Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje             12.4.2021

» Omien tietojen päivittäminen jäsenrekisteriin
» Futura-lehti paperisena vai sähköisenä?
» Tutuseuran toiminta COVID-aikoina
» Suomi TuTuksi: Rejält med lokal mat i framtiden? 21.4.2021
» Seuran kevätkokous 26.4.2021
» Tutu-sattumakahvit uudella tapaa 21.5.2021
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Joensuun toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Pirkanmaan toimintaryhmä
» Turun toimintaryhmä – Tutu-Turku
» Tapahtuu Euroopassa (virtuaalisesti)
» Kirjoittajakutsu: Futura 4/2021 Kriisitietoisuus ja tulevaisuusresilienssi
» Kirjoittajakutsu: Tulevaisuusblogi.fi
» Linkkivinkit
» Tutu-lukemista
» Futura 1/2021 ja 2/2021 sekä Futurinfo 3/2021

*

» » Seuran kevätkokous 26.4.2021

Seuran kevätkokous pidetään ma 26.4.2021 klo 18.00. Virallinen kokouspaikka on Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Helsingin toimisto Helsingissä, mutta pandemiatilanteen takia on toivottavaa, että kaikki jäsenet osallistuvat kokoukseen etänä. Etäyhteys järjestetään Zoom-palvelun kautta. Huom! Jotta ehdimme tehdä tekniset valmistelut kokousta varten, Zoom-osallistumislinkki lähetetään vain kutsun ohjeiden mukaisesti etukäteen, viim. 19.4.2021 ilmoittautuneille. Vuosikokouskutsut lähetetään sähköpostitse niille, joiden sähköpostiosoite on seuran rekisterissä; muille jäsenille vuosikokouskutsu lähetetään postitse.

Kokouksen jälkeen noin klo 19:15 alkaa vuosikokousalustus, jolloin erikoistutkija Sofi Kurki VTT:stä puhuu otsikolla Refleksiivinen ennakointi haastaa ennakoinnin tehokasta toteutusta – onko yritysten suhtautuminen tulevaisuuteen murroksessa?

» » Omien tietojen päivittäminen jäsenrekisteriin

Kuten viime jäsenkirjeessä jo kerrottiin, niin seura on ottanut käyttöön uuden jäsenrekisterin FloMembers-palvelussa! Voit halutessasi aktivoida erillisessä sähköpostiviestissä saamasi henkilökohtaisen linkin kautta tilisi, josta pääset esim. tarkistamaan yhteystietosi ja jäsenmaksutilanteesi, päivittämään asiasanojasi (jos haluat, että tarvittaessa lähetämme yhteystietosi kun saamme alustajapyyntöjä ym.), sekä näkemään oman viitenumerosi, jolla pääset lukemaan Futuraa Lehtiluukku.fi-palvelussa.

Huom! Jos olet alle 25-vuotias tai päätoiminen, alle 30-vuotias opiskelija, niin ilmoita siitä toimistolle, päivitämme tietosi jäsenrekisteriin ja saat alennuksen jäsenmaksusta!

» » Futura-lehti paperisena vai sähköisenä?

Jäsenrekisteriin on päivitetty uusi kohta, jossa voi ruksata, haluaako Futura-lehden pelkästään paperisena, vain sähköisessä muodossa, tai molemmissa. Mitä tarkemmin tunnemme seuran jäsenten toiveet ja preferenssit, sitä paremmin osaamme myös muokata toimintaa järkevämmäksi ja toimivammaksi. Tällä pyrimme optimoimaan lehden painosmäärää, säästämään rahaa sekä myös lisäämään jäsenten tyytyväisyyttä J

Käy siis ruksaamassa Futuran lukupreferenssisi FloMembersiin, tai ilmoita siitä meille: toimisto@futurasociety.fi! Kiitos!

