Kesäseminaari 2016

MOBIILIELÄMÄT JA LIIKKUVAT ARJET
Miten valtioiden rajat ylittävä muuttoliike ja vuorovaikutus muuttavat suomalaista arkea vuoteen 2035?
22.–23.8.2016, Siirtolaisuusinstituutti, Turku

Liikkuvuus lisääntyy lisääntymistään yhteiskunnassamme, ja muuttoliikkeet monimuotoistuvat. Pidämme yhteyttä toisiimme yhä enemmän virtuaalisesti, useiden rajojen yli. Tänä vuonna Tulevaisuuden tutkimuksen seuran kesäseminaari pohtii mobiilielämiä, muuttoliikkeitä ja arkea tulevaisuuden Suomessa, peilaten myös menneitä, maamme rajojen yli virranneita muuttoliikevirtoja. Seminaari järjestetään yhteistyössä Siirtolaisuusinstituutin sekä Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa.

PAIKALLISTOIMINTATILAISUUS
Sunnuntai 21.8.2016 klo 19-21, Cafe Navigare, S/S Bore, Linnankatu 72, Turku

SEMINAARI

MAANANTAI 22.8.2016, Siirtolaisuusinstituutti, Eerikinkatu 34

klo 11:40-12:00  Ilmoittautuminen

klo 12:00  Tervetulotoivotus sekä tulevaisuustaulukkotyöskentelyn esittely
Osmo Kuusi, Tulevaisuuden tutkimuksen seura (video) ja Marja-Liisa Viherä, ViheräVerstas Oy

klo 12:15  Liikkuvuuden haaste kansainvälisten muuttoliikkeiden tutkimukselle (videoesitys pdf-tiedostona)
Tuomas Martikainen, Siirtolaisuusinstituutti

klo 13:15  Rajojen yli yhteydenpito esimerkkitapauksena maahanmuuttajanuoret (video)
Abdullahi Sultan, Globaalinuoret ry

klo 13:45  Irakilaisten turvapaikkaliikkuvuuden teknologisoituminen
Marko Juntunen, Tampereen yliopisto

klo 14:30  Kahvi ja suolainen välipala

klo 14:55 Mikä rooli virtuaalisella elämällä on maahanmuuttajille?
Melis Ari, Familia ry

klo 15:40  Suomalais-amerikkalaisten perheiden arjen vuorovaikutus nyt ja tulevaisuudessa
Johanna Leinonen, John Morton Center for North American Studies

klo 16:25-16:45  Tulevaisuusroolipelin ja ryhmätyöskentelyn esittely

klo 18:00  Päivällinen S/S Bore -laivan ravintola Kotkassa

noin klo 19 ->   Iltaohjelmaa S/S Borella: Tulevaisuusroolipeli
– Tulevaisuuskuunnelmien valmistelua, vapaamuotoista yhdessäoloa, keskustelua y.m.

TIISTAI 23.8.2016, Siirtolaisuusinstituutti, Eerikinkatu 34

klo 9:15  Paper session in English
Camilla Marucco, University of Turku
Risto Sivonen and study group, University of Turku

klo 10:15  Tulevaisuusroolipelin ryhmätöiden esittelyä ja läpikäyntiä yhdessä

klo 11:15  Kaupungit ja globaalit pakkomuutot
Eveliina Lyytinen, Siirtolaisuusinstituutti

klo 12:00  Ilmastonmuutos ja muuttoliike
Vilja Varho, Luonnonvarakeskus

klo 12:45  Lounas ravintola Torressa, Linnankatu 18

klo 13:45  Muuttoliikkeiden ja liikkuvuuden dynamiikkaa historiasta nykypäivään ja tulevaisuuteen Suomessa (esitys pdf:nä)
Elli Heikkilä, Siirtolaisuusinstituutti

klo 14:30  Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Muuttoliikkeen mahdollisia muutoksia vuoteen 2050 mennessä
Juha Kaskinen, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto

klo 15:15-16:00  Tulevaisuustaulukon tarkastelua kahvitarjoilun lomassa, seminaarin aikana saatujen uusien ajatusten valossa, sekä loppusanat

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Viimeinen ilmoittautumispäivä 14.8.2016. Peruutukset 14.8. asti ilman kustannuksia, sen jälkeen peritään 50 % osallistumismaksusta. Vahvistuskirje ja lasku lähetetään ennen seminaarin alkua. Jos netti-ilmoittautuminen ei onnistu, ota yhteyttä seuran toimistoon: tutuseura@gmail.com.

Seminaarimaksu: Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäseniltä sekä tutkinto-opiskelijoilta 60 euroa, muilta 110 euroa (Huom! Aikaisen ilmoittautujan alennus 30.6 asti -10/-15 euroa). Hinta sisältää ohjelman, kahvit, maanantain päivällisen sekä tiistain lounaan – ei majoitusta.

Ilmoittautuminen seminaariin.

Majoitusmahdollisuudet (su-ti tai ma-ti):

• Laivahostel Borea, 1 hh (48 e/yö) tai 2 hh (74 e/yö). Majoitusvaraukset suoraan laivahostelliin: puh 040 8436611, hostelborea@turku.fi, hostelborea.fi. Muista mainita tunnus ”TUTU”. Varauskiintiö voimassa 12.8 asti. Osoite: Linnankatu 72, 20100 Turku.
  • Hotel Seaport, 1 hh (84 e/yö) tai 2 hh (105 e/yö). Majoitusvaraukset suoraan hotelliin: seaport@hotelseaport.fi, muista mainita tunnus ”Mobiilit elämät”. Varauskiintiö voimassa 8.8 asti. Yhteystiedot: Toinen poikkikatu 2, 20100 Turku. Puh 02 2833 000, www.hotelseaport.fi.

Seminaaripaikka: Siirtolaisuusinstituutti: Eerikinkatu 34, 20100 Turku

Iltaohjelma maanantaina: Ravintola Kotka, S/S Bore, Linnankatu 72, 20100 Turku

Lisätiedot seminaarista ja sen käytännön järjestelyistä:
Hazel Salminen, pääsihteeri, Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry.
Puh. 040 502 8672, toimisto@futurasociety.fi

Tutkijoille on ollut tarjolla Call for Papers -menettelyllä rinnakkainen, tieteellinen kahden päivän ohjelma. Siihen kuuluvien sessioiden pääteemoina ovat eri puolilla maailmaa muuttoliikkeitä aiheuttavat tekijät, kuten ilmastonmuutos, kaupungistuminen ja väestönmuutokset. Abstraktien viimeinen jättöpäivä on 20.5.2016. Lisätietoja Call for Papers -menettelystä.

Tärkeät päivämäärät:
Abstraktien toimittaminen: 20.5.2016
Tieto abstraktien hyväksymisestä ja mahdollisuudesta esittää paperinsa seminaarissa: 1.6.2016
Julkaistavaksi tarjottujen valmiiden papereiden määräaika: 15.9.2016

Lisätiedot seminaarin tieteellisestä osuudesta:
Leena-Maija Laurén, kehityspäällikkö, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
futuresconference@utu.fi

Seminaarin järjestäjät:
Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry., www.tutuseura.fi
Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, www.utu.fi/ffrc
Siirtolaisuusinstituutti, www.siirtolaisuusinstituutti.fi/