Futurinfo 3/2019

 Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje             11.9.2019

» Tutuseura TSV:n syyskuun jäsenseura & TSV 120 vuotta
» Mitä Homo sapiensin jälkeen? 20.9.2019
» Futura 2/2019 julkistamis- ja keskustelutilaisuus 26.9.2019
» Tulevaisuus-afterwork 31.10.2019 Helsinki
» Ennakkotieto: syyskokous ja –alustus 13.11.2019
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Kuopion toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Pirkanmaan toimintaryhmä
» Turun toimintaryhmä
» Mukaan paikallistoimintaan?
» Tapahtuu Suomessa
» Tutu-julkaisuja
» Linkkivinkit
» Menneiden tilaisuuksien materiaalit
» Huomionosoitukset: Malaska-opinnäytetyöpalkinto 2019
» Futura 3/2019 sekä Futurinfo 4/2019

*

» » Tutuseura TSV:n syyskuun jäsenseura & TSV 120 vuotta

Tieteellisten seurain valtuuskunta eli TSV esittelee verkkosivuillaan jäsenseurojensa toimintaa. Syyskuun 2019 jäsenseura on Tutuseura! Lisätietoja.

Tämä kunnia ajoittui sopivasti samalle kuulle kuin TSV itse juhlii 120-vuotista toimintaansa! Miksi tieteellinen seura? –kampanjallaan TSV tuo juhlavuoden kunniaksi esiin tieteellisten seurojen merkitystä tieteelle, yhteiskunnalle ja seurojen jäsenille. Sinäkin voit osallistua #SiksiTieteellinenSeura-haasteeseen, kertomalla tekstin tai videon avulla, miksi haluat kuulua tieteelliseen seuraan, millaista toimintaa seurasi järjestää jäsenilleen tai mikä merkitys mielestäsi tieteellisten seurojen toiminnalla on yhteiskunnalle tai tieteelle. Lisätietoja.

Lämpimät onnittelut 120-vuotiaalle TSV:lle!

 

» » Mitä Homo sapiensin jälkeen? 20.9.2019

Mitä Homo sapiensin jälkeen? -seminaari
Pe 20.9.2019 klo 9-16:10
Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki
Facebook-tapahtuma

Seminaari käsittelee tekoälyn kehittymistä ja sen vaikutuksia ihmisenä olemisen tulevaisuuteen. Järjestäjinä Luonnonfilosofian seura ja Tulevaisuuden tutkimuksen seura. Tervetuloa mukaan pohtimaan mitä on vuorossa Homo sapiensin jälkeen!

Hinta: Perusosallistujahinta 10 euroa, opiskelijat/vähempivaraiset 5 euroa. Hinta sisältää seminaarin sekä kahvitarjoilut. Osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä seuran nettikaupassa.

Seminaarin teemoista on julkaistu myös Futura-lehden numero 4/2018, jonka voi ostaa luettavakseen etukäteen tai tilaisuudessa (seminaarihinta 7 euroa (ovh 12,80 ei-jäsenille), tilaukset: tutuseura@gmail.com). Ohjelma päivittyy seminaarin sivulle.

 

» » Futura 2/2019 julkistamis- ja keskustelutilaisuus 26.9.2019

Futura 2/2019 -lehden teemasta Psykologia, kognitiotiede ja tulevaisuuksientutkimus järjestetään vapaamuotoinen keskustelutilaisuus Tiedekirjan myymälässä (Snellmaninkatu 13, 00170 Helsinki) to 26.9.2019 klo 15-16:30. Tilaisuudessa tarjotaan pientä naposteltavaa. Tapahtuma Facebookissa.

Tilaisuuteen osallistuvat lehden päätoimittaja Osmo Kuusi sekä lehden kirjoittajia, esim. Ilkka Niiniluoto ja Antti Hautamäki. Istumapaikkoja on rajalliseti joten pyydämme ilmoittautumisia etukäteen, viim. 24.9. os. tutuseura@gmail.com. Tervetuloa!