Tällä hetkellä jäsenet voivat jäsenmaksuun kuuluen tilata Futuran sekä paperisena että sähköisenä (ts. samaan hintaan), mutta seura saattaa joutua kustannussyistä päättämään, että jäsenen tulee valita vain jompikumpi, tai että esim. jäsenyys sähköisellä lehtitilauksella on edullisempi. Sähköinen lehti löytyy Lehtiluukusta (www.lehtiluukku.fi), ja 7-numeroinen tunnus, jonka tarvitset luodaksesi sinne lukutunnuksen löytyy omista jäsentiedoistasi FloMembersistä (Omat tiedot ID). Lehtien lukuoikeus on kaikilla jäsenmaksun maksaneilla (v. 2020 jäsenmaksu on voimassa siihen asti kunnes v. 2021 jäsenmaksu lähetetään eli tänä vuonna noin toukokuulle 2021). Lisätietoja seuran toimistolta: toimisto@futurasociety.fi / 040 5028672.

» » Tutuseuran toiminta covid-aikoina

Seuran tilaisuudet pidetään seuraavina kuukausina lähtökohtaisesti virtuaalisesti. Kesäseminaarin toteutumismuodon osalta seurataan vielä tilannetta, mutta siitä tiedotetaan tarkemmin viimeistään kesäkuussa. Lisätietoja kesäseminaari-kohdassa alla.

» » Suomi TuTuksi: Rejält med lokal mat i framtiden? 21.4.2021
Onsdagen 21.4.2021 kl 15-16 på Zoom
Facebook: www.facebook.com/events/141542451241446

Hur ser matproduktionens och –konsumtionens framtid ut, och kan den bli mer lokal? En dialog om rejäla matframtider med Maria Ehrnström-Fuentes, forskardoktor i företagsledning och organisation vid Svenska handelshögskolan i Vasa samt Marianne Elfving, företagare och administratör för Reko i Ekenäs. Moderator generalsekreterare Hazel Salminen, Sällskapet för framtidsstudier.

Anmäl dig senast 21.4. kl 13 via: http://bit.ly/matframtider210421.
Evenemanget ordnas som en del av den virtuella turnén ”Suomi TuTuksi”, som besöker olika orter i Finland och lyfter fram lokala synpunkter på framtiden.


» » Tutu-sattumakahvit uudella tapaa 21.5.2021

Haluatko jutella muiden tulevaisuusteemoista kiinnostuneiden kanssa? Random Coffee perustuu ajatukseen, että samassa organisaatiossa tai verkostossa toimivat eivät välttämättä törmää muuten kuin organisoidusti – ja siksi on kehitetty tämä pareittain järjestettävä ”kahvitaukokeskustelu”, jossa parit arvotaan ilmoittautuneiden kesken sattumanvaraisesti.
Tutuseuran ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen maaliskuussa järjestämät Random Coffee –tapaamiset eli Sattumakahvit onnistuivat sen verran hyvin, että päätimme pitää pian jo seuraavat, mutta hieman eri tavalla! Tällä kertaa kuitenkin kaikki osallistujat tapaavat yhteisessä Zoom-tilaisuudessa, jolloin arvottava pari selviää vasta itse tilaisuudessa.
Aika ja paikka: pe 21.5.2021 klo 12.00-12.45 Zoomissa.

Koska mukana on myös kansainvälisen taustan omaavia tutkijoita ja opiskelijoita niin keskusteluja käydään suomeksi, englanniksi ja haluttaessa myös ruotsiksi – tapahtuman alussa kukin voi ilmaista omat kielitoiveensa.
Lue tästä lisää: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/sattumakahvit ja ilmoittaudu mukaan: http://bit.ly/RandomCoffee210521 viim. pari tuntia ennen tilaisuuden alkamista, jotta ehdit saada linkin!

Osallistuminen on rajattu seuran jäsenille sekä Tutukeskuksen henkilökunnalle ja opiskelijoille.


