Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje             15.2.2021

» Uusi jäsenrekisteri: FloMembers!
» Tutuseuran toiminta COVID-aikoina
» Tulevaisuusviikko 1.-7.3.2021: World Future Day, Sattumakahvit ja Tulevaisuuspäivä
» Ennakkotieto: Seuran kevätkokous 26.4.2021
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Pirkanmaan toimintaryhmä
» Turun toimintaryhmä – Tutu-Turku
» Tapahtuu Euroopassa (virtuaalisesti)
» Kirjoittajakutsu: Futura 2/2021 sekä 3/2021
» Malaska-palkinto v. 2019-20 valmistuneelle opinnäytetyölle
» Scifi-kirjoituskilpailu (DL 15.3.)
» Menneet tilaisuudet: syyskokous ja pikkujoulut (Tulevaisuusklassikko-keskustelu)
» Linkkivinkit
» Futuralla uusi päätoimittaja
» Futura 4/20 Ihmiskeskeiset ja innovatiiviset julkiset palvelut –numero verkossa
» Futura 1/2021 sekä Futurinfo 2/2021


» » Uusi jäsenrekisteri: FloMembers!

Seura on ottanut käyttöön uuden jäsenrekisterin FloMembers-palvelussa, ja jäsenistölle lähetetään lähiaikoina jäsentilin aktivointilinkki suoraan palvelusta (lähetysosoitteesta flomembers@floapps.com – merkitsethän sen tarvittaessa sähköpostiohjelmaasi ”turvalliseksi” lähettäjäksi, etteivät kaikki viestit joudu roskapostilaatikkoon!). Tämän tietoturvallisen jäsenrekisterin tarjoaa suomalainen IT-yritys Flo Apps Ltd. Palvelun kautta tullaan jatkossa lähettämään jäsenmaksulaskut sekä jäsenviestit ym.

Voit halutessasi aktivoida viestissä saamasi henkilökohtaisen linkin kautta tilisi, josta pääset esim. tarkistamaan yhteystietosi ja jäsenmaksutilanteesi, päivittämään asiasanojasi (jos haluat, että tarvittaessa lähetämme yhteystietosi kun saamme alustajapyyntöjä ym.), sekä näkemään oman viitenumerosi, jolla pääset lukemaan Futuraa Lehtiluukku.fi-palvelussa. (Tästä lisää myöhemmin.)

Jos et halua käyttää tiliäsi niin voit jättää Flomembers-viestin huomiotta. Suosittelen kuitenkin ainakin tutustumaan palveluun!

Lisätietoja palvelusta sekä sen toimittajayrityksestä: http://flomembers.fi. Myös seuran toimistolta saa lisätietoja.


» » Tutuseuran toiminta covid-aikoina

Seuran tilaisuudet pidetään seuraavina kuukausina lähtökohtaisesti virtuaalisesti. Nyt voit kätevästi osallistua kaikkiin tilaisuuksin kotisohvalta! Pysykää terveinä ja nauttikaa kauniista talvisäästä!


» » Tulevaisuusviikko 1.-7.3.2021

Maaliskuun ensimmäinen viikko tulee olemaan varsinainen Tulevaisuusviikko:

WORLD FUTURE DAY ma 1.3. viikon polkaisee käyntiin kansainvälinen World Future Day jolloin voi mm. osallistua nettikeskusteluihin muiden tutu-kiinnostuneiden kanssa eri puolilta maailmaa: http://www.millennium-project.org/world-future-day-24-hour-round-the-world-conversion-on-the-future. Suomalaisten tulevaisuudesta kiinnostuneiden toivotaan tulevan mukaan klo 12 Suomen aikaa, mutta toki keskusteluun voi liittyä milloin vain vuorokauden kestävän tapahtuman aikana!

RANDOM COFFEE –tapaamiset ympäri Suomea!
Samana päivänä käynnistyvät myös Tutuseuran ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen yhdessä järjestämät Random Coffee –tapaamiset eli Sattumakahvit! Haluatko jutella muiden tulevaisuusteemoista kiinnostuneiden kanssa? Random Coffee perustuu ajatukseen, että samassa organisaatiossa tai verkostossa toimivat eivät välttämättä törmää muuten kuin organisoidusti – ja siksi on kehitetty tämä pareittain järjestettävä ”kahvitaukokeskustelu”, jossa parit arvotaan ilmoittautuneiden kesken sattumanvaraisesti.

