Futurinfo 3/2018

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenkirje         19.9.2018

» Anticipation-seminaari 23.10.2018
» Ennakkotiedot tapahtumista
» Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa
» Kuopion toimintaryhmä
» Lahden toimintaryhmä
» Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
» Turun toimintaryhmä
» Mukaan paikallistoimintaan?
» Tapahtuu Suomessa
» Tutu-julkaisuja
» Linkkivinkit
» Menneiden tilaisuuksien materiaalit
» Vuoden kaupunkikirjoitus –palkinto Futuran artikkelille
» Futura 2-3/2018 sekä Futurinfo 4/2018 

*

» » Anticipation-seminaari 23.10.2018

Tulevaisuuden lukutaitoa oppimaan – Anticipation tapana ajatella tulevaisuutta –seminaari järjestetään Tieteiden talolla ti 23.10.2018 klo 10:30-16:15. Seminaari toteutetaan dialogien kautta: alustajina prof. Markku Wilenius, Chief Scientist Ilkka Luoma sekä dosentti Marja-Leena Linne, ja heitä kommentoivat keskenään keskustellen dos. Osmo Kuusi ja prof. emer. Antti Hautamäki sekä prof. Sirkka Heinonen ja VTM Sanna Ahvenharju.

Lisätietoja jäsenkirjeen liitteenä sekä www.tutuseura.fi/tilaisuudet/anticipation2018. Ilmoittautumiset: https://holvi.com/shop/Tutuseura. 


» » Ennakkotiedot tapahtumista

Seuran syyskokous ja –alustus 29.11.2018
Seuran syyskokous pidetään to 29.11.2018 klo 18.15 Tie­tei­den talolla Helsingissä. Kokouksen jälkeen eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vuosikokousalustuksen. Vuosikokous on vain jä­se­nille, mutta alustustilaisuuteen on vapaa pääsy kaikille kiin­nostuneille. Ilmoittautumiset viim. 24.11.2018 os. toimisto@futurasociety.fi. Vuosikokouskutsut lähetetään sähköpostitse niille, joiden säh­­köpostiosoite on seuran rekisterissä, muille jäsenille vuo­­sikokouskutsu lähetetään postitse.

*
Pikkujoulut: 11.12.2018
Seuran pikkujouluja vietetään ti 11.12.2018 illalla – ohjelmasta lisää Futurinfossa 4/2018! Laita päivämäärä jo kalenteriin!

*
Tieteen päivät: Futura 4/2018 julkistamistilaisuus 11.1.2019
Tieteen päivät järjestetään taas 9.-13.1.2019 ja seura osallistuu Tieteen päivien kahvilan ohjelmaan pe 11.1. klo 14-14:30 julkistamistilaisuudella: Futura 4/2018: Mitä Homo Sapiensin jälkeen? Teknologisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä myös ihminen muuttuu – vai muuttuuko? Futura-lehden numerossa 4/2018 käsitellään tulevaisuuksia, joissa ihmiseen asennettavat lisäosat ovat arkea. Miten tekoäly muuttaa yhteiskuntaa ja demokratiaa? Entä miten se muokkaa ihmisen mieltä? Katoaako ihminen tuntemassamme muodossa? Tilaisuudessa Futuran päätoimittaja Tapio Tamminen esittelee lehteä ja haastattelee teemanumeron kirjoittajia. 

» » Helsingin toimintaryhmä – Tutuhesa

Tilaisuudet ovat avoimia sekä maksuttomia ja jos ei muuta mai­nita, niin ne pidetään Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki. 

Tiistaina 25.9. Sali 404: Teollisuuden tulevaisuus, alustajina tutkimusjohtajat Mika Maliranta ETLAsta ja Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta, juontaja Arto Salmela.

