Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje             10.9.2021

» Ilmoittaudu mentorointiohjelmaan, DL 24.9.
» Ennakkotieto: Syyskokous ja -alustus marraskuun lopulla
» Suomi TuTuksi Keski-Suomi: Tulevaisuuden keskustelua 15.9.
» Tulevaisuudentutkimuksen opiskelijatapaaminen 5.10.: Tulevaisuusosaaminen työelämässä
» Paikallistoimintaryhmien toiminta
» Menneet tilaisuudet
» Tapahtuu muualla (virtuaalisesti)
» Huomionosoitukset: Malaska-opinnäytetyöpalkinto 2021
» Omien tietojen päivittäminen jäsenrekisteriin ja sähköinen Futura
» Kirjoittajakutsu: Futura 1/2022 Luottaako pyhään?
» Kirjoittajakutsu: Tulevaisuusblogi.fi
» Linkkivinkit
» Tutu-lukemista
» Futura 3/2021 sekä Futurinfo 4/2021

* * * * *

» » Ilmoittaudu mentorointiohjelmaan, DL 24.9. 
Seuran mentorointiohjelma jatkuu – ja nyt siihen voi ilmoittautua mukaan mentoriksi ja mentoroitavaksi joko koko lukuvuodeksi 2020–21 tai kevytmentorointiin (1–3 tapaamista)! Mentorointi on tarkoitettu niille, jotka haluavat keskustella tulevaisuudesta ja sen tutkimisesta, ja siten laajentaa omaa ymmärrystään vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Tarjolla ei ole opinnäytetyönohjausta tai vastaavaa, vaan vapaamuotoista keskustelua ja kokemusten vaihtoa.  
Tällä lomakkeella voit 24.9. mennessä ilmoittautua mentorointiohjelmaan: http://bit.ly/mentorointi2021

Seura etsii vastausten perusteella mahdollisimman sopivat mentoriparit. Lähettämällä lomakkeen sitoudut osallistumaan mentorointiprosessiin, joka joko a) alkaa lokakuussa ja jatkuu toukokuuhun 2021 asti tai b) kestää vain 1–3 tapaamisen ajan (kevytmentorointi). Ohjelman aloitustilaisuus järjestetään Zoomissa 12.10. klo 18–19 ja siihen osallistuminen on toivottavaa. Seuraavat yhteiset tapaamiset ovat 12.1.2022 klo 18 (sekä 9.5.2022 klo 18). Mentorointiohjelma on ilmainen ja rajattu seuran jäsenille. Lisätietoja: tutuseura@gmail.com.
Facebookissa: https://www.facebook.com/events/644895756492044

» » Ennakkotieto: syyskokous ja -alustus marraskuun lopulla

Seuran syyskokous pidetään marraskuun lopulla virtuaalisesti. Tarkempi päivämäärä vahvistetaan, kun kokouksen yhteydessä pidettävän alustuksen pitäjä varmistuu. Vuosikokous on vain jä­se­nille, mutta alustusosuuteen on vapaa pääsy kaikille kiin­nostuneille. Varsinainen kutsu lähetetään seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä. 

» » Suomi TuTuksi Keski-Suomi: Tulevaisuuden keskustelua
15.9.2021 klo 16-17.30 Zoomissa
(Facebook-tapahtuma)
Ohjelma:
– Avaus ja Tulevaisuuden tutkimuksen seuran esittely, pääsihteeri Hazel Salminen
– Paikallistoiminta houkuttelemassa tulevaisuusajattelun pariin, seuran hallituksen jäsen Anne Hakala, JAMK
– Keski-Suomen tulevaisuusryhmä aktivoi ennakoimaan, Kirsi Mukkala, K-S liitto ja Pirkko Melville, ELY-keskus
– Osaamisen ennakointia yhdessä työelämän kanssa, Merja Salminen, Gradia ja Anne Hakala, JAMK
+ Sopivissa väleissä ja lopuksi yhteistä keskustelua ja Keski-Suomen toiminnan jatkopohdintaa osallistavin menetelmin.

