Futurinfo 2/2019

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje             10.4.2019

» Ilmoittaudu mukaan mentorointiohjelmaan!
» Tulevaisuus-afterwork 17.4.2019
» Kevätkokous ja –alustus 29.4.2019
» Ennakkotieto: Mitä Homo sapiensin jälkeen? seminaari 20.9.2019
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Kuopion toimintaryhmä
» Lahden toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Pirkanmaan toimintaryhmä
» Turun toimintaryhmä
» Mukaan paikallistoimintaan?
» Tapahtuu Suomessa
» Tapahtuu maailmalla
» Tutu-julkaisuja
» Linkkivinkit
» Kirjoittajakutsuja: Futura 4/2019 ja Ammattikasvatuksen aikakauskirja 5/2019
» Matti Vapaavuorta muistaen
» TY:n Pentti Malaska –tulevaisuuspalkinnon haku: DL 28.4.
» Futura 1/2019 ja 2/2019 sekä Futurinfo 3/2019

*

» » Ilmoittaudu mukaan seuran mentorointiohjelmaan!

Seura aloittaa tänä vuonna mentorointipilotin – ja nyt siihen voi virallisesti ilmoittautua mukaan! Mentoroinnin tavoitteena on lisätä tulevaisuudesta kiinnostuneiden välistä vuorovaikutusta ja parantaa tiedonsiirtoa. Mentorointi on tarkoitettu niille, jotka haluavat keskustella tulevaisuudesta ja sen tutkimisesta, ja siten laajentaa omaa ymmärrystään vaihtoehtoisista tulevaisuuksista. Tarjolla ei ole opinnäytetyönohjausta tai vastaavaa, vaan vapaamuotoista keskustelua ja kokemusten vaihtoa.

Tällä lomakkeella voit 10.5.2019 mennessä ilmoittautua mentorointiohjelmaan: http://bit.ly/mentorointi2019. Jos olet alustavasti ilmoittanut kiinnostuksestasi mentoroitavaksi/mentoriksi, niin täytäthän silti tämän lomakkeen!

Seura etsii vastausten perusteella mahdollisimman sopivat mentoriparit. Lähettämällä lomakkeen sitoudut osallistumaan koko vuoden kestävään mentorointiprosessiin, joka alkaa elokuussa. Ohjelman kick-off on seuran kesäseminaarissa, jonne osallistuminen on toivottavaa, mutta ei pakollista. Mentorointiohjelma on ilmainen ja rajattu seuran jäsenille.

* 

» » Tulevaisuus-afterwork 17.4.2019

Tule vapaamuotoisille afterworkeillemme ke 17.4.2019 klo 17-19 tapaamaan muita tulevaisuusorientoituneita asiantuntijoita ja rupattelemaan kiinnostavista aiheista! Tilaisuus on avoin kaikille tulevaisuudesta kiinnostuneille. Lämpimästi tervetuloa! Paikka: Ølhus København, Kalevankatu 3, Helsinki. Tapahtumasivu FB:ssä: www.facebook.com/events/417122742183045.

* 

» » Kevätkokous ja –alustus 29.4.2019

Seuran kevätkokous pidetään 29.4.2019 Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Kokouksen jälkeen prof. Toni Ahlqvist Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta pitää kevätkokousalustuksen dialektisesta tulevaisuudentutkimuksesta. Tilaisuudessa julkistetaan myös Malaska-opinnäytetyöpalkinto 2019. Kutsu sekä tarkemmat tiedot alustuksesta lähetetään jäsenille erikseen.
Ilmoittautumiset 24.4. mennessä: toimisto@futurasociety.fi.
Tapahtuma FB:ssä: www.facebook.com/events/461101487961705. Tervetuloa!

» » Ennakkotieto: Mitä Homo sapiensin jälkeen? –seminaari 20.9.2019

Mitä Homo sapiensin jälkeen? -seminaari
Pe 20.9.2019 klo 9-16
Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki
https://www.facebook.com/events/576559189503845/

Seminaari käsittelee tekoälyn kehittymistä ja sen vaikutuksia ihmisenä olemisen tulevaisuuteen. Järjestäjinä Luonnonfilosofian seura ja Tulevaisuuden tutkimuksen seura. Tervetuloa mukaan pohtimaan mitä on vuorossa Homo sapiensin jälkeen!

Hinta: Perusosallistujahinta 10 euroa, opiskelijat/vähempivaraiset 5 euroa. Hinta sisältää seminaarin sekä kahvitarjoilut. Osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä: https://holvi.com/shop/Tutuseura.

Seminaarin teemoista on julkaistu myös Futura-lehden numero 4/2018, jonka voi ostaa luettavakseen etukäteen tai tilaisuudessa (seminaarihinta 7 euroa (ovh 12,80 ei-jäsenille), tilaukset: tutuseura@gmail.com). Ohjelma päivittyy sivulle: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/homo-sapiensin-jalkeen.

» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa

Tutuhesan tilaisuuksia järjestetään syyskaudella tiistaisin parittomina viikkoina klo 17-20 Tieteiden talolla (10.9., 24.9., 8.10., 22.10., 5.11., 19.11. ja 3.12.). Käsittelyssä mm. nuorten tulevaisuus, kiertotalous, kaupunkien ja alueiden tulevaisuus, urakone, pelillistetty opinto-ohjaus ja tukiäly. Tilaisuudet ovat avoimia sekä maksuttomia ja jos ei muuta mai­nita, niin ne pidetään Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki.

Jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan tulevia tilai­suuk­sia, niin ota yhteyttä Matti Leskiseen: matti.leskinen@iki.fi.

Tutuhesan sähköpostilista: http://groups.yahoo.com/group/tutuhesa/messages
Blogi: http://tutuhesa.blogspot.com/

* 

» » Kuopion toimintaryhmä

Kuopion paikallistoimintaryhmän Facebook-ryhmä löytyy nimellä ”Tulevaisuuden tutkimuksen seura Kuopion toi­min­ta­ryhmä” ja sähköpostilla saat yhteyttä vetäjä Ari Paanalaan: ari.paanala(at)gmail.com. Ryhmällä on myös Savotutu-lista, jolle pääset laittamalla viestiä Arille.

*

» » Lahden toimintaryhmä

Toimitko Lahden seudulla? Tule mukaan aktivoimaan Lahden toimintaa! Ota yhteyttä Jukka Ilmoseen: jsilmonen@gmail.com.

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa Otavan Opiston auktorisoiman todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät kaksipäiväiset pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org).

Seuraavat pajat: 12.-13.4., 17.-18.5. ja 14.-15.6.2019.

Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta http://otavanopisto.fi/delfoi-koulutus. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

* 

» » Pirkanmaan toimintaryhmä

TUTU Pirkanmaa järjestää säännöllisiä tilaisuuksia syys-huhtikuun välisenä aikana, aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina. Lisäksi keskustelua ja tilaisuuksien suunnittelua varten on perustettu Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/566849483723780/ (Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet). Liity mukaan!

Toimintaryhmän yhteyshenkilönä toimii Tero Villman (tero.villman@gmail.com).

*

» » Turun toimintaryhmä

Tutu-Turku järjestää tilaisuuksia useamman kerran vuodessa. Ryhmällä on Facebook-ryhmä keskusteluja ja tilaisuuksien suunnitteluja varten: www.facebook.com/groups/305396220256732 (Tutuseuran Turun seudun jäsenet). Liity mukaan!

Kevään viimeinen tapaaminen järjestetään 22.5.2019 kello 17 – 19
Teema: Seuran puheenjohtaja Mikko Dufvan alustus ”Heikot signaalit osana tulevaisuustyötä” ja paikallisaktiivien tapaaminen alustuksen jälkeen.
Paikka: Panimoravintola Koulu, Historialuokka, Eerikinkatu, Turku.

Lisätietoja Turun toiminnasta: Matti Voutilainen (mattivoutilainen@outlook.com), Tarja Meristö (Tarja.Meristo@laurea.fi) ja Leena-Maija Laurén (leena-maija.lauren@utu.fi). 

*

» » Mukaan paikallistoimintaan?

Eikö paikkakuntaasi löydy listasta? Tutu-jäseniä on kuitenkin ympäri Suomea, ja aina mukaan mahtuu uusia, innokkaita toimijoita! Jos olet kiinnostunut aktivoimaan toimintaa omalla paikkakunnallasi, niin laita viestiä seuran toimistolle: tutuseura@gmail.com.

* 

» » Tapahtuu Suomessa

Unification in Physics and Philosophy: International Workshop
May 11th 2019 at 10 am – 7 pm
The House of Sciences and Letters (Tieteiden talo), Kirkkokatu 6, Helsinki
Luonnonfilosofian seura järjestää toukokuussa yhdessä Physics Foundations Societyn, Aalto-yliopiston ja Suomen Oppihistoriallisen seuran kanssa kansainvälisen, englanninkielisen työpajan. Lisätietoja: www.lfs.fi ja www.facebook.com/events/321262648739694. Ilmoittautuminen: www.lfs.fi/registration. 

*
Constructing Social Futures – Sustainability, Responsibility and Power
Summer conference by the Finnish Futures Research Centre
12–13 June 2019, Turku
For more information, visit: www.futuresconference.fi/2019 and www.facebook.com/events/1103328236508885 or email: futuresconference@utu.fi.