» » Kesäseminaari ja Tapio Tammisen muistoseminaari

Ennakkotietona: seuran kesäseminaari järjestetään tänä vuonna kaksiosaisena: pe 20.8. pidetään Futuran entisen päätoimittajan, Tapio Tammisen muistoseminaari todella mielenkiintoisista aiheista (mm. nationalismi, myytit ja uskonto) ja la 21.8. vietetään jäsenille suunnattua visiopäivää. Lisätietoja lähetetään erikseen kun ohjelma ja pandemiatilanne tarkentuu. Laita ajankohta kuitenkin jo kalenteriin!


» » Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa

Tulevaisuuspajat 2021 – Suomi TuTuksi tilaisuus avasi 17.02.2021 Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Suomi TuTuksi -virtuaalikiertueen ja Tutuhesan Tulevaisuuspajatoiminnan 2021. Tilaisuudessa esiteltiin ja työstettiin vuorovaikutteisesti Tulevaisuuspajojen 2021 aiheita ja toteutusta. Tulevaisuuspajojen tavoitteena on tukea tulevaisuuden kannalta merkittävien hankkeiden onnistumista. Lisätietoa Tulevaisuuspajoista: www.tutuseura.fi/paikallistoiminta/helsinki/pajat

Tulevaisuuspajojen kannalta keskeiset hankkeet:
– Kestävä kaupunki -ohjelma: https://www.kestavakaupunki.fi/fi-FI
– Kansallinen tekoälyohjelma AuroraAI: https://vm.fi/tekoalyohjelma-auroraai
– AIKluusio Feeniks: https://feenikshanke.fi/toiminta/media/

Kevätkaudella jatketaan Tulevaisuuspajojen työstämistä verkossa ja valmistellaan perinteisten teematilaisuuksien toteuttamista syksyllä.

Tutuhesan sähköpostilistalla viestitään kiinnostavista tilaisuuksista ja tietolähteistä sekä nostetaan esiin ajatuksia tulevaisuuden parantamiseksi ja käydään niistä keskustelua. Listalle voivat liittyä kaikki seuran jäsenet paikkakunnasta riippumatta. Liittyminen listalle: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com

Tutuhesalla on myös ryhmä Facebookissa, seuran sivujen alla: www.facebook.com/groups/472422463693357. Liity mukaan keskustelemaan pääkaupunkiseudun tutu-teemoista ja –tapahtumista!

Lisätietoja Tutuhesan toiminnasta: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com

Tutuhesalla on myös ryhmä Facebookissa, seuran sivujen alla: www.facebook.com/groups/472422463693357. Liity mukaan keskustelemaan pääkaupunkiseudun tutu-teemoista ja –tapahtumista!

» » Joensuun toimintaryhmä

Iloisia uutisia: Joensuun ryhmä on aktivoitumassa! Ensimmäinen tilaisuus järjestetään 19.5.20201 osana Suomi TuTuksi –virtuaalikiertuetta. Lisätiedoista tiedotetaan otsikon ja puhujan vahvistuttua. Lisätietoja: Lasse Neuvonen (lasse.neuvonen@outlook.com).

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org). Pandemiatilanteesta johtuen pajat järjestetään vain verkossa (https://link.otavia.fi/delfoi).
Seuraavat pajat: 9.-10.4., 14.-15.5. ja 11.-12.6.2021

Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta http://otavanopisto.fi/delfoi-koulutus. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

» » Pirkanmaan toimintaryhmä

Pirkanmaan toimintaryhmä on viimeisen parin vuoden aikana järjestänyt lähes 20 tilaisuutta yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa. Nyt ryhmä hakee uusia ideoita ja niiden toteuttajia mukaan paikallistoimintaryhmäämme. Millainen tulevaisuustoiminta sinua kiinnostaa ja mitä haluat olla itse järjestämässä? Mistä tulevaisuusaiheista haluaisit puhua tai auttaa järjestämään tilaisuuden? Ilmoittele itsestäsi ja kerro ajatuksistasi – tehdään toiminnasta meidän näköistä!
Myös yksittäisten tilaisuuksien järjestäjiä ja/tai alustajia haetaan, eli jos sinulla on idea työpajasta tai menetelmästä, jonka testaamiseen haet osallistujia, niin tämä voisi olla hyvin toimiva alusta sille.  Lisätiedot: Tero Villman (tutuseura.pirkanmaa@gmail.com)

Keskustelua ja tilaisuuksien suunnittelua varten on olemassa Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/566849483723780/ (Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet). Liity mukaan!

