Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje             10.11.2020

» Tutuseuran toiminta COVID-aikoina
» Syyskokous ja –alustus 25.11.
» Futura etsii päätoimittajaa
» Futura 3/20 Kohtuullisuus –julkistamistilaisuus 7.12.
» Pikkujoulut 14.12: Tulevaisuusklassikko 84 tuhatta tulevaisuutta sekä jouluvisa
» Kirjoittajakutsu: Futura 1/2021 Taide/tulevaisuus DL 15.12.
» Tieteen päivät 2021: Hyvä ja paha tieto
» Tapio Tammista muistaen
» Malaska-palkinto v. 2019-20 valmistuneelle opinnäytetyölle
» Tulevaisuusblogi.fi avautui!
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Pirkanmaan toimintaryhmä
» Digi-paikallistoimintaa tekemään? Zoom- ja Teams –työpajoja tulossa!
» Verkostoidu muiden tutu-jäsenten kanssa: koko Suomi sekä opintopiiri
» Tapahtuu Suomessa (virtuaalisesti)
» Linkkivinkit
» Tutu-julkaisuja
» Tutu-työpaikka avoinna
» Futurat 3/2020 ja 4/2020  sekä Futurinfo 1/2021

*

» » Tutuseuran toiminta covid-aikoina

Seuran kaikki tilaisuudet pidetään vuodenvaihteeseen asti virtuaalisesti. Nyt voit kätevästi osallistua kaikkien eri paikallistoimintaryhmienkin tilaisuuksin kotisohvalta!

» » Syyskokous ja -alustus 25.11.2020

Seuran syyskokous pidetään 25.11.2020 klo 18.00 Zoomissa. Kokouksen jälkeen on vuorossa FT, yliopisto-opettaja Matti Minkkisen alustus aiheesta ”Digitalisaation jaetut mielikuvat: kriittis-analyyttinen tulevaisuudentutkimus apuna muutoksen ymmärtämisessä”. Varsinainen kutsu lähetetään erikseen. Vuosikokous on vain jä­se­nille, mutta alustustilaisuuteen on vapaa pääsy kaikille kiin­nostuneille. Ilmoittautumiset kokoukseen 18.11. mennessä ja vain alustusta kuuntelemaan tuleville 24.11, os. toimisto@futurasociety.fi.

» » Futura etsii päätoimittajaa

Futura on ainoa tieteelliseksi luokiteltu suomenkielinen tulevaisuudentutkimuksen alan journaali. Lehteen etsitään nyt uutta päätoimittajaa vastaamaan lehden kokonaisuudesta sekä tieteellisestä tasosta. Päätoimittajan keskeisin tehtävä on vastata Futuran sisältöjen suunnittelusta yhdessä vierailevien päätoimittajien sekä toimitusneuvoston kanssa. Tehtävä tarjoaa mahdollisuuksia yhteiskunnallisesti vaikuttavan tiedeviestinnän toteuttamiseen osana monitieteistä yhteisöä. Toivomme hakijalta tulevaisuudentutkimuksen tieteenalan tuntemusta, kiinnostusta tiedeviestintään sekä hyviä koordinointitaitoja.

Tarkemmat tiedot tehtävästä ja hakemisesta: https://www.tutuseura.fi/julkaisut/futura sekä tutuseura@gmail.com. Hakemusten deadline on 30.11.2020.

» » Futura 3/20 Kohtuullisuus julkistamistilaisuus joulukuussa

Futura 3/2020 Kohtuullinen tulevaisuus: Väestö, vauraus ja teknologia –numeron tiimoilta järjestetään julkistamis- ja keskustelutilaisuus 7.12.2020 klo 16-17 Zoomissa. Tilaisuuteen osallistuvat päätoimittajat Eeva Houtbeckers, Sanna Ahvenharju ja Pasi Heikkurinen sekä teemanumeron kirjoittajia. Linkki lähetetään os. toimisto@futurasociety.fi etukäteen ilmoittautuneille. Tervetuloa!

» » Pikkujoulut: Tulevaisuusklassikko 84 tuhatta tulevaisuutta sekä jouluvisa

Seuran pikkujouluja vietetään ma 14.12.2020 klo 17.30-19 Zoomin välityksellä. Aloitamme Tulevaisuusklassikko-keskustelulla, jossa Sirkka Heinosen kirjan taustoituksen jälkeen Sofi Kurki, Osmo Kuusi ja Matti Minkkinen pohtivat Yrjö Seppälän ’84 tuhatta tulevaisuutta’ –kirjaklassikon ajatusten pätevyydestä nykyajassa. Kirjaan voi tutustua os.: http://bit.ly/84tuhatta. Tämän jälkeen vuorossa on rento jouluvisa tulevaisuusteemalla ja vapaamuotoista keskustelua sekä tutustumista. Linkki lähetetään os. toimisto@futurasociety.fi etukäteen ilmoittautuneille. Tervetuloa!