Tiistaina 9.10. ja 23.10. Sukupolvien kuilu: kahden seminaarin ongelma- ja ratkaisuharjoitus, juontajina Timo Sneck ja Anders Jansson.
9.10. sali 505: ”Mitä olemme töpänneet”: Osallistujat pohtivat oman kokemuksensa perusteella, mitä isoja tai pieniä asioita olisi ollut tarve tehdä toisin.
23.10. sali 404: ”Näinhän se piti tehdä”: Nuorisoryhmä esittää omat ratkaisuhahmotelmansa esitetyille kysymyksille.

Tiistaina 6.11. Sali 505: Onko Suomella asiaa avaruuteen? Alustaja vahvistumatta, kommentoija arkkitehti Matti Visanti.

Tiistaina 20.11. Sali 505: Tulevaisuuksien osaamisesta osaamisen tulevaisuuteen, alustaja erityisasiantuntija Jukka Vepsäläinen Opetushallituksesta, kommentoija projektipäällikkö Laura Pouru, Tulevaisuuden tutkimuskeskus. 

Tiistaina 4.12. Sali 505: Ilmastonmuokkaus muutoksen torjunnassa, teemailta

Jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan tulevia tilai­suuk­sia, niin ota yhteyttä Matti Leskiseen: matti.leskinen@iki.fi.

Tutuhesan sähköpostilista: http://groups.yahoo.com/group/tutuhesa/messages
Blogi: http://tutuhesa.blogspot.com/ 

» » Kuopion toimintaryhmä
Kuopion paikallistoimintaryhmän Facebook-ryhmä löytyy nimellä ”Tulevaisuuden tutkimuksen seura Kuopion toi­min­ta­ryhmä” ja sähköpostilla saat yhteyttä vetäjä Ari Paanalaan: ari.paanala(at)gmail.com. Ryhmällä on myös Savotutu-lista, jolle pääset laittamalla viestiä Arille. 

» » Lahden toimintaryhmä
Lahden paikallisryhmä suunnittelee yhdessä Lahden kaupungin kanssa tulevaisuussessiota työnimellä ”Lahti-Ympäristö-Tulevaisuus”. Tule mukaan ensin suunnittelemaan ja sitten toteuttamaan! Lisätietoja: Jukka Ilmonen, jsilmonen@gmail.com, 0400-70 74 78. 

» » Mikkelin toimintaryhmä – Delfoi-pajat
Delfoi-koulutukset järjestetään Otavan Opiston vapaan sivistystyön koulutuksina, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Metodixin, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Tutuseuran kanssa. Pajat ovat kaksipäiväisiä ja koulutuksen suorittamisesta saa Otavan Opiston auktorisoiman todistuksen. Lukukausimaksuun (100€) sisältyy noin kerran kuussa järjestettävät kaksipäiväiset pajat sekä ohjaus, joka pyritään kohdentamaan pääsääntöisesti paja-aikoihin. Lisäksi opiskelijat saavat koulutuksen ajaksi käyttöönsä edelphi.org -ympäristön (www.edelphi.org).

Seuraavat pajat (kaikki Xamk, Mikkeli, verkko): 19.-20. lokakuuta, 16.-17. marraskuuta ja 14.-15. joulukuuta.

Ilmoittautuminen Delfoi-opintoihin https://ilmoittautuminen.otavanopisto.fi/delfoi_syksy_2018 ja Delfoi-pajoihin http://edelfoi.ning.com. Lisätietoja: jukka.tikkanen@otavanopisto.fi. 

» » Turun toimintaryhmä
Tutuseuran Turun seudun jäsenet –ryhmä on perustettu Facebookiin! Liity mukaan keskustelemaan Turun toiminnasta sekä tulevaisuudesta ja tulevaisuudentutkimuksesta yleensä: https://www.facebook.com/groups/305396220256732/

Lisätietoja Turun toiminnasta: Matti Voutilainen (mattivoutilainen@outlook.com), Tarja Meristö (Tarja.Meristo@laurea.fi) ja Paavo Nevalainen (paavo.nevalainen@utu.fi). 