Toimintaryhmän yhteyshenkilönä toimii Tero Villman (tutuseura.pirkanmaa@gmail.com).

» » Turun toimintaryhmä – Tutu-Turku

Turun seudun toimintaryhmä Tutu-Turku järjestää Tulevaisuustorstai-tilaisuuden 15.4.2021 klo 17-19 (Zoomissa), jolloin KTT, futurologi Elina Hiltunen alustaa otsikolla Ajatuksia tulevaisuudesta. Tämän jälkeen on aikaa myös yleisökeskustelulle. Moderaattorina toimii Leena-Maija Laurén Tutu-Turun tiimistä. Huom! Ilmoittauduthan viimeistään 13.4. os. toimisto@futurasociety.fi (+viestin otsikkoon tilaisuuden nimi!) niin saat tarkemmat sisäänkirjautumistiedot!

Facebook-tapahtuman linkki: https://www.facebook.com/events/1069451896883014

» » Tapahtuu muualla (virtuaalisesti)

International Futures Conference: Learning Futures – Futures of Learning
8-9 June, 2021, online
Organised by the Finnish Futures Research Centre. For more info, see: https://futuresconference2021.com


» » Kirjoittajakutsu: Futura 4/2021 Kriisitietoisuus ja tulevaisuusresilienssi

Futura 4/2021 -numeron teemana on Kriisitietoisuus ja tulevaisuusresilienssi, ja sen vierailevina päätoimittajina toimivat seuran varapuheenjohtaja, emeritaprofessori Sirkka Heinonen (Turun yliopisto)  ja apulaisprofessori Saija Toivonen (Aalto-yliopisto).

Kutsumme kirjoittajia tarkastelemaan monipuolisesti ja laaja-alaisesti kriisitietoisuutta ja tulevaisuusresilienssiä eli kykyä selviytyä kriiseistä. Ne ovat ennakoinnissa ja tulevaisuudentutkimuksessa yhä tärkeämmäksi nousevia strategisia osa-alueita ja osaamisen kehittämisen lajeja. Kriisit ovat olleet osa yhteiskuntien elämää niin ennen, nyt kuin tulevaisuudessakin. Nykyisessä alati muuttuvassa VUCA-maailmassamme (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) kriisejä on monenlaisia (taloudellisia, ekologisia, poliittisia, ideologisia, teknologisia ja yhteiskunnallisia) ja monentasoisia (yksilö, yhdyskunta, yhteiskunta, ihmiskunta) ja niitä voi lähestyä monesta eri näkökulmasta. Kriisejä voi ennakoida, niitä voi pyrkiä ehkäisemään, niiden vaikutuksia ja yhteisvaikutuksia voi ennakoida ja analysoida, niiden kanssa voi pystyä elämään ja niistä selviytymiseen voi valmistautua. Kriisin käsitettä ja kriisejä voi purkaa tunnistamalla niihin sisältyviä mahdollisuuksia ja positiivisten ratkaisujen siemeniä.

Haemme avoimesti ja eri tieteenaloilta ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen yhteisöä kiinnostavia kriisitietoisuutta ja/tai tulevaisuusresilienssiä käsitteleviä vertaisarvioitavia artikkeleita, artikkeleita, katsauksia, kirja-arvosteluja ja muita vapaamuotoisempia kirjoituksia. Kirjoituksissa tulisi käyttää tulevaisuudentutkimuksen lähteitä. Kirjoitusohjeet: https://www.tutuseura.fi/wp-content/uploads/2011/10/Futuran_ohjeita_kirjoittajille-2.pdf.