Yhteyshenkilö: Anne Hakala, anne.hakala@jamk.fi. Tilaisuus on osa virtuaalista Suomi TuTuksi -kiertuetta, ja se on avoin ja maksuton. Huom! Ilmoittauduthan etukäteen, niin saat tarkemmat sisäänkirjautumistiedot ja Zoom-linkin: https://bit.ly/tutuKeski-Suomi210915. Tervetuloa!

» » Tulevaisuudentutkimuksen opiskelijatapaaminen:
Tule TuTustumaan – tulevaisuusosaaminen plussaa työelämässä
Ti 5.10.2021 klo 17–19 Zoomissa
(Facebook)
Miten sinä näet tulevaisuudet? Tulevaisuudessa on paljon samaa kuin nyt, mutta se on myös monin tavoin erilainen. Tulevaisuusorientoituneen ajattelun avulla lisäät valmiuksiasi erilaisiin tulevaisuuksiin – mihin voit vaikuttaa tai miten sopeudut. Ajattelumme tarvitsee verryttelyä, jotta pystymme laajentamaan käsityksiämme tulevaisuudesta ja kuvittelemaan monenlaisia tulevaisuuksia. Tulevaisuustaidot – muutoksenkohtaamisälykkyys, luovuus, tulevaisuuteenvaikuttamis-osaaminen – nousevat jatkuvasti tärkeämpään rooliin työelämässä. Lähde haastamaan omaa ajatteluasi!

Tarjoamme makupaloja tulevaisuusajattelusta ja pääset osallistumaan tulevaisuusohjaukseen (tulevaisuusohjaus.fi). Tilaisuus on maksuton ja suunnattu erityisesti opiskelijoille. Ilmoittautumislinkki: https://bit.ly/tulevaisuusosaaminen211005. Tervetuloa mukaan TuTustumaan! Tapahtuman järjestää seuran opiskelijatoiminnan työryhmä

PAIKALLISTOIMINTA

» » Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
Syyskaudella jatketaan Tulevaisuuspajojen työstämistä verkossa ja valmistellaan perinteisten teematilaisuuksien toteuttamista vuodenvaihteen jälkeen.
Tutuhesan sähköpostilistalla viestitään kiinnostavista tilaisuuksista ja tietolähteistä sekä nostetaan esiin ajatuksia tulevaisuuden parantamiseksi ja käydään niistä keskustelua. Listalle voivat liittyä kaikki seuran jäsenet paikkakunnasta riippumatta. Liittyminen listalle: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com.
Tutuhesalla on myös ryhmä Facebookissa, seuran sivujen alla: www.facebook.com/groups/472422463693357.

Lisätietoja Tutuhesan toiminnasta: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com

» » Hämeen toimintaryhmä
Hämeen ryhmä on pitkän tauon jälkeen aktivoitumassa! Ensimmäistä tilaisuutta jo suunnitellaan – jos haluat tulla mukaan tai kuulla lisää toiminnasta, ota yhteyttä Satu Mäkelään (sm@mehteenit.net)!


» » Joensuun toimintaryhmä
Lasse Neuvonen (lasse.neuvonen1@gmail.com) on toimintaryhmän uusi vetäjä. Joensuussa on järjestetty kevään ja kesän aikana jo kolme virtuaalitilaisuutta, ja lisää suunnitellaan. Lähetä viestiä Lasselle ja tule mukaan toimintaan! Joensuun ryhmä löytyy Facebookissa täältä: https://www.facebook.com/groups/4115111465236118

» » Keski-Suomen toimintaryhmä
Keski-Suomen ryhmä järjestää 15.9. Tulevaisuuskeskustelu-tilaisuuden (infoa yllä). Vetäjätiimissä Anne Hakala (anne.hakala@jamk.fi) ja Max Stucki.