» » Mukaan paikallistoimintaan?
Seuralla on useampi paikallistoimintaryhmä ympäri Suomea, ja lisää aktiiveja toivotaan toki myös mukaan! Jos asut Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa, Tampereella tai Oulussa ja haluaisit miettiä jotain mukavaa tapaa tuoda alueesi jäsenet yhteen – ota yhteyttä seuran toimistoon: toimisto@futurasociety.fi!

Heti käyttöön otettavissa oleva toimintamuoto voisi olla esim. alueellinen Facebook-ryhmä (ks. Turun ryhmä yllä). Tule mukaan aktivoimaan omaa paikallista tutu-toimintaa! 

» » Tapahtuu Suomessa

Rooman Klubi 50 vuotta!
Rooman Klubi, jossa mm. Tutuseuran ensimmäinen puheenjohtaja, Pentti Malaska, oli jäsenenä, täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Lämpimät onnittelut!

Rooman Klubin Suomen Yhdistys (RoKSY) toimi usean vuoden tiiviisti Tutuseuran vierellä kunnes itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen. RoKSY järjestää juhlavuoden kunniaksi YES, NOW! -seminaarin 20.9., yhdessä Sitran ja Demos Helsingin kanssa: www.facebook.com/events/276334956312530/ 

*
Tutkijoiden yössä Tutkijakahvila
28.9.2018 klo 16–18
Tilaisuudessa pääset keskustelemaan tutkijoiden kanssa heidän tutkimuksestaan ja tutkijan ammatista. Keskusteluaikaa on 15 minuuttia ja aihe vapaa. Millennium-teknologiapalkittu Tuomo Suntola on yksi kahvilan jututettavista. Muiden tutkijoiden joukossa ovat mm. Jonna Kulmuni, filosofian tohtori, evoluutiobiologian tutkija ja Nuria Macias Hernandez, filosofian tohtori.

Tutkijoiden yö -tapahtumaa järjestetään yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa, ja sillä tehdään tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle sekä pyritään vastaamaan ihmisten kysymyksiin tieteestä ja tutkimuksesta sekä johdattelemaan uusien kysymysten ja vastausten luo. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Lisätietoja: https://taf.fi/fi/2018/09/10/tuomo-suntola-tutkijoiden-yossa-helsingissa

*
Rakennusfoorumi: ilmastonmuutos ja rakennettu ympäristö
Ti 2.10.2018 klo 15.45−18.00
Voimatalon, 8. krs., Malminkatu 16 A, Helsinki
Miten hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua siihen rakennetussa ympäristössä? Esimerkkejä ilmastotietoisesta kaavoituksesta ja rakennussuunnittelusta. Millaista on paikallis- ja pienilmastotietoinen suunnittelu?

Alustajina: Pekka Hänninen, arkkitehti, Arkkitehtuuritoimisto IAH; Sari Hartonen, ylimeteorologi, Ilmatieteen laitos; Kimmo Kuismanen, arkkitehti, TkT, Arkkitehtitoimisto Kimmo Kuismanen; Anni Järvitalo, maisema-arkkitehti, Nomaji maisema-arkkitehdit Oy.

Ilmoittautuminen viimeistään 28.9.2018: www.rakennustieto.fi/rakennusfoorumi. Järjestäjänä: Rakennustietosäätiö RTS.

*
Human meets Machine – bright or bleak future?
18.10.2018 13:00-16:00
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki

Will democracy disappear in a control society made possible by the total reach of the Internet? Will singularising artificial intelligence enable sustainable development or is it a seed of catastrophe? How will automation affect the Global South?
The seminar will address these acute and challenging questions in two separate discussions. The event is held in English and is open to everyone. Welcome!

