Futurinfo 2/2018

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje         4.4.2018

» Kevätkokous ja –alustus sekä kirjanjulkistaminen 19.4.2018
» Kaupunkitutkimuksen päivät 2018
» Kesäseminaari Yhteiskunnallisista visioista 24.-25.8.2018
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Keski-Suomen toimintaryhmä
» Kuopion toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Turun toimintaryhmä
» Pirkanmaan toimintaryhmä
» Tapahtuu Suomessa
» Tutu-julkaisuja
» Linkkivinkit
» Seuran jäsenrekisteri vaihtuu
» Tutu-opintoja
» Tulevaisuuspäivä kouluissa 18.4.2018
» Futura 1-2/2018 sekä Futurinfo 3/2018

 

*

» » Kevätkokous ja –alustus sekä kirjanjulkistaminen 19.4.2018

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kevätkokous pidetään torstaina 19.4.2018 klo 18 alkaen Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Kokouksen jälkeen noin klo 19 prof. Markku Wilenius Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta pitää kevätkokousalustuksen otsikolla ”Pentti Pentin jälkeen – Malaskan ajattelun vipuvoimasta”. Samassa yhteydessä julkistetaan Pentti Malaskan elämäkerran englanninnos: ”Pentti Malaska: A Visionary and Forerunner”. Kirja julkaistaan seuran Tulevaisuussarjassa ja sen ovat toimittaneet Laura Pouru, Markku Wilenius, Karin Holstius ja Sirkka Heinonen.

Varsinainen kutsu lähetetään erikseen. Kokous on vain jäsenille, mutta alustukseen ja julkistamistilaisuuteen saa mieluusti kutsua mukaan myös ei-jäseniä! Ilmoittautumiset 14.4. mennessä: tutuseura@gmail.com. Tervetuloa!

» » Kaupunkitutkimuksen päivät 2018

Vuoden 2018 Kaupunkitutkimuksen päivät, jota seurakin on ollut mukana suunnittelemassa, järjestetään otsikolla Vaihtoehtojen kaupunki 3.-4.5.2018 Tieteiden talossa Helsingissä. Työryhmäkuvaukset löytyvät osoitteesta www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net/tyoryhmat ja ilmoittautuminen: www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net/ilmoittautuminen. Ilmoittautuminen on auki 23.4 asti.

*
Päivien pääohjelman lisäksi järjestetään myös Kaupunki uusin silmin –työpaja opinnäytetyöntekijöille 2.5.2018. Työpajan tavoitteena on yhdistää kaupunkitutkimuksesta kiinnostuneita opinnäytetyöntekijöitä eri korkeakouluista keskustelemaan aihepiiristä, siihen liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisuista. Samalla se tukee kaupunkitutkijoiden verkostoitumista ja yhteistyötä. Työpajaa ei ole rajattu tiettyyn oppiaineeseen, tutkimussuuntaan, aikakauteen tai alueeseen, vaan haluamme koota yhteen mahdollisimman monenlaisia näkökulmia. Lähtökohtana on, että osallistujat esittelisivät tutkimuksensa näkökulmia tai alustavia tuloksia oman tutkimusalansa viitekehyksessä. Esitykset voivat tarkastella esimerkiksi tutkimusmenetelmien tai -ongelmien suhdetta tämän tutkimusalan traditioihin ja lähestymistapoihin. Esitysten pituus on 15–20 minuuttia. Ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä enintään kahden sivun mittainen työpaperi järjestäjille viimeistään 10.4.2018 osoitteeseen skts@kaupunkitutkimuksenseura.fi. Työpajan osallistumismaksu on 10 €, joka sisältää kahvitarjoilun.

Työpajan Facebook-tapahtumasivu: https://www.facebook.com/events/1816961031661416.


» »
Kesäseminaari Yhteiskunnallisista visioista 24.-25.8.2018

Tämän vuoden kesäseminaarimme luotaa yhteiskunnallisia visioita. Seminaari järjestetään 24.-25.8. Otavalla, Mikkelin lähellä, yhteistyössä Otavan Opiston kanssa. Ohjelma täydentyy kevään mittaan, ja lisätietoja päivitetään sivulle: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/kesaseminaari/kesaseminaari-2018. Tervetuloa mukaan pohtimaan yhteiskunnallisia, yksilöllisiä ja yhteisöllisiä tulevaisuuksia!

 

» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa

Tilaisuudet ovat avoimia sekä maksuttomia ja jos ei muuta mai­nita, niin ne pidetään Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki.