» » Kirjoittajakutsu: Futura 1/2021 Taide/tulevaisuus (dl 15.12.)

Futura 1/2021 -numeron teemana on Taide/tulevaisuus, ja sen vierailevina päätoimittajina toimivat Marja-Liisa Viherä ja Hazel Salminen. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan taiteesta ja tulevaisuudesta, voit ottaa meihin yhteyttä os. tutuseura@gmail.com ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan. DL valmiille teksteille 15.12.2020.

Tieteen päivät 2021: Hyvä ja paha tieto

Tieteen päivien ohjelma 2021 on suureksi osaksi siirtynyt nettiin pandemian takia. Seuran valmistelema tilaisuus ”Hyvä tieto tulevaisuudesta ennustamisena ja ennakointina” tullaan nauhoittamaan podcastina, joka julkaistaan la 16.1. Puhujina FT Osmo Kuusi, akateemikko Ilkka Niiniluoto ja johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi sekä keskustelun puheenjohtajana seuran pj Laura Pouru. Lisätietoja: https://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021/lauantai-16-1/podcast-hyva-tieto-tulevaisuudesta-ennustamisena-ja-ennakointina

Lisäksi seuran vpj Sirkka Heinonen osallistuu 13.1.2021 klo 10-11 paneelikeskusteluun ” Hyvä ja paha tieto – myytit ja tulevaisuus”, joka striimataan TSV:n YoutubeKanavalle suorana. Lisätiedot: https://www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021/keskiviikko-13-1/hyva-ja-paha-tieto-myytit-ja-tulevaisuus

Tieteen päivillä on v. 2021 myös paljon muita tulevaisuusaiheita käsitteleviä alustuksia ja keskusteluja, joten suosittelemme koko ohjelmaan tutustumista!

» » Tapio Tammista muistaen

Saimme syyskuussa todella murheellisia uutisia: Futuran pitkäaikainen päätoimittaja Tapio Tamminen oli menehtynyt äkilliseen sairauskohtaukseen. Häneltä jäi kesken Futuran numero 2/2021 teemasta tekoäly ja sota, ja monia muita varmasti jo ideana olevia lehtiä tuleville vuosille. Tapion yllättävä poismeno on iso menetys seuralle ja Futuralle, ja olemmekin jo aloittaneet suunnitelmat ensi vuonna järjestettävälle muistoseminaarille. Vt. päätoimittajan tehtävää hoitaa tällä hetkellä Osmo Kuusi.

Muistamme Tapiota lämmöllä ja kiitollisuudella; hänen humaani ajattelunsa ja tieteellinen näkemyksensä näkyi Futurassa parikymmenen vuoden ajan, ja tämän hyvin toimineen yhteistyön olisi suonut jatkuvan vielä pitkään.

Tapion läheisten kirjoittama muistokirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa: https://www.hs.fi/muistot/art-2000006705625.html. Seuran aktiivien muistokirjoitukset Tapiosta julkaistaan seuraavassa ilmestyvässä Futuran numerossa.

» » Malaska-palkinto v. 2019-20 valmistuneelle opinnäytetyölle

Tulevaisuuden tutkimuksen seura myöntää joka toinen vuosi Malaska-palkinnon tulevaisuudentutkimukseen liittyvälle opinnäytetyölle. Alkuvuodesta 2021 valitaan seuralle ilmoitettujen, vuosina 2019–20 valmistuneiden opinnäytetöiden joukosta palkinnon saava pro gradu -työ, diplomityö tai ammattikorkeakoulun lopputyö tai vastaava päättötyö. 300 euron palkinnon saaja julkistetaan seuran kevätkokouksessa huhtikuussa 2021. Arvioitavaksi lähetetään korkeintaan yksi opinnäytetyö per oppilaitos. Palkittavan työn valitsee seuran hallituksen valitsema tohtorintutkinnon suorittanut henkilö.