Jos kiinnostuit ota yhteyttä: sirkka.heinonen@utu.fi ja saija.toivonen@aalto.fi. Tähän numeroon 4/2021 ehdotettavat tekstit ja abstraktit lähetetään FUTURA-lehden toimituksen portaaliin (työn alla, linkki ilmoitetaan myöhemmin).

Vertaisarvioitavien artikkeleiden määräpäivä on 15.9.2021 ja muiden tekstien 1.10.2021. Vertaisarvioitavien ja tavallisten artikkelien osalta pyydetään lähettämään ensin maks 250 sanan abstrakti, määräpäivä on 15.6.2021.

» » Kirjoittajakutsu: Tulevaisuusblogi.fi

Seuran uudessa Tulevaisuusblogissa on jo ilmestynyt monta tekstiä eri aiheista, uusimpana esim. turvattomasta tulevaisuudesta, vaikuttavista tulevaisuusteoista ja tulevaisuuden työntekijän hyvinvoinnista. Blogin tarkoituksena on toimia alustana monipuoliselle tulevaisuussuuntautuneelle keskusteluille, Futura-lehden kaveriksi ja täydentäjäksi. Futura-lehdessä julkaistaan tieteellisiä artikkeleita ja katsauksia, ja blogiin tulee lyhyempiä, kevyempiä tekstejä. Tulevien tekstien aiheina ovat mm. yritysennakointi, taide, koululaisen näkökulmat, ruoantuotanto, musiikki. Jos kirjoittaminen kiinnostaa, niin ota yhteyttä: tulevaisuusblogi@gmail.com! Otamme mieluusti vastaan sekä ehdotuksia aiheiksi että innostuneita kirjoittajia!

» » Linkkivinkit

Tiedeklubi 17.12.2020: Totta vai valhetta – rajanvetoa ennen ja nyt – podcast julkaistu:
Joulukuun 2020 Tiedeklubissa toimittaja Helen Partti haastatteli poliittisen historian tutkija Timo R. Stewartia valeista, emävaleista ja vaihtoehtoisista faktoista. Nyt haastattelu on julkaistu podcastina: https://soundcloud.com/user-204410129/tiedeklubi-17122020-totta-vai-valhetta-rajanvetoa-ennen-ja-nyt

Tiedeklubit kuuluvat Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) Tiedettä kaupungissa -tapahtumiin. Klubien ohjelma syntyy yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.

Tulevaisuudentutkimuksen väitöskirjoja Suomessa
Tulevaisuudentutkimuksen VerkostoAkatemia ylläpitää listaa tulevaisuudentutkimuksen orientaation omaavista väitöskirjoista, jotka on tehty johonkin suomalaiseen yliopistoon. Väitöskirjat luovat kuvaa tiedonalan edistymisestä Suomessa. Lista: https://tva.utu.fi/mita-on-tulevaisuudentutkimus/vaitoskirjat. Voit myös lähettää lisäyksiä listalle: tva@utu.fi.

» » Tutu-lukemista

Ketonen-Oksi, Sanna (2020): Developing organisational futures orientation – a single case study exploring and conceptualising the transformation process in practice. Teoksessa: IEEE Transactions in Engineering Management. DOI: 10.1109/TEM.2020.3038283

» » Futura 1/2021 ja 2/2021 sekä Futurinfo 3/2021

Seuraava Futura-lehti, 1/2021, ilmestyy huhti-toukokuussa teemalla Taide ja tulevaisuus. Numero 2/2021 teemalla Yritysennakointi ilmestyy kesällä.
Seuraava Futurinfo-jäsenkirje 3/2021 ilmestyy syyskuun alussa.


Hyvää kevättä!

Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.