» » Tapahtuu maailmalla

Foresight Filmfestival No4: Call for entries – DL May 23rd & festival June 27th, Berlin, Germany
Future technology and societal needs – bring both together, create your vision of the future and submit a short film to our category: “Top – Down – Vision reaches City!” Where will we live in the near future? How can you imagine your life in a future city? Your films can be answers to these questions of the future, the negotiation between technological progress and the needs of a society. Your visions of our world of tomorrow. Show us your vision, told from a societal or technological standpoint or maybe as a combination of both.

Format: The clips should be a minimum of 30 seconds and a maximum of 5 minutes long.
Submission Deadline: May 23, 2019.
There will be 3 categories of awards: first award with € 2,000 in prize money, second and third award with € 1,000 in prize money. Furthermore, on June 27, 2019, the audience will decide live and online on the best 2019 Foresight short film. This award is also endowed with € 1,000 in prize money.

Foresight Filmfestival is the first science-vision festival that invites visionaries from research, film making, media, and society to discuss the questions of “How do we want to live? How will we live?” The Foresight Filmfestival N° 4 is scheduled to take place in Berlin at the Urania Berlin on June 27, 2019.
For more info: koelling@science2public.com, info@foresight-filmfestival.de or facebook.com/ForesightFilmfestival

*

» » Tutu-julkaisuja

  • Roth, Steffen, Vladislav Valentinov, Jari Kaivo-oja & Léo-Paul Dana (2018): Multifunctional organisation models: A systems – theoretical framework for new venture discovery and creation. Journal of Organizational Change Management, Vol. 31, Issue: 7, p. 1383–1400. https://doi.org/10.1108/JOCM-05-2018-0113.
  • Heinonen, Sirkka & Joni Karjalainen (2019): Pioneer Analysis as a Futures Research Method for Analysing Transformations. Teoksessa Poli, R. & Valerio, M. (toim.) Anticipation, Agency and Complexity. Anticipation Science 4, Springer Books, s. 61-77. DOI: 10.1007/978-3-030-03623-2.
  • Karppinen, Ari, Samuli Aho, Teemu Haukioja, Jari Kaivo-oja & Saku Vähäsantanen (2019): Alueiden älykäs erikoistuminen Suomessa. Aluekehittämisen indikaattorianalyysi. Tutu e-Julkaisuja 4/2019, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, 167 s. Netissä: www.utu.fi/sites/default/files/public%3A//media/file/eBook_4-2019.pdf.  

*

» » Linkkivinkit

Suomen ensimmäinen kestävän kehityksen kansalaisraadin tulokset ovat luettavissa! Kansalaisraatiin osallistui noin 500 suomalaista, jotka ottivat kantaa kestävän kehityksen eri näkökulmiin, kuten luonnon ja ympäristön tilaan sekä yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen vuoden 2018 Suomessa. Kyselyn tuloksia hyödynnetään hallituksen ja eduskunnan työssä kestävän kehityksen edistämiseksi. Lisätietoja ja tuloskooste: https://kestavakehitys.fi/kansalaisraati.

*

» » Kirjoittajakutsuja

Futura 4/2019 –numeron teemana ovat Tulevaisuuden yhteiskunnallis-tekniset arvoverkot (Emerging socio-technical regimes). Pyydämme lähettämään vertaisarvioitavat artikkelit 15.9.2019 mennessä sähköpostilla vierailevalle päätoimittajalle Sami Holopaiselle (sami.holopainen@prh.fi). Muiden kirjoitusten osalta aineistopäivä on 1.10. Arviointiprosessissa kiinnitetään huomioita paitsi artikkeleiden laatuun myös pyrkimykseen kuvata globaalien yhteiskunnallis-teknisten arvoverkkojen muuttumista ja muutosten vaikutuksia yhteiskuntaan nyt ja tulevaisuudessa. Artikkelien tulisi olla ensisijaisesti suomenkielisiä. Hyvästä syystä, kuten väitöskirjaan tarkoitettuna artikkeli voi kuitenkin olla myös englanninkielinen.

Globaaleihin yhteiskunnallis-teknisiin arvoverkkoihin, joita teknologian kehitys (automatisaatio, radikaalit teknologiat) tulee muuttamaan, kuuluvat ilmeisinä mm. liikennejärjestelmät, energian tuotannon ja jakelun järjestelmät, terveydenhoito ja koulutusjärjestelmä, mutta sellainen saataisi olla myös elämän mielekkyyden lisäämiseen tähtäävä järjestelmä. Keskeisiä lähteitä, joihin kirjoittajien toivotaan tutustuvan ovat Frank Geelsin socio-technical regime –konseptiin liittyvät artikkelit ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan ”Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037” (Linturi & Kuusi 2018) -raportti.