» » Kuopion toimintaryhmä
Yhteyshenkilö: Ari Paanala (ari.paanala@gmail.com) – ota yhteyttä jos haluat tulla mukaan järjestämään toimintaa!


» » Mikkelin toimintaryhmä
Ryhmä järjestää Suomi TuTuksi -tilaisuuden marraskuun toisella viikolla; tarkka päivämäärä vahvistuu lähiaikoina. 

Yhteistyössä Otavan Opiston, Metodixin ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa järjestetään eDelfoi-pajoja yleensä kerran kuussa.  Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org). Pandemiatilanteesta johtuen pajat järjestetään vain verkossa (https://link.otavia.fi/delfoi). Seuraavat pajat: 24.–25.9., 22.–23.10., 19.–20.11. ja 17.-18.12.2021.
Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta http://otavanopisto.fi/delfoi-koulutus. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

» » Pirkanmaan toimintaryhmä
Pirkanmaan toimintaryhmä on viimeisen parin vuoden aikana järjestänyt lähes 20 tilaisuutta yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa. Nyt ryhmä hakee uusia ideoita ja niiden toteuttajia mukaan paikallistoimintaryhmäämme.Ilmoittele itsestäsi ja kerro ajatuksistasi – tehdään toiminnasta meidän näköistä!
Lisätiedot: Pirkanmaan yhteyshenkilö Tero Villman (tutuseura.pirkanmaa@gmail.com)
Ryhmällä on Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/566849483723780/ (Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet). Liity mukaan! 

» » Turun toimintaryhmä – Tutu-Turku
Turun vetäjätiimissä Tarja Meristö (tarja.meristo@laurea.fi), Leena Maija Laurén (leena-maija.lauren@utu.fi) ym. Ota yhteyttä, jos haluat tulla mukaan järjestämään toimintaa!

» » Menneet tilaisuudet
Seuran kesäseminaari järjestetään tänä vuonna kaksiosaisena: pe 20.8. pidettiin Futuran entisen päätoimittajan, Tapio Tammisen muistoseminaari todella mielenkiintoisista aiheista (mm. nationalismi, myytit ja uskonto), hybridimuotoisena ja la 21.8. vietettiin jäsenille suunnattua visiopäivää. Kiitos kaikille osallistujille! Perjantain seminaarissa julkistettiin myös Malaska-opinnäytetyöpalkinto 2021 (lisätietoja alla). Alustajien kalvot on lisätty seminaarin nettisivulle, ja videot linkitetään niin pian kuin mahdollista.

» » Tapahtuu muualla (virtuaalisesti)
Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) järjestää yhdessä eurooppalaisen tutkimusetiikan järjestö ENRIOn kanssa Euroopan ensimmäisen tutkimusetiikkaa käsittelevän kongressin (englanniksi)! ENRIO 2021 Congress on Research Integrity Practice toteutetaan verkkotapahtumana 27. – 29.9.2021. Lisätietoja: http://www.enrio.eu/congress2021. Hinnat nousevat mitä lähemmäksi tullaan itse tilaisuutta, joten käy tutustumassa ohjelmaan!

» » Huomionosoitukset

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Malaska-opinnäytetyöpalkinto 2021
Järjestyksessä kuudes Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Malaska-opinnäytetyöpalkinto on julkistettu! Seuralle ilmoitettiin määräaikaan mennessä neljätoista lopputyötä eri puolilta Suomea ja niiden joukosta valittiin Malaska-palkinnon saajaksi Sanni Koivumäen pro gradu -työ ”Tulevaisuus nykyisyydessä. Tulevaisuuden skenaariot nykyisyyden kuvana Annika Lutherin romaanissa Kodittomien kaupunki. Työ on jätetty keväällä 2020 Itä-Suomen yliopistoon, Filosofisen tiedekunnan Humanistiselle osastolle Kirjallisuuden pääaineeseen. 

Lisäksi myönnettiin yksi kunniamaininta: Maija Saarmanin opinnäytetyölle ”Tulevaisuudennäkymiä ravintola-alalta – Skenaarioita ravintolakonsepteista” (Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelma, Haaga-Helia).