 

» » Tulevaisuus-afterwork 31.10.2019 Helsinki

Tule vapaamuotoisille afterworkeillemme to 31.10.2019 klo 17-19 tapaamaan muita tulevaisuusorientoituneita asiantuntijoita ja rupattelemaan kiinnostavista aiheista! Tilaisuus on avoin kaikille tulevaisuudesta kiinnostuneille. Lämpimästi tervetuloa! Paikka: Leijuva Lahna, Eerikinkatu 14, Helsinki. Tapahtumasivu Facebookissa.

 

» » Ennakkotietoja: syyskokous ja Top Ten Futures XII

Seuran syyskokous ja –alustus 13.11.2019
Seuran syyskokous pidetään ke 13.11.2019 klo 18.15 Tie­tei­den talolla Helsingissä. Kokouksen jälkeen on vuorossa alustus tulevaisuustaidoista ja niiden oppimisesta. Vuosikokous on vain jä­se­nille, mutta alustustilaisuuteen on vapaa pääsy kaikille kiin­nostuneille. Varsinainen kutsu lähetetään seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä.

*
Top Ten Futures XII –seminaari 7.2.2020
Ensi vuonna seura juhlistaa 40-täyttävää toimintaansa, ja juhlavuoden ensimmäinen isompi tapahtuma on 7.2.2020 järjestettävä Top Ten Futures XII –seminaari, joka käsittelee valtaa globaalista näkökulmasta. Tapahtumapaikkana Tieteiden talo Helsingissä. Laita päivämäärä jo kalenteriin! Lisätietoja seuraavassa jäsenkirjeessä.
 

» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa

Tutuhesan tilaisuuksia järjestetään syyskaudella tiistaisin parittomina viikkoina klo 17-20 Tieteiden. Tilaisuudet ovat avoimia sekä maksuttomia ja jos ei muuta mai­nita, niin ne pidetään Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki.

24.09. Alueiden ja kaupunkien tulevaisuus: Ääripäinä kasvukeskukset ja väestöä menettävä maaseutu. Alustajina Eero Holstila, kaupunkipolitiikan neuvonantaja, MDI ja Christell Åström, pääsihteeri Maaseutupolitiikan neuvosto.

8.10. Nuoret ja tulevaisuus: Pelillistetty opinto-ohjaus. Alustajina ja fasilitaattoreina Hanna Lampi, ohjaava opettaja, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri sekä Hanna Maija Aarnio, projektisuunnittelija, Metropolia Ammattikorkeakoulu.

22.10. Maailma murroksessa: Meidän ja maailmamme kestävyys haasteena – mistä ratkaisuja? Alustajina Erkki Aalto, Tutuhesa ja Oskari Samiola, perustaja, Loiste Interactive.

05.11. Nuoret ja tulevaisuus: Urakone Final. Alustajina Timo Sneck ja Anders Jansson.

19.11. Taloustutkimus ja tulevaisuus

3.12. Tukiäly ja digimuisti. Alustajina Osmo Kuusi ja Erkki Aalto.

Jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan tulevia tilai­suuk­sia, niin ota yhteyttä Erkki Aaltoon: erkki.aalto@outlook.com

Tutuhesan sähköpostilista ja blogi

 

» » Kuopion toimintaryhmä

Kuopion paikallistoimintaryhmän Facebook-ryhmä löytyy nimellä ”Tulevaisuuden tutkimuksen seura Kuopion toi­min­ta­ryhmä” ja sähköpostilla saat yhteyttä vetäjä Ari Paanalaan: ari.paanala(at)gmail.com. Ryhmällä on myös Savotutu-lista, jolle pääset laittamalla viestiä Arille.

 

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön.

Seuraavat pajat: 20.-21.9. ja 26.-26.10.2019.

Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus”. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

 

» » Pirkanmaan toimintaryhmä

Pirkanmaan paikallistoiminnan syyskausi käynnistyi 3.9.2019 Otto Tähkäpään alustuksella teemasta ”Tulevaisuuslukutaito – kompassi tulevaisuuteen”. Kausi jatkuu tilaisuuksilla 1.10., 5.11. ja 3.12.2019. Tilaisuuksien tiedot julkaistaan seuran Facebook-sivulla. Tervetuloa mukaan!

