuttaa sen kevätkaudella.
Kaavailuissa on myös järjestää vapaasti koottavin tiimein ulkona pelattava My2050 seikkailupeli ilmastonmuutoksesta ja tulevaisuudesta. Lisätietoja pelistä: https://my2050.fi. Pelaamaan voi lähteä omatoimisesti vaikka heti, mutta jos haluat koordinoida porukkapelin Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla esim. tammikuussa, niin ota yhteyttä: tutuseura@gmail.com!
Tutuhesalla on ryhmä Facebookissa, seuran sivujen alla: www.facebook.com/groups/472422463693357. Tutuhesan sähköpostilistalla viestitään myös kiinnostavista tilaisuuksista ja tietolähteistä sekä nostetaan esiin ajatuksia tulevaisuuden parantamiseksi ja käydään niistä keskustelua. Listalle voivat liittyä kaikki seuran jäsenet paikkakunnasta riippumatta.
Liittyminen listalle sekä lisätietoja Tutuhesan toiminnasta: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com. 

*
» » Hämeen toimintaryhmä

Hämeen alueen toimintaryhmän suunnittelupalaveri järjestetään Teamsissa ma 31.1.2022 klo 16-17. Ilmoittaudu mukaan tästä: https://bit.ly/Tutu-Hame220131. Palaverissa suunnitellaan 9.2 klo 9-11 järjestettävää HAMK-vierailua opettajaksi opiskelevien ryhmässä. 
Kesäkuussa järjestetään kestävä ruoka -aiheinen tapaaminen Itä-Hämeessä, Riihimäellä. Ota yhteyttä jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan sitä: Satu Mäkelä (satu.makela@kaisankoti.fi)

*
» » Joensuun toimintaryhmä

Vuoden 2022 tilaisuuksia suunnitellaan – jos haluat tulla mukaan toimintaan, niin lähetä viestiä ryhmän yhteyshenkilö Lasse Neuvoselle (lasse.neuvonen1@gmail.com)! Ryhmä suunnittelee yhteistyötä erityisesti Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virran, Laatukeskus/Pohjois-Karjalan aluejaoksen sekä eri ystävyysjärjestöjen kanssa. Pohditaan myös uusia toiminnan rahoitusmahdollisuuksia. 
Joensuun ryhmä löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/groups/4115111465236118.

*
» » Keski-Suomen toimintaryhmä

Vetäjätiimissä Anne Hakala (anne.hakala@jamk.fi) ja Max Stucki. Tule mukaan suunnittelemaan vuoden 2022 toimintaa!

*
» » Mikkelin toimintaryhmä

Ryhmä järjestää 9.11. Suomi TuTuksi -tilaisuuden Delfoi-menetelmästä (infoa yllä).

Yhteistyössä Otavan Opiston, Metodixin ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa järjestetään eDelfoi-pajoja yleensä kerran kuussa.  Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org). Pandemiatilanteesta johtuen pajat järjestetään vain verkossa (https://link.otavia.fi/delfoi). Seuraavat pajat: 19.–20.11. ja 17.-18.12.2021.
Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta http://otavanopisto.fi/delfoi-koulutus. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

*
» » Pirkanmaan toimintaryhmä

Seikkailu tulevaisuuteen! My2050-elämyspeli (ulkotapahtuma)
24.11.2021 klo 17.30–19.00
Lähtö: Puutarhakatu 4, Tampere (Keskustorin Vanhan kirkon edessä)
Tervetuloa seikkailulle tulevaisuuteen! Tilaisuudessa pelaamme 2-3 hengen ryhmissä My2050-elämyspeliä ilmastonmuutoksesta. Tapaamme Tampereen Keskustorin Vanhan kirkon edessä, josta seikkailu alkaa. Pelaamiseen varataan tunti, jonka jälkeen voi halutessaan mennä muiden osallistujien kanssa läheiseen kahvilaan keskustelemaan ajatuksistaan ja kokemuksestaan. Peliin voi tutustua osoitteessa https://my2050.fi
Huom. Tilaisuudessa pitää olla mukana älylaite, johon tulee ladata etukäteen X-routes-ilmaissovellus laitteen omasta sovelluskaupasta (Googlen Play Storesta tai Applen AppStoresta).

(Huom! Peliä voi pelata myös Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, joten ota yhteyttä, jos haluat järjestää tapaamisen näissä kaupungeissa!)