Lämpimät onnittelut Sannille ja Maijalle!

Arvioijana toimi Wisdom Fellow Marileena Mäkelä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta & Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom:sta. Gradupalkinnon suuruus on 300 euroa. Lisätietoja palkinnosta ja perusteluista.

*
Kansallisen ennakointiverkoston Vuoden Ennakointiteko -palkinto Elina Hiltuselle
Vuoden 2021 valtakunnallisessa alue-ennakoinnin seminaarissa jaettiin 27.8. Kansallisen ennakointiverkoston Vuoden ennakointiteko -palkinto. Palkinto myönnetään taholle tai henkilölle, joka on ”merkittävällä tai erityisellä tavalla edistänyt tulevaisuustiedon saatavuutta tai hyödyntämistä, kehittänyt laajasti sovellettavia ennakointikäytäntöjä tai edistänyt ennakointiyhteistyötä”. 
Tämänvuotisen palkinnon saajan, futuristi ja tietokirjailija Elina Hiltusen katsottiin edistäneen tulevaisuustiedon saatavuutta ja hyödyntämistä sekä kehittäneen laajasti sovellettavia ennakointikäytäntöjä julkaisemalla vapaasti käytettäväksi omia tulevaisuusgraafejaan sekä erilaisia tulevaisuustyökaluja ennakointityön tueksi.

Onnittelut, Elina ja kiitos kaikesta innovatiivisesta tulevaisuustyöstäsi! 
(Elinan tulevaisuusgraafeihin voi tutustua esim. täällä: https://www.whatsnext.fi/infographic)

» » Omien tietojen päivittäminen jäsenrekisteriin ja sähköinen Futura
Olethan jo tutustunut FloMembers-alustaan? Voit halutessasi aktivoida erillisessä sähköpostiviestissä saamasi henkilökohtaisen linkin kautta tilisi, josta pääset esim. tarkistamaan yhteystietosi ja jäsenmaksutilanteesi. Jos haluat, että tarvittaessa lähetämme yhteystietosi kun saamme alustajapyyntöjä ym., niin lisää/päivitä myös asiasanasi.

Pääset lukemaan sähköistä lehteä Lehtiluukussa (https://www.lehtiluukku.fi/lehdet/futura) kun klikkaat linkkiä ”Aktivoi tilaajatunnus”, ja lisäät siihen henkilökohtaisen, seitsennumeroisen tilaajatunnuksesi (= Omat tiedot ID, sama kuin jäsennumerosi). Ellei sinulla jo ole Lehtiluukussa profiilia niin järjestelmä pyytää nimeäsi ja sähköpostiosoitettasi ensimmäisellä kerralla. Jatkossa voit kirjautua aina sinne samalla sähköpostiosoitteella lukemaan myös tulevia Futuroita.  Lehtien lukuoikeus on kaikilla jäsenmaksun maksaneilla. Lisätietoja seuran toimistolta: tutuseura@gmail.com / 040 5028672 (ei tekstarit).

Huom! Jos olet alle 24-vuotias tai päätoiminen, alle 30-vuotias opiskelija, niin ilmoita siitä toimistolle, päivitämme tietosi jäsenrekisteriin ja saat alennuksen jäsenmaksusta!

» » Kirjoittajakutsu: Futura 1/2022 Luottaako pyhään?
Futura-lehden 1/2022 teemana on ”Luottaako pyhään? Uskonnollinen ajattelu, uhka vai mahdollisuus tulevaisuuden maailmassa”. Sen rungon muodostavat Tapio Tammisen muistoseminaarissa 20.8.2021 pidettyjen alustusten pohjalta tehtävät artikkelit tai katsaukset. Lehteen toivotaan lisäksi aihetta lähemmin tai väljemmin sivuavia artikkeleita. Ilmoituksia aikeista kirjoittaa pyydetään 1.10.2021 mennessä vierailevalle päätoimittajalle Osmo Kuuselle (osmo.kuusi@utu.fi). Tarjottavat artikkelit tai katsaukset tulee toimittaa Kuuselle viimeistään 10.12.
Kutsua saa jakaa (esim. Facebookissa: https://www.facebook.com/events/257050612944834)!