Lisäksi keskustelua ja tilaisuuksien suunnittelua varten on perustettu Facebook-ryhmä:  Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet. Liity mukaan! Toimintaryhmän yhteyshenkilönä toimii Tero Villman (tero.villman@gmail.com).

 

» » Turun toimintaryhmä

Tutu-Turku järjestää tilaisuuksia useamman kerran vuodessa. Ryhmällä on Facebook-ryhmä keskusteluja ja tilaisuuksien suunnitteluja varten Tutuseuran Turun seudun jäsenet. Liity mukaan!

Syksyn ensimmäinen tapaaminen pidetään 11.9.2019 klo 18-20, jolloin professori Jukka Käyhkö alustaa aiheesta ”Ilmastonmuutoksen ja sen torjunnan ristiriitoja”, minkä jälkeen keskustellaan ilmastomme tulevaisuuksista.
Paikka: Panimoravintola Koulu, Historialuokka, Eerikinkatu, Turku.
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Facebook-tapahtuma.

Lisätietoja Turun toiminnasta: Matti Voutilainen (mattivoutilainen@outlook.com), Tarja Meristö (Tarja.Meristo@laurea.fi) ja Leena-Maija Laurén (leena-maija.lauren@utu.fi).

 

» » Mukaan paikallistoimintaan?

Eikö paikkakuntaasi löydy listasta? Tutu-jäseniä on kuitenkin ympäri Suomea, ja aina mukaan mahtuu uusia, innokkaita toimijoita! Jos olet kiinnostunut aktivoimaan toimintaa omalla paikkakunnallasi, niin laita viestiä seuran toimistolle: tutuseura@gmail.com.

 

» » Tapahtuu Suomessa

The Futures Series at the Theatre Academy, Helsinki
Sep 12: David Burrows and Simon O’Sullivan: “The Myth-Functions of Contemporary Art and Philosophy”
Sep 19: Jaana Parviainen: AI-driven Social Robots and the Reconfiguration of Interaction
Nov 14: André Lepecki

The Futures Series proposes that we need to regard the future as plural futures. The futures often seem indeterminate or uncanny. It is precisely for this reason that we need to ask whether artistic practice, with its various modes of thought, has the capacity to approach such unforeseen possibilities of the emergent futures. The Series is organized by the master’s degree programmes in Choreography, Dramaturgy, and the Live Art and Performance Studies in collaboration with the Centre for Joint Studies at Uniarts Helsinki’s Theatre Academy. More info.

*

Edistyksen Päivät 2019: Tieto on valtaa?
10.–11.10.2019 Tieteiden talo, Helsinki
Edistyksen Päivillä 2019 tarkastellaan vallan ja tiedon välistä suhdetta. Valta ja tieto ovat kietoutuneet tiiviisti yhteen – sanonnan mukaan jopa sama asia. Vallan ulottuvuus läpäisee niin tiedon tuottamisen kuin sen hyödyntämisenkin.

Päivillä nostetaan esille muun muassa tiedon legitimiteettiin ja tiedolliseen auktoriteettiin liittyviä kysymyksiä sekä tarkastellaan tapoja, joilla tieto vaikuttaa yhteiskunnassa: Kuka on asiantuntija? Kenen väitteet ovat tietoa? Onko tieteenlukutaito kansalaistaito? Milloin ja miten tutkimustietoa käytetään poliittisessa päätöksenteossa?

Järjestäjänä Edistyksellinen tiedeliitto ry yhdessä e2 Tutkimuksen kanssa. Ilmoittautumiset ja lisätietoa: toimisto@tiedeliitto.net tai www.tiedeliitto.net

 

» » Tutu-julkaisuja

  • Lombardo, Thomas (2018). Science Fiction – The Evolutionary Mythology of the Future: Prometheus to the Martians (Volume 1). Changemakers Books. 632 s.