Koska mukana on myös kansainvälisen taustan omaavia tutkijoita ja opiskelijoita niin keskusteluja käydään suomeksi, englanniksi ja haluttaessa myös ruotsiksi – ja ilmoittautuessaan voi valita omat kielitoiveensa.

Lue tästä lisää: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/sattumakahvit ja ilmoittaudu mukaan: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=10441 viim. 28.2.2021! Saat heti seuraavana päivänä lisätietoja sekä Random Coffee –kaverisi yhteystiedot.

SUOMEN TULEVAISUUSPÄIVÄÄ vietetään pe 5.3. ympäri maata kaikenlaisissa tulevaisuudesta kiinnostuneissa organisaatioissa! Sinäkin voit järjestää omannäköisesi tilaisuuden Tulevaisuuspäivänä! Lue lisää: www.tulevaisuuspaiva.fi.


» » Ennakkotieto: seuran kevätkokous 26.4.2021

Seuran kevätkokous pidetään ma 26.4.2021 klo 18.00. Pandemiatilanteesta johtuen kokous järjestetään vahvasti virtuaalisesti, mutta tarkemmat tiedot lähetetään jäsenistölle huhtikuun alussa. Kokouksen jälkeen noin klo 19:15alkaa vuosikokousalustus, jonka otsikko ja alustaja vahvistuvat myöhemmin. Vuosikokouskutsut lähetetään sähköpostitse niille, joiden sähköpostiosoite on seuran rekisterissä; muille jäsenille vuosikokouskutsu lähetetään postitse.


» » Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa

Tulevaisuuspajat-esittely 17.2.2021 klo 17 – 18:30 (Zoom)
Tilaisuus avaa Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Suomi TuTuksi -virtuaalikiertueen ja Tutuhesan Tulevaisuuspajatoiminnan 2021. Tilaisuudessa esitellään ja keskustellaan Tulevaisuuspajojen 2021 aiheista ja toteutuksesta. Tilaisuus on avoin ja maksuton. Toivomme ilmoittautumisia 16.2.2021 mennessä sähköpostilla: andershh.jansson@gmail.com.

Tilaisuuden ohjelma ja lisätietoa: https://www.tutuseura.fi/paikallistoiminta/helsinki/pajat. Facebookissa: https://www.facebook.com/events/198137892066872.

Suomi TuTuksi -kiertue on sarja virtuaalisia tilaisuuksia, joita järjestetään kerran kuussa vuoden 2021 loppuun asti. Suomi TuTuksi esittelee paikallista/alueellista ennakointia sekä tulevaisuuden tekemistä eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudun 17.2. tilaisuuden jälkeen tapaamme seuraavaksi Tutu-Turun tilaisuudessa 10.3! (ks. alla)

Lisätietoja Tutuhesan toiminnasta: Erkki Aalto, erkki.aalto@outlook.com Tutuhesan sähköpostilistalla tiedotetaan kiinnostavista tilaisuuksista ja tietolähteistä sekä nostetaan esiin ajatuksia tulevaisuuden parantamiseksi ja käydään niistä keskustelua. Listalle voivat liittyä kaikki seuran jäsenet paikkakunnasta riippumatta. Liity ottamalla yhteyttä Erkkiin!

Tutuhesalla on myös ryhmä Facebookissa, seuran sivujen alla: www.facebook.com/groups/472422463693357. Liity mukaan keskustelemaan pääkaupunkiseudun tutu-teemoista ja –tapahtumista!


» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat

Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org). Pandemiatilanteesta johtuen pajat järjestetään vain verkossa (https://link.otavia.fi/delfoi).
Seuraavat pajat: 5.-6.3., 9.-10.4., 14.-15.5. ja 11.-12.6.2021

Koulutuksen kuvaukseen ja opetussuunnitelmaan voit perehtyä liittymällä ryhmään ”Delfoi-koulutus” http://edelfoi.ning.com/group/delfoikoulutus. Koulutuskuvauksen ja ilmoittautumislomakkeen löydät myös suoraan Otavan Opiston sivuilta http://otavanopisto.fi/delfoi-koulutus. Lisätietoja Mikkelin toiminnasta: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi.