Jos vuosina 2019–20 valmistunut lopputyösi liittyy tulevaisuudentutkimukseen joko teemaltaan tai menetelmiltään, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi yhteyshenkilöön (päivittyvä lista löytyy osoitteesta www.tutuseura.fi/seura/huomionosoitukset/malaska-palkinto). Arviointiin ehtivät mukaan ne lopputyöt, jotka on lähetetty (pdf- tai Word-muodossa) oppilaitoksen yhteyshenkilölle (tai sellaisen puuttuessa seuran toimiston sähköpostiosoitteeseen) 31.1.2021 mennessä. Lisätietoja: toimisto@futurasociety.fi

» » Tulevaisuusblogi.fi avautui!

Seuran uusi blogi on avattu osoitteessa www.tulevaisuusblogi.fi! Ensimmäinen juttu on Katariina Kantolan kirjoittama ja käsittelee Sääennuste tulevaisuudelle -näyttelyssä esillä ollutta taitelijakaksikko nabbteerin teosta: https://tulevaisuusblogi.fi/?p=96. Blogin tarkoituksena on toimia alustana monipuoliselle tulevaisuussuuntautuneelle keskusteluille, Futura-lehden kaveriksi ja täydentäjäksi. Futura-lehdessä julkaistaan tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia, ja blogiin tulee lyhyempiä, kevyempiä tekstejä. Tulevien tekstien aiheina ovat mm. yritysennakointi, taide, koululaisen näkökulmat, ruoantuotanto, musiikki – ja otamme mieluusti vastaan sekä ehdotuksia aiheiksi että innostuneita kirjoittajia! Ota yhteyttä: tulevaisuusblogi@gmail.com.

» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa

Helsingin toimintaryhmä valmistelee virtuaalisia teematilaisuuksia ja työpajoja syyskaudelle.

Lokakuussa järjestettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston Experience Platformin kanssa englanninkielinen keskustelu kokemustutkimuksen tulevaisuusvisioista TSV:n Tiedeklubilla. Ohjelma on julkaistu podcastina: https://soundcloud.com/user-204410129/podcastmaster29102020. Keskustelijoina Aalto-yliopiston prof. Virpi Roto sekä Sebastian Schlecht, haastattelijana virtuaalitodellisuuden kokemussuunnittelija Eero Tiainen. Lisätietoja: The Experience Age is here: https://medium.com/creativity-unfolded/the-experience-age-is-here-61bbe1b6c291 ja Aalto Experience Platform: https://experience.aalto.fi/#.

Seuraavat tilaisuudet on peruttu ja järjestetään mahdollisuuksien mukaan myöhemmin:

– Nuorten arvot maailmaa muuttamassa

– Metsien tulevaisuus: Holistinen kestävyys?

Lisätietoja toiminnasta: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com

Tutuhesan sähköpostilista: http://groups.yahoo.com/group/tutuhesa/messages. Listalla tiedotetaan myös muiden järjestämistä kiinnostavista tilaisuuksista.

Tutuhesalla on myös ryhmä Facebookissa, seuran sivujen alla: www.facebook.com/groups/472422463693357. Liity mukaan keskustelemaan pääkaupunkiseudun tutu-teemoista ja –tapahtumista!

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org). Pandemiatilanteesta johtuen pajat järjestetään vain verkossa (https://link.otavia.fi/delfoi).

Seuraavat pajat: 13.-14.11 ja 11.-12.12.

Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta http://otavanopisto.fi/delfoi-koulutus. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

» » Pirkanmaan toimintaryhmä

Miltä kestävä kiertotalous näyttää vuonna 2050?

Tiistaina 1.12.2020 klo 17.30-19.00

Webinaari: https://utu.zoom.us/j/66815193894, FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/3577126045677959/

Väitöskirjatutkija Maili Marjamaa Tampereen yliopistosta alustaa kestävästä kiertotaloudesta, kiertotaloutta tutkivasta monitieteisestä CICAT2025-tutkimushankkeesta sekä käynnissä olevasta tutkimuksesta kestävän kiertotalouden tulevaisuuksista. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan!

Keskustelua ja tilaisuuksien suunnittelua varten on olemassa Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/566849483723780/ (Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet). Liity mukaan!

Toimintaryhmän yhteyshenkilönä toimii Tero Villman (tutuseura.pirkanmaa@gmail.com).

» » Digi-paikallistoimintaa tekemään? Zoom- ja Teams-työpajoja tulossa!

Nyt kun COVID19-tilanteen takia emme voi tavata kasvokkain niin monet testaavat erilaisia tapoja kokoustaa, alustaa ja ideoida netin välityksellä. Kiinnostaako sinua nettitilaisuuksien järjestäminen mutta haluaisit siihen teknistä tukea tai ideointikaveria? Tulemme järjestämään testitapaamisia Zoomin ja Teamsin opetteluun, ja ajankohdat päätetään kiinnostuneiden kesken. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautumiset ja lisätietoja: tutuseura@gmail.com, 040 5028672.