 

Tiistaina 10.4.2018 sali 505 klo 17-20

Aluekehityksen tulevaisuus, alustaja emeritusprofessori Heikki Loikkanen, kommentoija aluekehitysneuvos emeritus Matti Sippola, juontaja Arto Salmela.

Syksy 2018:

Tiistaina 11.9. Sali 505: Tulevaisuuden uhat

Tiistaina 25.9. Sali 404: Teollisuuden tulevaisuus

Tiistaina 9.10. ja 23.10. Sukupolvien kuilu: kahden seminaarin ongelma- ja ratkaisuharjoitus
9.10. sali 505: ”Mitä olemme töpänneet”
Osallistujat pohtivat oman kokemuksensa perusteella, mitä isoja tai pieniä asioita olisi ollut tarve tehdä toisin
23.10. sali 404: ”Näinhän se piti tehdä
Nuorisoryhmä esittää omat ratkaisuhahmotelmansa esitetyille kysymyksille

Tiistaina 6.11. Sali 505: Luokattomuus tulevaisuudessa

Tiistaina 20.11. Sali 505: Kaivosteollisuuden tulevaisuus

Jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan tulevia tilai­suuk­sia, niin seuraava suunnittelupalaveri järjestetään lou­nas­ta­paamisena ti 11.9.2018 klo 13:30 ravintola Kiilassa. Tervetuloa!

Lisätietoja: Matti Leskinen: matti.leskinen@iki.fi.

Tutuhesan sähköpostilista: http://groups.yahoo.com/group/tutuhesa/messages
Blogi: http://tutuhesa.blogspot.com/

 

» » Keski-Suomen toimintaryhmä

Keski-Suomen paikallistoimintaryhmä etsii uutta vetäjää tai pientä vetäjäryhmää toiminnan koordinointiin – jos kiinnostaa niin ota yhteys seuran toimistoon: toimisto@futurasociety.fi.

 

» » Kuopion toimintaryhmä

Kuopion paikallistoimintaryhmän Facebook-ryhmä löytyy nimellä ”Tulevaisuuden tutkimuksen seura Kuopion toi­min­ta­ryhmä” ja sähköpostilla saat yhteyttä vetäjä Ari Paanalaan: ari.paanala(at)gmail.com. Ryhmällä on myös Savotutu-lista, jolle pääset laittamalla viestiä Arille.

 

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa Otavan Opiston auktorisoiman todistuksen. Ilmoittautuminen koulutukseen tapahtuu Otavan Opiston ilmoittautumislomakkeella. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät kaksipäiväiset pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristö (www.edelphi.org).

Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston koulutuskalenterista http://www.otavanopisto.fi/koulutuskalenteri/tulevaisuudentutkimus—delfoi-koulutus-2018. Seuraavat pajat: 12.4.2018 yhdessä XAMK:in kanssa, 18.4.2018 (optio 19.5.), 15.6.2018 (optio 16.6.). Lisätietoja: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.

 

» » Turun toimintaryhmä

Turussa järjestetään kevään aikana alustustilaisuuksia kahdessa paikassa: 

ElektroCity Werstaassa (Tykistökatu 4 B, 5. krs):

To 26.4.2018 klo 17.30-19 Uusiutuvan ja kestävän ener­gi­an tulevaisuuksista maailmassa, alustus professori, industrial futurist Jyrki Kettunen, Da Wo Oy.

Ilmoittautuminen viimeistään tilaisuutta edel­tä­vä­nä päivänä (tarjoilun mitoittamiseksi): tarja.meristo@laurea.fi.

* 

Ravintola Koulussa, Eerikinkatu 18, Turku (ei ennakkoilmoittautumista):

15.5.2018 klo 17.00 Suomalaisen puurakentamisen asema, mahdollisuudet ja uusimmat esimerkit
Arkkitehti, TkT ja professori Markku Karjalainen, Tampereen teknillinen yliopisto

Tervetuloa!

  

» » Pirkanmaan toimintaryhmä

Pirkanmaan paikallistoimintaryhmä etsii uusia aktiiveja mukaan toimintaan – jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan ensi kevään tilaisuuksia, niin ota yhteys Päivi Ojaseen: paivi.m.ojanen@gmail.com.

  

» » Tapahtuu Suomessa

Suomesta älykkään sähköistyksen mallimaa
25.4.2018, Heureka, Vantaa
Sähköistyksen tulevaisuutta luotaava seminaari. Lisätietoja: http://www.hyvinvointiasahkolla.fi/tapahtumat/seminaari-25-4-2017.