» » Pirkanmaan toimintaryhmä

Seuraavaa tilaisuutta suunnitellaan huhtikuulle.
Keskustelua ja tilaisuuksien suunnittelua varten on olemassa Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/566849483723780/ (Tutuseuran Pirkanmaan jäsenet). Liity mukaan!

Toimintaryhmän yhteyshenkilönä toimii Tero Villman (tutuseura.pirkanmaa@gmail.com).


» » Turun toimintaryhmä – Tutu-Turku

Turun seudun toimintaryhmä Tutu-Turku järjestää 10.3.2021 klo 17-19 osana Suomi TuTuksi –kiertuetta alustustilaisuuden aiheesta Taidetta ja tulevaisuuksia. Alustajana taiteilija, taiteen tohtori Jan-Erik Andersson.

Tätä seuraava tilaisuus on Tulevaisuustorstai 15.4.2021 klo 17-19, jolloin KTT, futurologi Elina Hiltunen alustaa otsikolla Ajatuksia tulevaisuudesta. Tämän jälkeen on aikaa myös yleisökeskustelulle.

Moderaattorina molemmissa tilaisuuksissa toimii Leena-Maija Laurén Tutu-Turun tiimistä. Huom! Ilmoittauduthan viimeistään pari päivää ennen tilaisuutta os. toimisto@futurasociety.fi (+viestin otsikkoon tilaisuuden nimi!) niin saat tarkemmat sisäänkirjautumistiedot!


» » Tapahtuu Euroopassa (virtuaalisesti)

1st Future Trends Workshop by the EU-HYBNET consortium
31 march 2021, online
This first workshop (with a panel and group discussions) will address expected future manifestations of hybrid threats, and their evolving nature coupled with the different points of view that may be expressed as to how current innovations and solutions may or may not apply in tomorrow’s world.
More info & to sign up: https://euhybnet.eu/upcoming-events/1st-future-trends-workshop-ftw/

EU-HYBNET on eurooppalainen ministeriöiden, organisaatioiden ja liike-elämän toimijoiden laaja verkosto, jonka tarkoitus on tuottaa lisätietoa hybridiuhkista ja niihin varautumisesta. Tilaisuuden idea on tarkastella Euroopan turvallisuuden tulevaisuutta eri megatrendien näkökulmista.

*

International Futures Conference: Learning Futures – Futures of Learning
8-9 June, 2021, online
Organised by the Finnish Futures Research Centre. For more info, see: https://futuresconference2021.com


» » Kirjoittajakutsu: Futura 2/2021 sekä 3/2021

Yritysten ennakointi 2/2021
Toimitko ennakoinnin asiantuntijana yrityssektorilla tai teetkö yritysten tulevaisuuskyvykkyyden edistämiseen liittyvää tutkimusta? Työn alla olevassa Futura 2/2021 –lehdessä on teemana ennakointi pk-yrityksissä. Yhdelle tai kahdelle jutulle on vielä tilaa (dl huhtikuun lopulla). Jos kiinnostaa, otathan yhteyttä: sanna@ketonenoksi.com.

Etiikka ja tulevaisuudet 3/2021
Futura 3/2021 -numeron teemana on Ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen etiikka, ja sen vierailevina päätoimittajina toimivat Matti Minkkinen ja Juho Ruotsalainen.

Kutsumme kirjoittajia tarkastelemaan monipuolisesti ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen eettisiä kysymyksiä kuten alan ammattietiikkaa ja ennakointitiedon etiikkaa. Haemme avoimesti ja eri tieteenaloilta ennakoinnin ja tulevaisuudentutkimuksen etiikkaan liittyviä vertaisarvioituja artikkeleita, artikkeleita, katsauksia, kirja-arvosteluja ja muita vapaamuotoisempia kirjoituksia.

Jos kiinnostuit ota yhteyttä: matti.minkkinen@utu.fi ja juho.ruotsalainen@utu.fi. Vertaisarvioitavien artikkeleiden määräpäivä on 1.8.2021 ja muiden tekstien 15.8.2021. Tarkempi kirjoittajakutsu tulee lähiaikoina Futuran sivulle: http://www.tutuseura.fi/julkaisut/futura.