Organisers: Helsinki University Institute of Development Studies, Finnish Society for Development Research, Pekka Kuusi Ecofoundation, and Demos Helsinki. For more information, visit: https://www.facebook.com/events/2052854781432603

*
Maantieteen päivät 2018: Tulevaisuuden maantieteet
25.-26.10.2018
Helsingin yliopisto, keskustakampus
Millainen on maantieteen tulevaisuus, ja mitä maantieteellinen tutkimus voi toisaalta kertoa meille tulevaisuudesta? Millaisena piirtyy huomisen kartta? Päiville toivotetaan tervetulleiksi esityksiä kaikilta maantieteen aloilta ja useista eri näkökulmista. Lokakuun esityksiä ja teemaryhmiä yhdistävät kysymykset maantieteen akateemisesta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä sekä tavasta, jolla tieteenalamme tavoittaa ja jäsentää maailmaa muutoksessa.

Call for papers sulkeutuu 23.9.2018 ja ilmoittautuminen 12.10.2018. Lisätietoja: www.helsinki.fi/fi/konferenssit/maantieteen-paivat-2018.

*
Edistyksen Päivät: Tekoäly ja älyllisyys
1.-2.11.2018
Tieteiden talo, Helsinki
Edistyksen Päivien 2018 teemana on Tekoäly ja älyllisyys. Esitelmissä ja keskusteluissa aihepiiriä tarkastellaan monipuolisesti eri tieteenalojen ja yhteiskunnan näkökulmasta. Mitä tekoälystä pitäisi ymmärtää ja tietää tänään ja tulevaisuudessa? Millainen on tekoälyn ja ihmisälyn suhde? Millaisia eettisiä kysymyksiä liittyy tekoälyyn? Miten lainsäädäntö pysyy mukana vauhdissa? Miten tekoäly muuttaa oppimista ja opettamista? Entä asiantuntijuutta?

Lisätietoja: www.facebook.com/events/1597149407079411/

» » Tutu-julkaisuja

  • Jones, Ana Maria Jones & Markku Wilenius (2018). A Green Urban Future. Scaled-Up Perspectives in Urban Green for Human-Centered and Livable Urban Cores. FFRC eBOOK 5/2018, Finland Futures Research Centre, University of Turku. 62 p. Online: www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/julkaisut/e-tutu/Documents/FFRC_eBook_5-2018.pdf.

» » Linkkivinkit

Kiinnostaako tulevaisuudentutkimuksen opiskelu? Inspiraatiota opintoihin voit saada esim. lukemalla ”cooleimpia opiskelijatöitä”, tai: COOLEST STUDENT PAPERS AT FINLAND FUTURES RESEARCH CENTRE 2015–2016 (www.utu.fi/fi/yksikot/ffrc/julkaisut/e-tutu/Documents/eBook_6-2016.pdf). Julkaisun ovat toimittaneet Maria Höyssä, Hanna-Kaisa Aalto, Sofi Kurki, Matti Minkkinen, Katriina Siivonen, Sari Söderlund, Petri Tapio, Markku Wilenius & Anne Arvonen.

*
Englanninkielinen Club of Amsterdam Journal on luettavissa verkosta – uusin numero on ilmestynyt syyskuussa: www.clubofamsterdam.com/press.asp?contentid=1001. Teemoina mm. muuttuuko tekoäly tietoiseksi ja kuljetuksen tulevaisuus.

*
Ekonomisti Gilles Saint-Paulin haastattelu CNRS-uutissivustolla otsikolla ”A World Without Work: Six Scenarios: https://news.cnrs.fr/articles/a-world-without-work-six-scenarios.

» » Menneiden tilaisuuksien materiaalit
Seuran kevätkokous pidettiin 19.4.2018, ja siinä hyväksyttiin vuoden 2017 tuloslaskelma ja toimintakertomus. Kokouksen jälkeen prof. Markku Wilenius Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta alusti otsikolla ”Pentti Pentin jälkeen – Malaskan ajattelun vipuvoimasta”. Samassa yhteydessä julkistettiin Pentti Malaskan elämäkerran englanninnos: ”Pentti Malaska: A Visionary and Forerunner”. Kirja julkaistiin seuran Tulevaisuussarjassa ja sen toimittivat Laura Pouru, Markku Wilenius, Karin Holstius ja Sirkka Heinonen. Materiaalit vuosikokouksesta sekä alustukseen liittyen löytyvät osoitteesta: www.tutuseura.fi/seura/vuosikokoukset/kevatkokous-2018.