*
Strategic Foresight Summit 2018 – Best Practices for Aligning Your Organization with the Future 
12.-13.6.2018, tapahtumahotelli HUONE, Jätkäsaari, Helsinki
Tämä englanninkielinen seminaari on suunnattu johtajille ja ammattilaisille, joiden työhön kuuluu tulevaisuuden pohtiminen oman organisaation kannalta. Case-esiintyjinä parhaista käytännöistä strategia- ja foresight-työssä ovat mm. Fiskars, Business Finland, Gemic sekä NormannPartners. Muutenkin kovatasoisen puhujakaartin lisäksi Foresight-alan huippunumi, Sohail Inayatullah saapuu Suomeen. Hän esiintyy seminaarissa puhujana ja panelistina, ja vetää 13.6. myös Foresight-asiantuntijoille suunnatun workshop-päivän ’Futures Thinking and Strategy Development 2030’ .
Early bird -alennus (20 %) on voimassa huhtikuun loppuun asti! Lisätietoja ja ilmoittautuminen.

*
Summer conference: Energizing Futures – Sustainable Development and Energy in Transition
13–14 June 2018, Tampere, Finland
More information: www.futuresconference.fi/2018 and futuresconference@utu.fi.

*
AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät 2018: koulutus ja työelämän muutos
28.-29.11.2018, Espoo
Suomalainen työelämä ja ammatillinen koulutus elävät historiallisesti suurinta murroskauttaan ja aikuiskasvatuksen tutkimus taistelee elintilastaan tutkimusrahoituksen viidakossa. Tulevia työelämän osaajia on koulutettava digitaaliset tietojärjestelmät ja teknologiat hallitseviksi, sisäisiksi yrittäjiksi. Etenemmekö radikaalissa koulutusuudistuksessa turvalliseen suuntaan ja säilyykö optimistinen asenteemme korkeatasoiseen opiskeluun, opettamiseen ja tutkimukseen vielä tuleville sukupolville? Miten turvataan ammattikasvatuksen tutkimuksen asema tulevaisuudessa?

Näihin kriittisiin kysymyksiin haetaan vastausta seuraavilta AMK- ja Ammatillisen koulutuksen tutkimuspäiviltä, joihin muidenkin oppilaitosmuotojen tutkijat ovat tervetulleita. Tämän vuoden tutkimuspäivien teemoissa risteilevät tulevaisuuden työelämän ammatit, muuttuva elinkeinoelämä sekä koulutuksen tulevaisuudennäkymät.

Järjestäjinä Omnia ja Ammatillisen koulutuksen tutkimusseura OTTU ry.

Huom! Call for Abstracts on auki 31.5.2018 asti. Lisätietoja: https://www.omnia.fi/tietoa-omniasta/tutkimustoiminta/amk-ja-ammatillisen-koulutuksen-tutkimuspaivat-2018/call-abstracts.

 

» » Tutu-julkaisuja

  • Heinonen, Sirkka, Juho Ruotsalainen & Joni Karjalainen, Joni (2017): Transformational Energy Futures. Neo-Carbon Energy Societal Scenarios. FFRC eBOOK 10/2017. Finland Futures Research Centre, University of Turku. 69 p. www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/julkaisut/e-tutu/Documents/eBook_10-2017.pdf.
  • Meristö, Tarja & Laitinen, Jukka (2017): Utopiaa ja realismia: skenaariotarkastelu tulevaisuuden energiatehokkaista asuinalueista. Teoksessa Vanhamäki S. & E. Korpijaakko E. (toim.) (2017): Näkökulmia energiatehokkuuteen ja tulevaisuuden asuinalueisiin: ELLI – Energiatehokkuudella ja asuinaluekohtaisella energiantuotannolla lisää Cleantech-liiketoimintaa -hankkeen tuloksia. Lahden ammattikorkeakoulun julkaisusarja, osa 30.
  • Heinonen, Sirkka, Samuli Honkapuro, Joni Karjalainen, Tiina Koljonen, Juho Ruotsalainen & Lassi Similä (2017): Final Neo-Carbon Energy Countdown – Ready for Renewables. FFRC eBOOK 11/2017. Finland Futures Research Centre, University of Turku. 40 p. www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/julkaisut/e-tutu/Documents/eBook_11-2017.pdf.