» » Malaska-palkinto v. 2019-20 valmistuneelle opinnäytetyölle

Tulevaisuuden tutkimuksen seura myöntää joka toinen vuosi Malaska-palkinnon tulevaisuudentutkimukseen liittyvälle opinnäytetyölle. Alkuvuodesta 2020 valitaan seuralle ilmoitettujen, vuosina 2019–20 valmistuneiden opinnäytetöiden joukosta palkinnon saava pro gradu -työ, diplomityö tai ammattikorkeakoulun lopputyö tai vastaava päättötyö. 300 euron palkinnon saaja julkistetaan keväällä 2021. Arvioitavaksi lähetetään korkeintaan yksi opinnäytetyö per oppilaitos. Palkittavan työn valitsee seuran hallituksen valitsema tohtorintutkinnon suorittanut henkilö.

Jos vuosina 2019–20 valmistunut lopputyösi liittyy tulevaisuudentutkimukseen joko teemaltaan tai menetelmiltään, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi yhteyshenkilöön (päivittyvä lista löytyy osoitteesta www.tutuseura.fi/seura/huomionosoitukset/malaska-palkinto).

Arviointiin ehtivät mukaan ne lopputyöt, jotka on lähetetty (pdf- tai Word-muodossa) oppilaitoksen yhteyshenkilölle (tai sellaisen puuttuessa seuran toimiston sähköpostiosoitteeseen) 10.3.2021 mennessä. Lisätietoja: toimisto@futurasociety.fi


» » Scifi-kirjoituskilpailu (dl 15.3.)

Tuntuuko, että et saa laittaa mielikuvitustasi kunnolla peliin arkiennakoinnissasi? Nyt on mahdollisuus testata uusiin sfääreihin nousemista, kun aloitteleville kirjoittajille suunnattu tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu Nova järjestetään taas (22. kerran)!

Novellit tulee kirjoittaa suomeksi. Aihe on vapaa, kunhan se liittyy science fictioniin tai fantasiaan. Kisaan voi osallistua useammalla novellilla. Kilpailun deadline on 15.3.2021 klo 23:59.

Kisan järjestävät Turun Science Fiction Seura ry (TSFS), Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry (Stk) ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry (Tutka). Novan sivuilta löytyvät viralliset säännöt ja tarkemmat ohjeet kannattaa lukea läpi, sillä esiraati tai tuomaristo voi hylätä sääntöjenvastaisen novellin.

Lisätietoa: http://tsfs.fi/?toiminta/nova.html tai kisan sihteeriltä: Kirsi Saaros, sarin.saaros(at)gmail.com


» » Menneet tilaisuudet: syyskokous ja pikkujoulut (Tulevaisuusklassikko-keskustelu)

25.11.2020 pidettiin seuran syyskokous, jossa valittiin hallitukseen erovuoroisten tilalle kaudelle 2021-22 varsinaisiksi jäseniksi Erkki Aalto, Anne Hakala, Sofi Kurki ja Tero Villman sekä varajäseniksi Kirsi Kellokangas, Päivi Luna, Max Stucki ja Toni Stubin. Onnittelut uusille hallituslaisille sekä kiitos myös kaikille ehdokkaille – oli ilahduttavaa nähdä, että seuran hallitustyöskentely kiinnostaa niin monia!

Seuran syyskokouksen jälkeen FT, erikoistutkija Matti Minkkinen alusti aiheesta ”Digitalisaation jaetut mielikuvat: kriittis-analyyttinen tulevaisuudentutkimus apuna muutoksen ymmärtämisessä”. Luento löytyy seuran YouTube-kanavalta (Tutuseura): https://youtu.be/BBj25sPd5sA.

*

Etkö päässyt joulukuussa seuraamaan Tulevaisuusklassikko-keskustelua, jossa käsiteltiin Yrjö Seppälän kirjaa ”84 tuhatta tulevaisuutta”? Nyt voit katsoa tämän Sofi Kurjen, Osmo Kuusen ja Matti Minkkisen keskustelun Sirkka Heinosen alustamana suoraan seuran YouTube-kanavalla! https://youtu.be/9s_TO6tbbMA. Kirjan voit ladata itsellesi täältä: https://www.tutuseura.fi/wp-content/uploads/2013/03/84_tuhatta_tulevaisuutta.pdf. Erityiskiitos Gaudeamukselle sekä Yrjö Seppälän lapsille tämän avoimen näköispainoksen mahdollistamisesta!