Pirkanmaan yhteyshenkilö Tero Villman (tutuseura.pirkanmaa@gmail.com). Ryhmällä on Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/566849483723780/ (Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet). Liity mukaan!

*
» » Turun toimintaryhmä – Tutu-Turku

Ilmastonmuutos etiikan ja kestävyyden näkökulmasta
Panimoravintola Koulu, historian kabinetti (Eerikinkatu 18, Tku)
9.12.2021 klo 18.00
Esityksessä tarkastellaan erilaisten ilmastotoimien oikeudenmukaisuutta ja eettisyyttä sekä pohditaan ilmastonmuutoksen näkökulmasta, voivatko ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden tavoitteet olla joskus ristiriidassa keskenään. Alustajana Mikko Puumala Turun yliopistolta, joka työstää väitöskirjaa otsikolla “Moral Demandingness and the Adaptive Limits of Human Morality”. Väitöskirja käsittelee moraalin vaativuuteen, yksilönvastuuseen, moraalipsykologiaan ja ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä. Noudatamme tilaisuudessa paikallisia pandemiarajoituksia ja käytämme mahdollisuuksien mukaan kasvomaskia sisätiloissa. Tulethan paikalle vain oireettomana. Lisätietoja tilaisuudesta: Matti Voutilainen (mattivoutilainen@outlook.com).

Turun vetäjätiimissä lisäksi Tarja Meristö (tarja.meristo@laurea.fi), Leena Maija Laurén (leena-maija.lauren@utu.fi) ym. Ota yhteyttä, jos haluat tulla mukaan järjestämään toimintaa!


» » Tapahtuu muualla (virtuaalisesti)
Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi XXI – Tulevaisuuden teollisuus
To 11.11.2021 klo 12-15
Webinaari (linkki lähetetään ilmoittautuneille edellisenä päivänä)
Globaalit haasteet avaavat huikeita mahdollisuuksia uudistuvalle teollisuudelle. Vihreän ja digitaalisen siirtymän myötä teollisuuden materiaalit, valmistus ja energiamuodot ovat murroksessa. Miten vastaamme näihin tulevaisuuden haasteisiin? Keskisuomalaisilla yrityksillä on erinomaiset edellytykset kääntää yhteiskunnan haastavat kysymykset liiketoiminnan mahdollisuuksiksi. Tulevaisuusfoorumissa lähestytään näitä kysymyksiä eri näkökulmien ja kokemusten kautta.
Tutustu foorumin ohjelmaan ja ilmoittaudu 8.11.2021 mennessä!


» » Huomionosoitukset: Vinkkaa tulevaisuusteko tai -tekijä

Seuran hallitus myöntää muutaman vuoden välein Tulevaisuuspalkinnon ja Tulevaisuusteko-maininnan. Lisäksi se voi myöntää Nuorisopalkinnon tai antaa muita huomionosoituksia. Lisätietoja: https://www.tutuseura.fi/seura/huomionosoitukset. Nyt voit olla mukana vaikuttamassa siihen, että muistetaan huomioida hienoja tekoja sekä tekijöitä! Onko mielestäsi joku henkilö tai muu toimija kuluneena vuonna (tai jo pidemmän aikaa) ansiokkaasti toiminut tulevaisuuden tai tulevaisuudentutkimuksen puolesta, mutta ei välttämättä ole saanut ansaitsemaansa kiitosta? Vinkkaa siitä meille os. tutuseura@gmail.com! 


» » Omien tietojen päivittäminen jäsenrekisteriin ja sähköinen Futura

Olethan jo tutustunut FloMembers-alustaan? Voit halutessasi aktivoida erillisessä sähköpostiviestissä saamasi henkilökohtaisen linkin kautta tilisi, josta pääset esim. tarkistamaan yhteystietosi ja jäsenmaksutilanteesi. Jos haluat, että tarvittaessa lähetämme yhteystietosi kun saamme alustajapyyntöjä ym., niin lisää/päivitä myös asiasanasi. Kun olet aktivoinut tilisi, voit jatkossa kirjautua osoitteessa www.flomembers.com/tulevaisuuden-tutkimuksen-seura.

