Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje             23.9.2020

» Tutuseuran toiminta COVID-aikoina
» Muistutus: Kysely virtuaalisten tapahtuma-alustojen käytöstä
» Ilmoittaudu mentorointiohjelmaan, DL 23.9.
» Yhden planeetan ruokavalio -webinaari 7.10.
» Ennakkotieto: syyskokous ja –alustus 25.11.
» Tieteen päivät: 14.1.2021 Hyvä tieto tulevaisuudesta
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Kuopion toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Pirkanmaan toimintaryhmä
» Turun toimintaryhmä
» Digi-paikallistoimintaa tekemään? Zoom- ja Teams –työpajoja tulossa!
» Verkostoidu muiden tutu-jäsenten kanssa: koko Suomi sekä opintopiiri
» Tapahtuu Suomessa
» Tapahtuu maailmalla
» Linkkivinkit
» Kirjoittajakutsu: Futura 1/2021 Taide/tulevaisuus
» Tutu-julkaisuja
» Menneiden tilaisuuksien materiaalit
» Tulevaisuusblogi avautuu 2.11.!
» Huomionosoitukset: Tulevaisuuspalkinto 2020 ja lyhytvideot
» Futura 3/2020 sekä Futurinfo 4/2020

* *

» » Tutuseuran toiminta covid-aikoina
Toivottavasti olet saanut nauttia kauniista säästä ja rennommista viikoista kesän aikana! Hienon kesäkauden jälkeen palaamme taas arkeen, ja harmillisesti myös huonontuneeseen koronatartuntatilanteeseen. Seuran hallitus on tästä syystä päättänyt, että seuran kaikki tilaisuudet tullaan vuodenvaihteeseen asti pitämään virtuaalisesti, tai tarvittaessa siirtämään jos esim. alustajat näin toivovat. Eli nyt voit kätevästi osallistua kaikkien eri paikallistoimintaryhmienkin tilaisuuksin kotisohvalta!

Vuonna 2020 seura täyttää 40 vuotta ja myös koronan keskellä jatkamme toimintaa teemalla Yhteiset tulevaisuutemme ja niiden tekijät! Pysyäksesi ajan tasalla juhlavuoden kuulumisista, seuraa Facebook-sivua, Twitteriä sekä seuran nettisivuja.

+ Oletko muuten jo kuunnellut Ennakointikupla-podcastin tutu40v-sarjaa? Koko kesän ajan kerran viikossa ilmestyneissä jaksoissa kuultiin ”nuoremman polven” tulevaisuudentutkijoita. Haastatteluarkisto löytyy täältä.


» » Muistutus: kysely virtuaalisten tapahtuma-alustojen käytöstä
Koska tulemme tulevina kuukausina järjestämään useita virtuaalisia tilaisuuksia niin haluamme kuunnella jäsenten toiveita ja ideoita käyttämiemme ohjelmien ym. suhteen. Ellet vielä ole vastannut kyselyyn niin voit tehdä sen täältä. Kiitos!

» » Ilmoittaudu mentorointiohjelmaan, DL 23.9.

Seuran mentorointiohjelma jatkuu – ja nyt siihen voi ilmoittautua mukaan mentoriksi ja mentoroitavaksi lukuvuodelle 2020-21! Mentorointi on tarkoitettu niille, jotka haluavat keskustella tulevaisuudesta ja sen tutkimisesta, ja siten laajentaa omaa ymmärrystään vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Tarjolla ei ole opinnäytetyönohjausta tai vastaavaa, vaan vapaamuotoista keskustelua ja kokemusten vaihtoa.
Tällä lomakkeella voit 23.9. mennessä ilmoittautua mentorointiohjelmaan: http://bit.ly/mentorointi2020.

Seura etsii vastausten perusteella mahdollisimman sopivat mentoriparit. Lähettämällä lomakkeen sitoudut osallistumaan mentorointiprosessiin, joka alkaa lokakuussa ja jatkuu toukokuuhun 2021 asti. Ohjelman kick-off järjestetään verkkotapahtumana 7.10. klo 18-19 ja siihen osallistuminen on toivottavaa. Mentorointiohjelma on ilmainen ja rajattu seuran jäsenille. Lisätietoja: tutuseura@gmail.com.