» » Linkkivinkit

Seuran Helsingin toimintaryhmää eli Tutuhesaa luotsaa Erkki Aalto. Nyt korona-aikaan hän on säännöllisesti kerännyt ja lähettänyt sähköpostilistalle vinkkejä virtuaalitapahtumista ja -materiaaleista. Kiitos Erkki!

Jos haluat liittyä tutuhesa-listalle ja vastaanottaa näitä vinkkejä sekä osallistua tulevaisuusaiheisiin keskusteluihin, lähetä viestiä: erkki.aalto@outlook.com.

Tässä esimerkkinä yksi linkkivinkkikooste:

* Helsingin yliopiston monipuolista tarjontaa verkossa: HY:n YouTube: https://www.youtube.com/user/universityofhelsinki

* Tiedekulma
– tapahtumia suorina lähetyksinä ja tallenteina: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/katso-ja-kuuntele
– keskusteluja podcasteina: https://soundcloud.com/tiedekulma

*

World Futures Studies Federationin (WFSF) johtaja Erik F. Øverland piti joulukuussa puheen tulevaisuuden kaupungeista Perussa järjestetyssä kv-kongressissa ”I CONGRESO INTERNACIONAL PLAN-FUTURO 2020: “PARADIGMA PARA UNA NUEVA ERA”. Tallenne otsikolla “New Paradigm: CITIES OF THE FUTURE. Sustainability and Futures: How Eco-smart Cities urge us to move beyond “The Natural” and “The Artificial”” löytyy täältä: https://drive.google.com/file/d/1f9bfnuU7yaVTSNqm0kvqFh0P5-qpTgSi/view

*

Kiinnostavatko Afrikan tulevaisuudet?

Foresight for Development – promoting the use of foresight for Africa’s future: https://www.foresightfordevelopment.org/bibliozone/sustainability

Sekä Etelä-Afrikan Millennium-noodin sivut: http://www.sampnode.org.za


» » Futuralla uusi päätoimittaja

Futura-lehtemme uudeksi päätoimittajaksi on valittu FT, erikoistutkija Matti Minkkinen Turun yliopistosta (Tulevaisuuden tutkimuskeskus / Johtamisen ja yrittäjyyden laitos, Kauppakorkeakoulu) – lämpimät onnittelut Matille koko toimitusneuvoston puolesta! Uuden päätoimittajan esittely ilmestyy vuoden ensimmäisessä lehdessä.


» » Futura 4/20 Ihmiskeskeiset ja innovatiiviset julkiset palvelut –numero verkossa

Futura 4/2020 ilmestyi joulukuussa 2020 painettuna, mutta tammikuussa numero julkaistiin myös vapaasti luettavana seuran nettisivuilla. Myöhemmin teemanumero julkaistaan myös Tieteellisten seurain valtuuskunnan koordinoimassa kotimaisten tiedelehtien Journal.fi-palvelussa.

Tämä historiallinen open access –numero julkistettiin virallisesti 19.1.2021 järjestetyssä virtuaalisessa julkistamis- ja keskustelutilaisuudessa, johon osallistui numeron vierailevien päätoimittajien eli Timo Sneckin, Aleksi Kopposen ja Tero Villmanin lisäksi myös useita lehden kirjoittajia. Lehden toimitus- ja kirjoitustyö on tehty yhteistyössä kansallisen tekoälyohjelman AuroraAI:n kanssa. Yhteistyö jatkuu mm. Tutuhesan Tulevaisuustyöpajojen merkeissä (ks. alla).

Futura 4/2020 –lehden sisällysluettelo sekä linkki ladattavaan lehteen: http://www.tutuseura.fi/julkaisut/futura


» » Futura 1/2021 sekä Futurinfo 2/2021

Seuraava Futura-lehti, 1/2021, ilmestyy maalis-huhtikuussa teemalla Taide ja tulevaisuus.

Seuraava Futurinfo-jäsenkirje 2/2021 ilmestyy huhtikuun alussa.

Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

Kaunista kevättalven jatkoa,
Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.