» » Kirjoittajakutsu: Tulevaisuusblogi.fi
Seuran uudessa Tulevaisuusblogissa on jo ilmestynyt monta tekstiä eri aiheista, uusimpana esim. turvattomasta tulevaisuudesta, vaikuttavista tulevaisuusteoista ja tulevaisuuden työntekijän hyvinvoinnista. Blogin tarkoituksena on toimia alustana monipuoliselle tulevaisuussuuntautuneelle keskusteluille, Futura-lehden kaveriksi ja täydentäjäksi. Futura-lehdessä julkaistaan tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia, ja blogiin tulee lyhyempiä, kevyempiä tekstejä. Tulevien tekstien aiheina ovat mm. yritysennakointi, taide, koululaisen näkökulmat, ruoantuotanto, musiikki. Jos kirjoittaminen kiinnostaa, niin ota yhteyttä: tulevaisuusblogi@gmail.com! Otamme mieluusti vastaan sekä ehdotuksia aiheiksi että innostuneita kirjoittajia! 

» » Linkkivinkit
Jos sinua kiinnostaa kansainvälisen tutu-toiminnan historia, niin World Futures Studies Federation (WFSF) on julkaissut sähköisessä muodossa kaikki uutiskirjeensä vuodesta 1979. Siellä riittää selailtavaa!

*
Ympäristöministeriön ”Uusi kaava” -podcast käsittelee asumisen tulevaisuutta: miten haluamme oikeasti asua, ja miten voisimme ajatella asumista uusin tavoin? Keskusteluissa pohditaan kysymyksiä asumisen hinnasta, sijainnista ja laadusta: jakautuvatko alueet haluttuihin ja hiipuviin? Muuttaako teknologia asumista? Ohjelman juontaa muotoilutoimittaja Ida Kukkapuro.  

*
Keväällä Turun toimintaryhmän tilaisuudessa alusti futuristi, KTT Elina Hiltunen. Tilaisuutta seurannut Seija Kojonkoski-Rännäli pohtii blogitekstissään Hiltusen esiin nostamia asioita, erityisesti käsitöiden tekemisen kautta: ”Käsityötaidolla patriarkaattia purkamassa”.

» » Tutu-lukemista

Tonn, Bruce E. (2021): Anticipation, Sustainability, Futures and Human Extinction
Ensuring Humanity’s Journey into The Distant Future. 
Routledge. Lisätietoja: https://www.routledge.com/Anticipation-Sustainability-Futures-and-Human-Extinction-Ensuring-Humanitys/Tonn/p/book/9780367767570

Christophilopoulos, Epaminondas (in press): Special Relativity Theory Expands the Futures Cone’s Conceptualisation of the Futures and The PastsJournal of Futures Studies. Luettavissa: https://jfsdigital.org/special-relativity-theory-expands-the-futures-cones-conceptualisation-of-the-futures-and-the-pasts.

» » Futura 3/2021 sekä Futurinfo 4/2021

Seuraava Futura-lehti, 3/2021, ilmestyy lokakuussa teemalla Tulevaisuudentutkimuksen etiikka.

Seuraava Futurinfo-jäsenkirje 4/2021 ilmestyy marraskuun alussa. Jäsenkirjeen mukana lähetetään myös kutsu ja tar­kem­mat tiedot liittyen seuran syys­kokoukseen.

Muistathan päivittää muuttuneet osoitetietosi joko suoraan FloMembers-järjestelmään tai ilmoittaa niistä seuran toimistolle: tutuseura@gmail.com. Kiitos! 

Hyvää alkanutta syksyä!

Hazel Salminen, Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.