 

» » Linkkivinkit

Kohti seuraavaa sataa -tilaisuudessa 12.3.2018 prof. Kalle-Antti Suominen puhui uusista teknologioista, alustus katsottavissa VNK:n YouTube-kanavalla: https://www.youtube.com/watch?v=NNQoXeNOGIc. Tämän videon lisäksi kanavalla on paljon muutakin mielenkiintoista katsottavaa!

*
Seuran toimistollakin muutama vuosi sitten avustajana toiminut Timo Bergman on kirjoittanut blogitekstin pohjautuen SOSTE:lle tekemäänsä selvitykseen järjestöjen ennakoinnin menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuuden odotuksista: www.soste.fi/ajankohtaista/jarjestot-tulevaisuuden-kynnyksella.html.

*
Invalidiliiton blogissa esitellään prof. Sirkka Heinosen ESKE:n 14.3.2018 verkostoseminaarissa pitämää esitelmää Esteettömyyden ja saavutettavuuden merkitys tulevaisuudessa: www.invalidiliitto.fi/blogit/katse-esteettomaan-tulevaisuuteen.

*
TVA:n 20-vuotisjuhlaseminaarin esitykset on katsottavissa netistä: www.utu.fi/fi/yksikot/tva/ajankohtaista/Sivut/tva-20.aspx.

  

» » Seuran jäsenrekisteri vaihtuu

Seura ottaa huhtikuussa käyttöön sähköisen jäsenrekisterijärjestelmän, FloMembers:in (http://flomembers.fi). Toivomme, että kaikki jäsenet tarkistaisivat, että seuralla on tiedossa ajan tasalla olevat yhteystiedot (s-posti ja paperipostiosoite). Uuden järjestelmän myötä laskutukset helpottuvat, ja jäsenet voivat jatkossa päivittää tietonsa itse suoraan järjestelmään. Kevätkokouksessa keskustellaan siitä, poistetaanko aiemmin käytössä ollut passiivijäsenyysmahdollisuus uuden, toukokuussa voimaan tulevan henkilörekisterilain myötä.

 

» » Tutu-opintoja

Tutu-kesäopintoja Tampereella! Petri Kylliäinen (petri.kylliainen@uta.fi) opettaa tänä kesänä englanninkielisen kurssin ”Global Challenges to the Future of Welfare States” (5 ECTS) Tampereen yliopistossa. Kurssi on maksuton JOO-opiskelijoille, muille 500 e.

Kurssikuvaus: The course widens students knowledge on the global challenges of the welfare states. It empowers students in value analysis of the political and economic challenges of the welfare states. As an element of futures studies the students will learn holistic analysis of the present and future challenges of the welfare states.

Lisätietoja: www.uta.fi/admissions/social-sciences.

 

» » Tulevaisuuspäivä kouluissa 18.4.2018

Tulevaisuuspäivä on tulevaisuudentutkimukseen perustuva monialainen tulevaisuusoppimisen teemapäivä, joka on tarkoitettu kaikille Suomen kouluille alakoulusta lukioihin. 18.4.2018 sitä vietetään ensimmäistä kertaa! Tulevaisuuspäivänä lapset ja nuoret pääsevät harjoittelemaan tulevaisuudentutkimukseen menetelmiä ja taitoja, joilla he voivat osallistua oman ja yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten tulevaisuuslukutaitoa ja luottamusta siihen, että he pärjäävät minkälaisessa tulevaisuudessa tahansa – riippumatta siitä, minkälaisia nopeita ja yllättäviä muutoksia se tuo mukanaan.
Lisätietoja: https://tulevaisuuspaiva.fi.

Tutustu myös Tutuseuran hallituksen jäsenten Laura Pouru (Tulevaisuuden tutkimuskeskus) ja Otto Tähkäpää (Tulevaisuuskoulu) tulevaisuuslukutaitoa käsittelevään tekstiin SITRA:n blogissa: www.sitra.fi/blogit/kaikki-tarvitsemme-tulevaisuuslukutaitoa.

 

» » Futurat 1-2/2018 sekä Futurinfo 3/2018

Seuraavat 100 vuotta –teemainen Futura-lehti 1/2018 on juuri menossa painoon ja seuraava, englanninkielinen Futura 2/2018, ilmestyy kesäkuussa tee­mal­la WORK2017 (työ-teemaiseen konferenssiin perustuen).

Seu­raava Futurinfo-jäsenkirje 3/2018 ilmestyy syyskuussa.

 

Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

 

Hyvää kevättä,

Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.