*
Ammattikasvatuksen aikakauskirjan 5/2019 teemanumeroon toivotaan artikkeleita koulutuksen yhteiskunnallistaloudellisesta vaikutuksesta. Aiheet voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin teemoihin (tai muihin koulutuksen ja talouden teemoihin): Koulutuksen järjestäjät ja taloudellinen koulutuksen suunnittelu, Suhdanteiden vaikutukset koulutuksen talouteen, Opettajat, opetus ja koulutuksen rahoitus, Koulutuksen talous ja osallisuus ym.

Teemanumeron toimittavat FT Tarja Lang (Omnia; Tarja.Lang@omnia.fi), opetustoimen ylitarkastaja, FT Toni Saarivirta (Länsi-Suomen aluehallintovirasto; toni.saarivirta@avi.fi) ja FT Maarit Virolainen Koulutuksen tutkimuslaitokselta (KTL, Jyväskylän yliopisto; maarit.ha.virolainen@jyu.fi).

Teemanumeroon tarjottavat abstraktit pyydetään lähettämään teematoimittajille 15.6.2019 mennessä. Artikkelikäsikirjoitusten DL on 20.8. mennessä. Lisätietoja: https://akakk.fi/kirjoittajakutsu-invitation-to-submit-articles-05-2019. Ammattikasvatuksen aikakauskirja on Julkaisufoorumi (JUFO) 1 -tason tieteellinen vertaisarvioitu julkaisu. Lehti noudattaa referee-artikkeleiden osalta vähintään kahden lehdestä riippumattoman vertaisarvioitsijan menettelyä.

*

» » Matti Vapaavuorta muistaen

Saimme alkukeväästä tiedon, että seuran kunniajäsen ja Futuran ensimmäinen päätoimittaja, professori Matti Vapaavuori on kuollut. Matti oli aktiivisesti mukana seuran perustamisessa sekä alkuvuosikymmeninä myös mm. hallituksen jäsenenä. Futuran numerossa 1/2019 ilmestyy hänen muistokirjoituksensa, monen seura-aktiivin yhdessä muotoilemana. Muistamme Mattia lämmöllä, kiittäen hänen tulevaisuudentutkimuksen tieteenalan ja seuran puolesta tekemästään mittavasta elämäntyöstä!

» » TY:n Pentti Malaska –tulevaisuuspalkinnon haku DL 28.4.

Pentti Malaska –tulevaisuuspalkinnon haku on avattu! Viimeinen hakupäivä on 28.4.2019. Palkinnon saajaksi haetaan tutkimukseen perustuvaa visionääristä ja rajat rikkovaa innovaatiota, joka voi auttaa rakentamaan kestävämpää globaalia tulevaisuutta. Turun yliopiston Pentti Malaska -tulevaisuuspalkinto on 30 000 euroa.

Kilpailu on avoin pohjoismaisille tulevaisuudentutkijoille ja eri tieteenaloja yhdisteleville toimijoille, joilla on tulevaisuusorientoitunut lähestymistapa. Kilpailussa haetaan uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimukseen tai jotka jollain muulla tavalla ovat tiiviissä yhteydessä akateemiseen maailmaan. Kilpailuun ei oteta mukaan ideavaiheessa olevia ratkaisuja, vaan esitetyn ratkaisun tulee jo olla prototyyppi- tai testausvaiheessa tms. Kilpailuun osallistuvia ratkaisuja arvioidaan neljällä pääkriteerillä: kestävä kehitys, visionäärisyys, yliopisto-yritysyhteistyö sekä rajat ylittävä lähestymistapa.

Lisätietoja: projektikoordinaattori Laura Pouru, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, laura.pouru@utu.fi, p. 050 329 0711 sekä hakusivu: www.utu.fi/en/university/turku-school-of-economics/finland-futures-research-centre/pentti-malaska-futures-award.

*

» » Futura 1/2019 ja 2/2019 sekä Futurinfo 3/2019

Seuraava Futura-lehti, 1/2019, tee­mal­la Yhteiskunnalliset tulevaisuudet, perustuu elokuussa 2018 järjestettyyn kesäseminaariin ja ilmestyy lähiaikoina. Futura 2/2019 teemalla Psykologia ja tulevaisuudentutkimus ilmestyy kesäkuussa.

Seu­raava Futurinfo-jäsenkirje 3/2019 ilmestyy syyskuussa.

Tiesitkö muuten, että tällä hetkellä seuran 675 jäsenestä yli 530 tilaa jäsenkirjeen sähköisenä – haluaisitko sinäkin jäsentiedotteet mieluummin sähköpostitse? Ilmoita minulle, niin korjaan asian -> tutuseura@gmail.com. Sähköiset jäsenkirjeet löytyvät myös seuran nettisivuilta: www.tutuseura.fi/seura/futurinfo !

 

Hyvää kevättä,

Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.