» » Yhden planeetan ruokavalio -webinaari 7.10.2020

Yhden planeetan ruokavalio. Miten jakaisimme ruokavaramme? – Kestävyyttä, ympäristökasvatusta ja ekopsykologiaa 

Keskustelua alustavat planetaarisen ruokavaliosuosituksen osalta prof. emerita Sirpa Kurppa ja globaalin ruokahuollon osalta johtaja Riitta Wahlström Sirene ry. Järjestäjinä Rooman Klubin Suomen yhdistys ry ja Tutuseura. Tilaisuus pidetään virtuaalisesti; lisätietoja: sirpa.kurppa@outlook.com.

» » Ennakkotieto: syyskokous ja -alustus 25.11.2020

Seuran syyskokous pidetään 25.11.2020 klo 18.00 virtuaalisesti. Kokouksen jälkeen on vuorossa FT, yliopisto-opettaja Matti Minkkisen alustus, joka perustuu hänen väitöskirjaansa (ks. Tutuväitökset alla). Minkkinenväitteli toukokuussa huippuarvosanoin aiheesta yksityisyyden suojan tulevaisuudet Euroopassa tarkastellen erityisesti yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) valmisteluprosessia.

Vuosikokous on vain jä­se­nille, mutta alustustilaisuuteen on vapaa pääsy kaikille kiin­nostuneille. Varsinainen kutsu lähetetään seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä.

Tieteen päivät: 14.1.2021 Hyvä tieto tulevaisuudesta

Seura järjestää Tieteen päivillä 14.1.2021 klo 13.00-14.45 alustustilaisuuden teemasta ”Hyvä tieto tulevaisuudesta ennustamisena ja ennakointina” Porthanian salissa PIII (Yliopistonkatu 3, Hki). Puhujina FT Osmo Kuusi, akateemikko Ilkka Niiniluoto ja johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi sekä tilaisuuden puheenjohtajana seuran pj Laura Pouru.

» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa

Helsingin toimintaryhmä valmistelee virtuaalisia teematilaisuuksia ja työpajoja syyskaudelle. Tilaisuuksista tiedotetaan Tutuhesan sähköpostilistalla ja seuran Facebook-sivuilla. Sähköpostilistalla tiedotetaan myös muiden järjestämistä kiinnostavista tilaisuuksista.

Tutuhesa valmistelee yhteistyössä Aalto-yliopiston Experience Platformin kanssa ohjelman Tieteellisten seurain valtuuskunnan syyskauden ensimmäiseen tiedeklubiin, joka järjestetään Manala-ravintolassa 28.10. klo 17-18. Ohjelmatiedot julkaistaan lokakuun puolivälissä. Tilaisuus nauhoitetaan ja julkaistaan podcastina vaikka tilaisuutta ei voitaisi koronatilanteen takia toteuttaa Manalassa.

Seuraavat tilaisuudet on peruttu ja järjestetään mahdollisuuksien mukaan myöhemmin:
– Nuorten arvot maailmaa muuttamassa
– Metsien tulevaisuus: Holistinen kestävyys?

Lisätietoja toiminnasta: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com
Tutuhesan sähköpostilista. Tutuhesalla on myös ryhmä Facebookissa, seuran sivujen alla. Liity mukaan keskustelemaan pääkaupunkiseudun tutu-teemoista ja –tapahtumista!

» » Kuopion toimintaryhmä

Kuopion paikallistoimintaryhmän FB-ryhmä löytyy nimellä ”Tulevaisuuden tutkimuksen seura Kuopion toimintaryhmä” ja sähköpostilla saat yhteyttä vetäjä Ari Paanalaan: ari.paanala(at)gmail.com. Ryhmällä on myös Savotutu-lista, jolle pääset laittamalla viestiä Arille.

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org). Pandemiatilanteesta johtuen pajat järjestetään vain verkossa (https://link.otavia.fi/delfoi).
Seuraavat pajat: 18.-19.9, 16.-17.10, 13.-14.11 ja 11.-12.12.
Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta http://otavanopisto.fi/delfoi-koulutus. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

» » Pirkanmaan toimintaryhmä

Pirkanmaan paikallistoimintaryhmä järjestää syksyllä seuraavat virtuaaliset tilaisuudet:
6.10.2020 klo 17.30-19 Paikallisen toiminnan tulevaisuus globaalisti virtualisoituvassa maailmassa. Keskustelua seuran paikallistoiminnasta mutta myös laajemmin paikallisuuden merkityksestä ja toteutumismahdollisuuksista pandemian ja digitalisaation takia virtualisoituvassa maailmassamme.
3.11.2020 klo 17.30-19 Futures Literacy in Vocational Education and Training. First, Tatiana Yakubovskaya from Tampere Regional Vocational College TREDU will present the case: the development of concept Future-Oriented Vocational Education (FOVE) by experts and network partners of TREDU (Tampere College). Then, we will have a joint discussion on how Futures Literacy could influence vocational education and training. The language of the event is English.