 

» » Linkkivinkit

Nyt voit tilata Tutuseuran tapahtumakalenterin itsellesi, jos sinulla on Google-tili – tai jos ei, niin voit myös tarkistaa tulevat tapahtumat suoraan julkisesta kalenterista! Tällä hetkellä syksyllä on tulossa ainakin Mitä Homo sapiensin jälkeen? -seminaari Helsingissä 20.9. sekä Futura 2/2019 psykologia-teemaisen lehden julkistamistilaisuus 26.9. Lisää tilaisuuksia päivittyy kalenteriin sitä mukaan, kun ne vahvistuvat.

*

Monitieteisen Greening Urban Futures –hankkeen ensimmäinen podcast on ilmestynyt, teemalla Global Forces Moving Urban Futures!

*

Seuran puheenjohtaja Mikko Dufva Avoimen Tieteen haastattelussa ”Tutkijan ääni: Avoimen tieteen tulevaisuus – uhka vai mahdollisuus?

*

Yle Puheella Juuso Pekkisen ohjelmassa oli syyskuussa teemana kryogeniikka sekä usko teknologian kehittymisen tulevaisuudeen. Haastateltavana oli mm. tulevaisuudentutkija, Futuran toimitusneuvoston jäsen Matti Minkkinen liittyen tulevaisuusodotusten kriittiseen tarkasteluun.

» » Menneiden tilaisuuksien materiaalit

Seuran kevätkokous pidettiin 29.4.2019, ja siinä hyväksyttiin vuoden 2018 tuloslaskelma ja toimintakertomus. Kokouksen jälkeen tutkimusjohtaja Toni Ahlqvist Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta alusti otsikolla ”Dialektinen tulevaisuudentutkimus: radikaalit teknologiat ja yhteiskunnalliset jännitteet”. Samassa yhteydessä julkistettiin myös Malaska-opinnäytetyöpalkinto (lisätietoja alla). Materiaalit vuosikokouksesta sekä alustukseen liittyen löytyvät täältä.

*

Seuran kesäseminaari järjestettiin tänä vuonna Otavalla yhteistyössä Otavan Opiston kanssa 23.-24.8. otsikolla ”Aikamatka tulevaisuuksiin”. Seminaarissa keskusteltiin tulevaisuuksista, ratkottiin tulevaisuusrasteja sekä tutustuttiin muihin tulevaisuudesta innostuneisiin! Ohjelma ja esitysmateriaalit sekä linkit videoituihin esityksiin löytyvät täältä.

Lue myös seuran pj Mikko Dufvan mietteitä kesäseminaarista Otavan Opiston haastattelussa!

 

» » Huomionosoitukset: Malaska-opinnäytetyöpalkinto 2019

Seuran Malaska-opinnäytetyöpalkinto 2019 on julkistettu! Eri puolilta Suomea ilmoitettujen töiden joukosta valittiin Malaska-palkinnon saajaksi Sanna Pitkäsen tutkielma Future of work: How change agents make sense of the effects of technological development on people management (Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu).

Lisäksi myönnettiin kaksi kunniamainintaa: Henna Heinäjärven työlle Accentuate the positive: Hope as psychological capital in Futures Studies (Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kv-maisteriohjelma) sekä Ville Nokipiin tutkielmalle Logistiikan strateginen suunnittelu: Tulevaisuuskuvia varaosalogistiikan varmuudesta vuonna 2050 (Maanpuolustuskorkeakoulu). Lämpimät onnittelut Sannalle, Hennalle ja Villelle!

Arvioijana toimi seuran hallituksen jäsen, tutkimusjohtaja Toni Ahlqvist. Gradupalkinnon suuruus on 300 euroa. Lisätietoja palkinnosta sekä perusteluista.

 

» » Futura 3/2019 sekä Futurinfo 4/2019

Seuraava Futura-lehti, 3/2019, tee­mal­la Biodiversiteetti ilmestyy lokakuussa.

Seu­raava Futurinfo-jäsenkirje 3/2019 ilmestyy lokakuun lopulla. Jäsenkirjeen mukana lähetetään myös kutsu ja tarkemmat tiedot liittyen Seuran syyskokoukseen.

Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

Hyvää syksyä,

Hazel Salminen, Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.