» » Verkostoidu muiden tutu-jäsenten kanssa: koko Suomi sekä opintopiiri

Facebookissa löytyy ryhmä koko seuran jäsenistölle tiedonvaihtoon ja tutu-verkostoitumiseen! Tervetuloa mukaan: Tutuseura-verkosto – www.facebook.com/groups/450178425646255. Siellä voi keskustella esim. erilaisista tulevaisuuteen liittyvistä teemoista ja ideoida vaikka virtuaalisesti järjestettäviä tilaisuuksia – paikallistoimintaryhmärajat ylittäen!

*

Teetkö lopputyötä tai väitöskirjaa tutu-menetelmin? Facebookiin on perustettu tutuopintoja suorittaville oma ryhmä (www.facebook.com/groups/883108722126219), johon kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

» » Tapahtuu Suomessa (virtuaalisesti)

Edistyksen Päivät: Tieteen tuottamisen ja hyödyntämisen ja tilat: paikat, olosuhteet ja kulttuuri

12.11.2020 klo 9-15, Zoom-alustalla

Tänä vuonna Edistyksen Päivät järjestetään verkkoseminaarina. Ajankohtaisissa, eri alojen asiantuntijoiden puheenvuoroissa pohditaan globaalin tiedejärjestelmän ulottuvuuksia, tiedontuotannon geopolitiikkaa, tiedon tarpeita ja niiden yhteisöllistä määrittelyä, tieteellisen tiedon käyttöä päätöksenteossa, oikeutta hyödyntää tieteellistä tietoa, tutkimuksen laatua sekä tieteellisen julkaisutoiminnan ja -kanavien monimuotoisuutta.

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Järjestäjänä Edistyksellinen tiedeliitto ry. Lisätietoja: www.tiedeliitto.net.

*

Katse yli kvartaalitalouden: nuorten ilmastoaktivistien ajatuksia tulevaisuudesta

17.11.2020 klo 9.30-10.45 YouTubessa

Nuorisotutkijoiden Mikko Piispa, Anni Ojajärvi ja Tomi Kiilakoski tekemän ja Sitran rahoittaman tutkimuksen ”Tulevaisuususko hukassa? Nuoret ilmastoaktivistit ja keskustelu tulevaisuudesta” julkistamistilaisuus. Keskustelemassa nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen ja Climate Move -ilmastoliikkeen aktiivi Sonja Nielsen sekä yksi tutkimuksen kirjoittajista, nuorisotutkija Mikko Piispa.

Tilaisuus lähetetään suoratoistona YouTuben kautta. Lisätietoja: https://www.sitra.fi/tapahtumat/katse-yli-kvartaalitalouden-nuorten-ilmastoaktivistien-ajatuksia-tulevaisuudesta.

*

International Futures Conference: Learning Futures – Futures of Learning

The conference has been transformed, extended and rescheduled as follows:

June 2021: Learning Futures – Futures of Learning conference. Exact date and place will be announced later. In practice, the conference is postponed for a year. For more info, see: www.futuresconference2020.com.

The materials from the June 2020 pre-conference event can be found here: https://futuresconference2021.com/side-events/futures-skills-in-a-volatile-world-11-june-2020.

» » Linkkivinkit

Sirkka Heinosen uusin kirjoitus Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen blogi-palstalla 21.10.2020: Pandemia laukaisi tulevaisuustsunamin, https://ffrc.wordpress.com/2020/10/21/pandemia-laukaisi-tulevaisuustsunamin.

» » Tutu-työpaikka avoinna

Turun yliopistossa avoinna kaksi tutuilijoille sopivaa tehtävää:

– Tulevaisuudentutkimuksen yliopisto-opettajan tehtävä (määräaikainen 1.1.2021-31.7.2022), Tulevaisuuden tutkimuskeskus. Hakuaika 16.11. asti.

» » Futurat 3/2020 ja 4/2020  sekä Futurinfo 1/2021

Seuraava Futura-lehti, 3/2020, ilmestyy marraskuussa teemalla Kohtuulliset tulevaisuudet – väestö, vauraus ja teknologia ja numero 4/2020 joulukuun lopulla teemalla Ihmiskeskeiset ja innovatiiviset julkiset palvelut.

Seuraava Futurinfo-jäsenkirje 1/2021 ilmestyy tammi-helmikuun vaihteessa.

Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

Talvenodotusterveisin,

Hazel Salminen

Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.