Pääset lukemaan sähköistä lehteä Lehtiluukussa (https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/futura) kun klikkaat linkkiä ”Aktivoi tilaajatunnus”, ja lisäät siihen henkilökohtaisen, seitsennumeroisen tilaajatunnuksesi (= Omat tiedot ID, sama kuin jäsennumerosi). Ellei sinulla jo ole Lehtiluukussa profiilia niin järjestelmä pyytää nimeäsi ja sähköpostiosoitettasi ensimmäisellä kerralla. Jatkossa voit kirjautua aina sinne samalla sähköpostiosoitteella lukemaan myös tulevia Futuroita.  Lehtien lukuoikeus on kaikilla jäsenmaksun maksaneilla. Lisätietoja seuran toimistolta: tutuseura@gmail.com / 040 5028672 (ei tekstarit).

Huom! Jos olet alle 25-vuotias tai päätoiminen, alle 30-vuotias opiskelija, niin ilmoita siitä toimistolle, päivitämme tietosi jäsenrekisteriin ja saat alennuksen jäsenmaksusta!


» » Kirjoittaja- ja sparraajahaku: Futura 3/2022 Paluu kestävään tulevaisuuteen?

Futura-lehden 3/2022 tavoitteena on nostaa esiin erilaisista taustoista tulevia tulevaisuustiedon muotoja – sellaisia, jotka ovat aiemmin saaneet vähemmän näkyvyyttä, mutta voisivat tukea kestävämmän tulevaisuuden rakentamista. Tällä tarkoitamme esim. eri kulttuurien perinnetietoa, alkuperäiskansojen tulevaisuusajattelua, kestävän kehityksen uusia muotoja sekä pyrkimyksiä pois länsimaakeskeisyydestä. Kuka omistaa ympäristömme? Entä tulevaisuuden? Keiden ääniä emme kuuntele? Osaammeko mahdollistaa ja tukea dialogeja eri maailmankatsomusten ja tulevaisuusymmärrysten välillä?
Oletko etsimämme asiantuntija tai tunnetko sellaisen? Toivomme vinkkejä sekä kotimaisista että ulkomaisista asiantuntijoista, jotka saattaisivat olla potentiaalisia kirjoittajia tai joilla olisi asiantuntemusta sparrailla aihepiiriä kanssamme. Toivomme yhteydenottoja mielellään 15.12.2021 mennessä. Lisätietoja teemanumeron vierailevilta päätoimittajilta: Sanna Ketonen-Oksi (sanna@ketonenoksi.com) ja Hazel Salminen (haasal@utu.fi).


» » Kirjoittajakutsu: Tulevaisuusblogi.fi

Osallistuitko esim. World Futures Studies Federationin kv-konferenssiin lokakuussa, tai johonkin muuhun mielenkiintoiseen tapahtumaan? Haluaisitko kirjoittaa konferenssitiivistelmän Tulevaisuusblogiin? 
Blogin tarkoituksena on toimia alustana monipuoliselle tulevaisuussuuntautuneelle keskusteluille, Futura-lehden kaveriksi ja täydentäjäksi. Futura-lehdessä julkaistaan tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia, ja blogiin tulee lyhyempiä, kevyempiä tekstejä. Jos kirjoittaminen kiinnostaa, niin ota yhteyttä: tulevaisuusblogi@gmail.com! Otamme mieluusti vastaan sekä ehdotuksia aiheiksi että innostuneita kirjoittajia!


» » Linkkivinkit

Tutuseuran tapahtumakalenteri löytyy Facebook-sivun lisäksi myös Googlen avoimessa kalenterista: https://calendar.google.com/calendar/u/0?cid=czM0cmJ2Ym5oaDg0dXI2NnZmMmtqMGRkZWtAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvbQ. Kalenteria pääsee katsomaan myös vaikka ei olisi Googlen tunnuksia, mutta jos käytät Google-kalenteria itsekin niin voit lisätä tämän omiin kalentereihisi! 

*
Millainen on tulevaisuuden Turku? Kohti vuotta 2029 -blogi kertoo, miten Turku kehittyy matkalla kohti 800. juhlavuottaan: https://www.turku.fi/blogit/kohti-vuotta-2029

*
Kiinnostaako ennakointi Euroopan tasolla? Tutustu FEN:iin eli Foresight Europe Networkiin: https://feneu.org. FEN järjestää välillä tapahtumia, koordinoi hankkeita, sekä viestii nettisivuillaan ja uutistiedotteessaan ennakointiin liittyvistä asioista.

