Kesäseminaari 2013

Vallan uudet muodot ja tulevaisuuden elämäntavat
(28.8.) 29.8.-30.8.2013
Agora Center, Jyväskylän yliopisto

Tulevaisuuden tutkimuksen seura järjesti vuoden 2013 kesäseminaarin yhteistyössä Agora Centerin kanssa. Otavan Opisto nauhoitti esitykset, jotka ovat katsottavissa YouTubessa. Alla ohjelmatiedot ja materiaaleja.

Kaikkialla vaikuttava tieto- ja viestintätekniikka ja maailman uudet talousmahdit nostavat valtaan uusia eliittejä. Mitä ovat nämä tulevaisuuden eliitit? Onko valta uudenlaisella demokratialla ja uudenlaisilla joukkoliikkeillä vai talouseliiteillä ja nousevien talousmahtien autoritaarisella johdolla? Eriytyvätkö eliittien ja tavallisten ihmisten elämäntavat? Millaisia valtaan liittyviä kriisejä on odotettavissa erityisesti liittyen uuteen tieto- ja viestintätekniikkaan?

Keskiviikko 28.8, Harry’s Bar, Kauppakatu 41, Jyväskylä
19.00 Keski-Suomen paikallisryhmä isännöi: Tulevaisuuspeli
Avoin tilaisuus kaikille kiinnostuneille, ilmoittautuminen: anne.hakala@jamk.fi.

SEMINAARI

Torstai 29.8, Agora Center, Lea Pulkkinen -sali
10:30 alkaen Ilmoittautuminen seminaariin

1. Demokratian uudet muodot
11.15 Avaussanat, Tulevaisuuden tutkimuksen seuran puheenjohtaja Sirkka Heinonen (esitys pdf-muodossa)
11.25 Demokratian uudet muodot, Pauli Rautiainen, Tampereen yliopisto
12.05 Joukkoistaminen ja demokratia, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen (etäyhteys)
12.45 Lounas (ravintola Piato)
13.35 Avoimen hallinnon kumppanuusohjelma, finanssineuvos Katju Holkeri, Valtionvarainministeriö (esitys pdf-muodossa)
14.15 Kuinka sosiaalinen media haastoi vanhan vallan kalastuksen säätelyssä, tutkija Tapio Rantala (esitys pdf-muodossa)
14.55 Joukkoistaminen – mahdollisuus aluekehittämisessä. Esimerkkinä Jyväskylän Kangas. Laura Ahonen, kehittämispäällikkö, Jyväskylän kaupunki (esitys pdf-muodossa)
15.20 Tauko ja opastettu kampuskävely

2. Taloudellisen vallan uudet muodot
16.10 Kenellä on valta innovaatiotaloudessa? Professori Antti Hautamäki (esitys pdf-muodossa)
16.50 Kenellä on taloudellinen valta pilvipalveluissa? Kehitysjohtaja Sami Dadu, Ixonos (esitys pdf-muodossa)
17.30 Hybriditalous, KTT Nina Kivinen, Åbo Akademi (esitys pdf-muodossa)

18.30 -> Buffetillallinen ja vapaamuotoista illanviettoa
Perjantai 30.8.2013, Agora Center, Lea Pulkkinen -sali

3. Valta ja muuttuvat elämäntavat
9.30 Globaalien eliittien elämäntavoista, dosentti Osmo Kuusi (esitys pdf-muodossa)
10.10 Piratistin elämäntapa, Sampo Syreeni

4. Uuden tieto- ja viestintätekniikan riskit
10.50 Kyberturvallisuus- ja rikollisuus, Kari Laitinen, Poliisiammattikorkeakoulu & Poliisihallitus (esitys pdf-muodossa)
11.30 Ovatko tekijänoikeudet ja kyberturvallisuus uhka yksilönvapaudelle? Hallituksen jäsen Ville Oksanen, Electronic Frontier Finland ry (esitys pdf-muodossa)
12.10 Lounas

5. Kansalaisaloite
13.10 Mistä kansalaisaloite?, ryhmätyö
14.20-15.00 Ryhmätyön purku ja loppukeskustelu

Seminaarimaksu
Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsenille 92 euroa, muille 125 euroa. Hinta sisältää ohjelman, lounaat, päivällisen sekä kahvit. Osallistujien majoitus ja matkat eivät sisälly hintaan.

Majoitus
Yhteistä seminaarimajoitusta ei ole, mutta seuran nimellä on varauskiintiö hotellissa:
Hotelli Alba (Agora Centerin lähellä), jossa 1 h ja 2 h huoneita. Varaukset: Ahlmaninkatu 4, Jyväskylä / 0 14 636 311 / info@hotellialba.fi

Lisäksi Jyväskylässä on edullisempia majoitusvaihtoehtoja, mm. Omena-hotelli (noin 1,5 km Agora Centeristä) sekä Gasthaus Laajis Laajavuoressa (noin 4 km).
Majoitusvaraukset tulee tehdä suoraan valitsemaansa majoituspaikkaan.

Yhteydet
Jyväskylään pääsee eri puolilta Suomea kätevästi sekä junalla että linja-autolla (www.vr.fi ja www.matkahuolto.fi). Ohjelma on suunniteltu sopimaan erityisesti etelästä klo 10:36 saapuvan (lähtö Turusta 07:00, Helsingistä 07:06, Tampereelta 09:06) sekä Kuopiosta klo 10:09 saapuvan (lähtee klo 08:20) junan aikatauluihin.
Agora Center sijaitsee noin 1 km Jyväskylän keskustasta, osoitteessa Mattilanniemi 2, 40100 Jyväskylä.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja
Seminaari-ilmoittautumiset viimeistään 22.8.2013 erillisellä lomakkeella. Seminaarin vahvistuskirje ja lasku lähetetään elokuussa ennen seminaarin alkua.

Lisätietoja seminaarista:
• toimisto@futurasociety.fi