*
Seuran kesäseminaari järjestettiin tänä vuonna Otavalla yhteistyössä Otavan Opiston kanssa 24.-25.8.2018 otsikolla ”Muuttujia vai muuttajia? Kesäinen seminaari yksilöistä, yhteisöistä ja yhteiskunnallisista tulevaisuuksista”. Seminaarissa keskusteltiin, luotiin skenaarioita sekä kokkailtiin tulevaisuusruokaa! Ohjelma ja esitysmateriaalit sekä linkit videoituihin esityksiin löytyvät osoitteesta: www.tutuseura.fi/tilaisuudet/kesaseminaari/kesaseminaari-2018.

 

» » Vuoden kaupunkikirjoitus –palkinto Futuran artikkelille

Kaupunkitutkimuksen päivät järjestettiin 3.-4.5.2018 teemalla Vaihtoehtojen kaupunki. Päivien yhteydessä julkistettiin Vuoden kaupunkikirjoitus 2017 –palkinto, joka jaettiin dosentti Pasi Mäenpäälle ja tutkijatohtori Maija Faehnlelle heidän kirjoittamansa artikkelinsa ”Itseorganisoituva kaupunki: hallinta, talous ja demokratia” johdosta. Artikkeli on julkaistu Futura-lehdessä 4/2017 ja käsittelee digitalisaation mahdollistamaa kansalaisten itseorganisoitumista tee-se-itse-toimintaa käynnistäviksi sekä valmisteluun ja päätöksentekoon vaikuttaviksi verkostoiksi. Lämpimät onnittelut!

Vuoden kaupunkikirjoitus -palkinto jaetaan vuosittain parhaalle suomenkieliselle kaupunkitutkimuksen alaan kuuluvalle tieteelliselle artikkelille. Sen myöntämisen edellytyksenä on, että artikkeli tuo uutta tietoa kaupunkitutkimuksen monitieteiselle kentälle ja on aihevalinnaltaan, näkökulmaltaan ja käsittelyltään itsenäinen ja kiinnostava.

Lisätietoja artikkelista sekä palkinnosta: www.kaupunkitutkimuksenpaivat.net/vuoden-kaupunkikirjoitus-2/

» » Osallistu jäsenkyselyyn 8.10.2018 mennessä!

Seuran hallitus on ryhtynyt työstämään strategiaa toiminnalle ja pohtii monelta kantilta seuran tuottamia palveluita: julkaisuja, tapahtumia, paikallistoimintaa. Toivomme nyt jäsenten esittävän ajatuksiaan ja mielipiteitään siitä, miten toimintaa ja käytäntöjä tulisi kehittää mielekkäämmiksi ja toimivimmiksi. Vastauksia käytetään hyväksi vuoden 2019 talousarvion ja toimintasuunnitelman valmisteluissa. Arvomme kaikkien 8.10.2018 mennessä vastanneiden kesken valinnanvaraisen seuran julkaisun, joten käy täyttämässä lyhyt kysely heti osoitteessa: https://goo.gl/forms/KmvnOKjlleBpXNAe2

Iso kiitos osallistumisestasi!

 

» » Futurat 2-3/2018 sekä Futurinfo 4/2018

Futura-lehti 2/2018 Education and future working life on painossa ja seuraava, englanninkielinen Futura 2/2018, ilmestyy marraskuun alussa tee­mal­la Suomalainen tulevaisuudentutkimus nyt ja huomenna.

Seu­raava Futurinfo-jäsenkirje 4/2018 ilmestyy marraskuun alussa. Jäsenkirjeen mukana lähetetään myös kutsu ja tar­kem­mat tiedot liittyen Tulevaisuuden tutkimuksen seuran syys­kokoukseen.

Muistathan ilmoittaa seuran toimistolle jos yhteystietosi muuttuvat!

Hyvää syksyä,
Hazel Salminen
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.