Tapahtumaosoitteet sekä joulukuun eli 1.12. tilaisuuden tiedot julkaistaan myöhemmin seuran Facebook-sivulla. Lisäksi keskustelua ja tilaisuuksien suunnittelua varten on olemassa Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/566849483723780/ (Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet). Liity mukaan!
Toimintaryhmän yhteyshenkilönä toimii Tero Villman (tutuseura.pirkanmaa@gmail.com).


» » Turun toimintaryhmä

Seuraava Tutu-Turun tilaisuus on verkossa, 22.10.2020 jolloin Tarja Meristö Laureasta alustaa aiheesta ”Korona-ajan jälkeiset skenaariot ja niiden vaikutuksista eri elämänalueille”. Lisätietoja: tarja.meristo@laurea.fi .Ryhmällä on myös Facebook-ryhmä keskusteluja ja tilaisuuksien suunnitteluja varten: www.facebook.com/groups/305396220256732 (Tutuseuran Turun seudun jäsenet). Liity mukaan!

Lisätietoja Turun toiminnasta: Matti Voutilainen (mattivoutilainen@outlook.com), Tarja Meristö (Tarja.Meristo@laurea.fi) ja Leena-Maija Laurén (leena-maija.lauren@utu.fi).

» » Digi-paikallistoimintaa tekemään? Zoom- ja Teams-työpajoja tulossa!

Nyt kun COVID19-tilanteen takia emme voi tavata kasvokkain niin monet testaavat erilaisia tapoja kokoustaa, alustaa ja ideoida netin välityksellä. Kiinnostaako sinua nettitilaisuuksien järjestäminen mutta haluaisit siihen teknistä tukea tai ideointikaveria? Tulemme järjestämään testitapaamisia Zoomin ja Teamsin opetteluun, ja ajankohdat päätetään kiinnostuneiden kesken. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautumiset ja lisätietoja: tutuseura@gmail.com, 040 5028672.

» » Verkostoidu muiden tutu-jäsenten kanssa: koko Suomi sekä opintopiiri

Facebookiin on perustettu ryhmä koko seuran jäsenistölle tiedonvaihtoon ja tutu-verkostoitumiseen! Tervetuloa mukaan: Tutuseura-verkosto – www.facebook.com/groups/450178425646255
*
Teetkö lopputyötä tai väitöskirjaa tutu-menetelmin? Facebookiin on perustettu tutuopintoja suorittaville oma ryhmä (www.facebook.com/groups/883108722126219), johon kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.


» » Tapahtuu Suomessa (virtuaalisesti)

Helsingin kirjamessut verkossa 22.-25.10.2020
Seura on mukana Helsingin kirjamessuilla Tiedekirjan omalla virtuaalisella osastolla, johon pääsee tutustumaan lokakuun aikana. Messujen aikana Tiedekirja mm. myy monia julkaisuja alennushintaan sekä tekee podcast -esittelyitä kirjoista.
22.10. seuran varapj Sirkka Heinonen on mukana Tulevaisuuspaneelissa klo 10.30-11 sekä ”Hyvä ja paha tieto” –tilaisuudessa, Thomas Wallgrénin johdattamana klo 13-13.30.
Lisäksi Instagramissa @helsinginkirjamessut arpoo kaikkien seuraajien kesken 18.10.2020 4 kpl kokoaikalippuja Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtumaan. 
Lisätietoja: helsinginkirjamessut.fi sekä www.tiedekirja.fi.
*
Edistyksen Päivät: Tieteen tuottamisen ja hyödyntämisen ja tilat: paikat, olosuhteet ja kulttuuri
12.11.2020 klo 9-15, Zoom-alustalla
Tänä vuonna Edistyksen Päivät järjestetään verkkoseminaarina. Ajankohtaisissa, eri alojen asiantuntijoiden puheenvuoroissa pohditaan globaalin tiedejärjestelmän ulottuvuuksia, tiedontuotannon geopolitiikkaa, tiedon tarpeita ja niiden yhteisöllistä määrittelyä, tieteellisen tiedon käyttöä päätöksenteossa, oikeutta hyödyntää tieteellistä tietoa, tutkimuksen laatua sekä tieteellisen julkaisutoiminnan ja -kanavien monimuotoisuutta.