*
Turvallinen tulevaisuus – elokuussa järjestetyn valtakunnallisen alue-ennakoinnin seminaarin tallenteet: https://www.youtube.com/watch?v=RjUZ86GFY54 ja https://www.youtube.com/watch?v=e7BvskNJE2E

*
Hybrid Futures Symposium: Re-Imagining Human-Machine Encounters brings together thinkers, researchers and creative practitioners to illuminate the impact of digital technologies on the human and the nonhuman: https://www.youtube.com/watch?v=MqAze9TX-xc


» » Tutu-lukemista

Slaughter, Richard (2021): Deleting Dystopia: Re-asserting Human Priorities in the Age of Surveillance Capitalism. University of Southern Queensland. Myös vapaasti ladattavissa pdf-muodossa: https://usq.pressbooks.pub/deletingdystopia. Slaughterin haastattelu kirjasta: https://www.youtube.com/watch?v=K7NkBWNOauY.


» » Pääsihteerin vuorotteluvapaasijaisuus
Seuran pääsihteeri on jäämässä vuorotteluvapaalle, joten etsimme nyt tehtävään sopivaa sijaista. Sijaisella tulee olla kokemusta etenkin yhdistystoiminnan vastuullisista tehtävistä, taloushallinnosta ja viestinnästä. Myös tausta tapahtumien järjestämisestä, julkaisutoiminnasta, vapaaehtoisten koordinoinnista ym. kuten myös kiinnostus tulevaisuudentutkimukseen nähdään eduksi. Työ on erittäin itsenäistä ja edellyttää proaktiivista otetta työhön. Viranomaisten puolelta vaatimuksina ovat, että vuorotteluvapaan sijaiseksi voidaan (ainoastaan) palkata henkilö, joka on:

  • ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa vähintään 90 kalenteripäivää sijaisuutta edeltäneiden 14 kuukauden aikana TAI
  • alle 30-vuotias, jonka ammatti- tai korkeakoulututkinnosta on kulunut alle vuosi TAI
  • vuorotteluvapaasijaisuuden alkaessa alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.

Lisätietoja: https://www.te-palvelut.fi/fi/tyonhakijalle/loyda-toita/vuorotteluvapaa. Vuorotteluvapaasijaisuuden pituus on max. 180 päivää ja sen alkamisajankohta on riippuvainen siitä, milloin sopiva sijainen löytyy. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä: Hazel Salminen (tutuseura@gmail.com, 040 5028672 – ei tekstareita).


» » Tutua Wikipediaan!
Oletko Wikipedia-velho ja innostaako yhteisöllinen toiminta sekä tulevaisuudentutkimus? Olemme huomanneet, että Wikipediasta löytyvää materiaalia suomen kielellä ei ole kovinkaan paljoa (etenkään Tutuseurasta!), ja olemassa olevaakin pitäisi päivittää… (Esim. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulevaisuudentutkimus). Seura järjestää siksi ensi vuonna ns. Wikithonin, eli Wikpedia-talkoot, joissa sivuja päivitetään yhdessä! Tekstejä voi hyvin päivittää ilman, että Wikipedian tekninen puoli on mitenkään tuttu, mutta tarvitsemme myös osaajia tekniseen avustajaporukkaan. Ota yhteyttä, jos haluat tulla mukaan Wiki-toimintaan! tutuseura@gmail.com.


» » Futura 3/2021 ja 4/2021 sekä Futurinfo 1a/2022

Seuraava Futura-lehti, 3/2021, ilmestyy marraskuussa teemalla Tulevaisuudentutkimuksen etiikka ja numero 4/2021 joulukuun lopulla teemalla Kriisitietoisuus ja tulevaisuusresilienssi.

Seuraava Futurinfo-jäsenkirje 1/2022 ilmestyy tammi-helmikuun vaihteessa. 

Muistathan päivittää muuttuneet osoitetietosi joko suoraan FloMembers-järjestelmään tai ilmoittaa niistä seuran toimistolle: tutuseura@gmail.com. Voit jäsenrekisterijärjestelmässä myös merkitä, haluatko laskut ja jäsenkirjeet sähköpostitse vai kirjepostitse, sekä luetko mieluimmin Futura-lehteä sähköisesti, painettuna vai molemmissa muodoissa.

Hyvää talven odotusta,
Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.