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Lisätietoja: www.tiedeliitto.net.
*
International Futures Conference: Learning Futures – Futures of Learning
The conference has been transformed, extended and rescheduled as follows:
June 2021: Learning Futures – Futures of Learning conference. Exact date and place will be announced later. In practice, the conference is postponed for a year. For more info, see: www.futuresconference2020.com.
The materials from the June 2020 pre-conference event can be found here: https://futuresconference2021.com/side-events/futures-skills-in-a-volatile-world-11-june-2020.

» » Linkkivinkit
Remarkable Women Futurists”, Stellenboschin yliopiston Institute for Futures Research (IFR):n 14.8.2020 järjestämä tilaisuus, jossa panelistina mm. Sirkka Heinonen. https://www.youtube.com/watch?v=MZe5qhL-Fzs
*
Veli Virmajoen blogi ’Futures of Science, jossa hän pohtii filosofiaa, tiedettä, historiaa ja tulevaisuutta.

» » Kirjoittajakutsu: Futura 1/2021 Taide/tulevaisuus

Futura 1/2021 -numeron teemana on Taide/tulevaisuus, ja sen vierailevina päätoimittajina toimivat Marja-Liisa Viherä ja Hazel Salminen. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan taiteesta ja tulevaisuudesta, voit ottaa meihin yhteyttä os. tutuseura@gmail.com ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan. DL valmiille teksteille 15.12.2020.

» » Tutu-julkaisuja
Pouru, Laura, Matti Minkkinen, Burkhard Aufferman, Christopher Rowley, Maria Malho & Aleksi Neuvonen (2020): Kansallinen ennakointi Suomessa 2020 – Nykytilan kartoitus, analyysi ja tulokset. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, 17/2020. Helsinki. urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-948-6.

Kunnas, Jan (2020): Trail-Blazer Dependency – A Roadmap for the Sustainability Revolution. Global Environment 13: 317-337. The White Horse Press. doi: 10.3197/ge.2020.130204.

Heinonen, Sirkka (2020): Finnish and Nordic Futures Studies. Current insights and new voices. Teoksessa: Slaughter, R. & Hines, A. (toim.) Knowledge Base of Futures Studies 2020. Association of Professional Futurists. www.apf.org/store/ViewProduct.aspx?id=16603386


» » Menneiden tilaisuuksien materiaalit
Seuran kevätkokouksessa 8.6.2020 hyväksyttiin vuoden 2019 tuloslaskelma ja toimintakertomus. Tämän lisäksi vuosikokous hyväksyi lisäyksen seuran sääntöihin kohdalla, jonka mukaan hallitus tai vuosikokous voi päätöksellään mahdollistaa myös etäosallistumisen yhdistyksen kokouksiin.

Kokouksen jälkeen co-founder Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä alusti otsikolla ”Tulevaisuusopinnot suunnannäyttäjänä” (alustus katsottavissa os. www.youtube.com/watch?v=wb6P9w0rzbo). Samassa yhteydessä julkistettiin myös vuoden 2020 Tulevaisuuspalkinto (lisätietoja alla).
*

Seuran kesäseminaari Vedenjakajalla – jotain ihan muuta vai paluu vanhaan tulevaisuuteen? järjestettiin virtuaalisena, kaksipäiväisenä tilaisuutena 21.-22.8. Ensimmäisenä päivänä kuultiin alustuksia ja dialogisia debatteja post-korona -maailman näkymistä ja toisena kokoonnuttiin roolipeliin. Ohjelma ja esitysmateriaalit sekä linkit videoituihin esityksiin löytyvät osoitteesta: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/kesaseminaari/kesaseminaari-2020.

» » Tulevaisuusblogi avautuu 2.11.!

Seuran uusi blogi julkaistaan 2.11.2020! Tarkoituksena on luoda alusta monipuoliselle tulevaisuussuuntautuneelle keskusteluille, Futura-lehden kaveriksi ja täydentäjäksi. Futura-lehdessä julkaistaan tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia, ja blogiin tulee lyhyempiä, kevyempiä tekstejä. Tulevien tekstien aiheina ovat mm. yritysennakointi, taide, koululaisen näkökulmat, ruoantuotanto, musiikki – ja otamme mieluusti vastaan sekä ehdotuksia aiheiksi että innostuneita kirjoittajia! Ota yhteyttä: tulevaisuusblogi@gmail.com.


» » Huomionosoitukset: Tulevaisuuspalkinto 2020 ja lyhytvideot

Seuran kevätkokouksen yhteydessä julkistettiin vuoden 2020 Tulevaisuuspalkinto: se myönnettiin Tulevaisuudentutkimuksen Verkostoakatemialle eli TVA:lle tunnustukseksi sen vaikuttavasta ja pitkäjänteisestä työstä tulevaisuudentutkimuksen nostamiseksi valtakunnallisesti kaiken­ikäisten opiskelijoiden tietoisuuteen sekä tulevaisuusopintojen mahdollistamiseksi tuhansille innostuneille vuosien mittaan. Onnittelut TVA:lle! Lista aiempina vuosina palkituista: www.tutuseura.fi/seura/huomionosoitukset/tulevaisuuspalkinto

*
Seura järjesti kesällä kaikille avoimen tulevaisuusvideokisan, jossa toivottiin lyhyitä videoita siitä, millaisena elämä voi näyttäytyä koronapandemian jälkeisenä aikana. Työt arvioi seuran asettama raati, johon kuuluivat seurasta Sirkka Heinonen, Marja-Liisa Viherä, Hazel Salminen sekä vierailevana asiantuntijana Amos Taylor Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Arviointikriteereinä olivat tulevaisuusajattelun laatu ja taiteellisuus sekä mielikuvituksellisuus. Videokisan alussa (kisan ulkopuolella) seura tuotti esimerkkivideon ”We will survive – Life Post-Pandemic” inspiraatioksi: https://youtu.be/0a5SqY2-kcU .​

Videoita saatiin yhteensä kuusi ja niistä valittiin erikseen palkittavaksi Amanda Gutierrezin ja Tuomo Tiisalan video Isolation 3.20. Onnittelut Amanda ja Tuomo! Video on katsottavissa os. www.youtube.com/watch?v=_yadzRBcpKw&feature=youtu.be. Palkinnoksi tekijät saivat lahjakortin uniikkiin Riviera-elokuvateatteriin Helsingissä, jossa he voivat inspiroitua elokuvataiteesta ja ehkä saada ideoita uusille teoksille! Lisäksi molemmille tarjotaan seuran vuoden maksuton jäsenyys.
Kiitos kaikille videonsa lähettäneille, ne olivat mielenkiintoisia vilauksia koronapandemian alkuaikojen rajoitusten esiin tuomaan luovuuteen!


» » Tutuväitöksiä

FM Matti Minkkisen tulevaisuudentutkimuksen väitöskirja ”A breathless race for breathing space: Critical-analytical futures studies and the contested co-evolution of privacy imaginaries and institutions” tarkastettiin Turun yliopistossa 15.5.2020. Vastaväittäjänä toimi professori Mika Pantzar (HY) ja kustoksena prof. emerita Sirkka Heinonen (TY). Väitöskirja on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-8042-0.

*
FM Sofi Kurki väitteli 20.8.2020 aiheesta ”Foresight and Transformation. Observing Pioneers in Our Changing Societies.” Turun yliopistossa, tulevaisuudentutkimuksen alalta. Vastaväittäjänä toimi professori Ted Fuller (University of Lincoln, Iso-Britannia) ja kustoksena professori Markku Wilenius (TY). Lisätietoja: www.utu.fi/fi/ajankohtaista/vaitos/yritysten-suhtautuminen-tulevaisuuteen-on-murroksessa-vaittelija-selvitti.

Onnittelut Matille ja Sofille hienoista väitöksistä!


» » Futura 3/2020 sekä Futurinfo 4/2020

Seuraava Futura-lehti, 3/2020, ilmestyy lokakuussa teemalla Väestö, vauraus ja teknologia.
Seuraava Futurinfo-jäsenkirje 4/2020 ilmestyy marraskuun alussa. Jäsenkirjeen mukana lähetetään myös kutsu ja tar­kem­mat tiedot liittyen seuran syys­kokoukseen.

Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

Kaunista syksyä toivotellen,

Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.